GasztroHírek  » 

Még tart a Gerbeaud születésnapja

Még tart a Gerbeaud születésnapja

2018.10.13.  | Sümegi Noémi

Néhány évtizede a szülők vitték a gyerekeket cukrászdába minyont enni, itt az ideje, hogy a felnőtté váló gyerekek és az unokák fogják kézen a nagymamát, és élvezzék közösen az új, valamint az emlékekkel együtt előcsalogatható ízeket.

Nosztalgiával és innovációval ünnepli a Vörösmarty téri Gerbeaud cukrászda fennállásának 160. évfordulóját: az év során lehetett náluk kapni a klasszikus süteményeket eredeti és megújított változatban is. Így a vendégek találkozhattak a régi és az új lúdláb tortával, a Gerbeaud védjegyének számító konyakmeggy által ihletett konyakmeggy desszerttel (amelybe pipettával lehetett belenyomni az alkoholt), a kávés és az újragondolt ekler fánkkal, de még a diplomata pudinggal is, szintén kétféle változatban. Ezen a hétvégén pedig a minyon kerül sorra, amit születésekor még kuglenek hívtak.

Kugler Henrik 1858-ban nyitotta meg cukrászatát a mai József Nádor téren. 1870-ben költözött az akkori Gizella, ma Vörösmarty térre. A cukrászmester 1880-ban, Párizsba ismerte meg Gerbeaud Emilt, akit Budapestre hívott és megmutatta neki a cukrászdáját.

Mivel Kugler Henriknek nem voltak utódai, a vállalkozását Gerbeaud Emilre bízta. 1884-től már ő vezette a híres cukrászdát, ahol felesége és öt lánya is dolgozott. A Gerbeaud 160. születésnapját a jelenlegi tulajdonosok a cukrászda hagyományaihoz híven az újítás jegyében ünnepelik.

A jubileumra nemcsak a korábbi, legendás sütemények készültek el új köntösben, hanem megszületett az egyedi Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé is, majd az ezzel a különleges étcsokoládéval készült a Gerbeaud 160 elnevezésű torta is.

A cukrászda Gerbeaud Emil korában is kortárs művészeket kért fel arra, hogy megtervezzék a csomagolópapírokat, dobozokat. Ezt a hagyományt is visszahozta a születésnapos cukrászda, és felkérte Kiss Tibit, a Quimby frontemberét, Áron Esztert, az Áeron márka alapítóját valamint az Autistic Art Alapítvány egyik pártfogoltját, Réti Kristófot, hogy tervezzen nekik díszcsomagolást.

A cukrászda születésének napján, október 14-én pedig a dolgozók összegyűlnek a külvárosi cukrászüzemben, ahol gulyáslevessel ünnepelnek. Emellett pedig autóba ülnek, és 42 gyermekotthon 160 lakóját lepik meg 160 darab tortával.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.