GasztroHírek  » 

Még mindig sok a cukor a bébiételekben

Még mindig sok a cukor a bébiételekben

2019.09.20.  | Orbán Szilvia

Világegészségügyi Szervezet (WHO) egy új tanulmány adataira hivatkozva azt állítja, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő, babáknak szánt élelmiszerek nagy hányadát helytelenül árulják úgy, hogy 6 hónapos kor alatti gyerekek is fogyaszthatják, tekintve, hogy sok termék cukortartalma magasabb az elfogadhatónál.

A WHO egy nemrégiben publikált kutatás adataira hivatkozva most arra kéri tagországait, hogy nézzenek utána a problémának, és intézkedjenek.

A tanulmányról

A tanulmány 7995, csecsemők és kisgyermekek számára kínált ételt és italt vizsgált a 2017. november és 2018. január közötti időszakban. A vizsgálatban 516 üzlet kínálatát elemezték 4 városban – köztük Budapesten is.

A vizsgált termékek között mind a négy helyszínen voltak olyanok – változó, 28-60%-os arányban – amelyeket a gyártók 6 hónapos kor alatti babáknak is ajánlottak. Három városban a termékek legalább felénél azt találták, hogy az összkalória-tartalom több mint 30%-át cukorból fedezik. A termékek harmadánál pedig az összetevők között szerepel a cukor, a gyümölcslé koncentrátum, vagy más hozzáadott édesítő- és ízesítőanyag – amelyek viszont nagy hatással lehetnek a kicsik későbbi ízpreferenciájára, állítja a WHO.

A szervezet szerint a gyümölcsökben és zöldségekben természetesen előforduló cukor miatt alapvetően nem kell aggódni, ám a pürésített kereskedelmi termékek rendkívül magas cukortartalma már okot ad az aggodalomra, olvasható a JustFood cikkében.

A kialakuló ízpreferencia hatással van felnőttkori egészségünkre is

A WHO álláspontja régóta változatlan, és széles körben ismert: azt javasolják, hogy a babákat 6 hónapos korig az anya kizárólag anyatejjel táplálja. A 2016-os globális irányelv határozottan és világosan kifejti, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható kiegészítő táplálékokat nem lenne szabad úgy hirdetni, hogy azok 6 hónapos kornál fiatalabb csecsemőknek is megfelelőek.

„A megfelelő csecsemőkori és kisgyermekkori táplálás az optimális növekedés és fejlődés kulcstényezője, mindemellett pedig a későbbiekben jóval kedvezőbb egészségügyi mutatókkal hozható összefüggésbe” – magyarázta a szervezet regionális igazgatója, Dr. Jakab Zsuzsanna.

„A kicsiknek szánt élelmiszerektől elvárjuk, hogy megfeleljenek a megalapozott táplálkozástudományi ajánlásoknak, mégis, még mindig sok termék cukortartalma túl magas” – fogalmaz Dr. Joao Breda, a krónikus betegségek megelőzésével foglalkozó WHO-hivatal európai vezetője.

A WHO most felhívta tagországai figyelmét, hogy tegyenek intézkedéseket a probléma orvoslására, és a szervezet iránymutatásait követve akadályozzák meg a nem megfelelő termékek promotálását, illetve a nem megfelelő promóciós technikák alkalmazását.„A kicsiknek szánt termékek esetén különösen fontos a magas cukortartalom problémája, az édes összetevők, és megtévesztő nevek (például nem édesnek ható megnevezés, akkor, amikor a termék valójában sok gyümölcsöt és cukrot tartalmaz) használata” – jelenti ki a WHO.

Cukor, gyümölcslé, gyümölcslé koncentrátum, és más édesítőanyag nem szabadna, hogy kisgyermekeknek szánt élelmiszerekbe kerüljön. Azt is érdemes megfontolni, hogy néhány élelmiszerkategória esetén a gyümölcspürék hozzáadását is korlátozzuk.”

A szervezet szerint a legkisebbeknek szánt élelmiszerek címkézése is fejlesztésre szorul, és arra szólítja fel a gyártókat, kereskedőket, hogy ezek esetén is tartsák be a WHO irányelveit.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.