GasztroHírek  » 

Még több zsírosat kíván, aki zsírosan táplálkozik

Még több zsírosat kíván, aki zsírosan táplálkozik

2018.07.06.  | Orbán Szilvia

Ördögi kör: kutatások igazolják, hogy a magas zsírtartalmú étrenden élők elveszítik zsírosság-érzékelő képességüket – és ezért nem a genetika a felelős.

Az ausztráliai University of Deakin tudósai ikreken végzett kutatásuk során arra jutottak, hogy az egyén

azon képessége, amellyel felismeri, melyik étel zsírosabb a többinél, nem a génektől függ, sokkal inkább az étrendtől.

A megfigyelés eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition közölte.

„Létezik ez a tévhit, ami szerint egyesek egyszerűen nem képesek úgy érzékelni a zsírosságot, mint mások, és hogy erről nem tehetnek; így születtek, és kész” – fogalmazott Russell Keast professzor, a kutatás vezetője. „Mi azonban arra jutottunk, hogy ez nem így van: a genetikának vajmi kevés szerepe van ebben.

Ha magas zsírtartalmú az étrendünk, lassan elveszítjük a képességünket, amellyel érzékelhetjük a zsírosságot; ilyen egyszerű a dolog.”

A kísérlet

A nyolchetes kísérlet során 44 felnőtt ikerpár étrendalapú vizsgálata zajlott, írja a FoodNavigator.  Az ikerpár egyik tagja minden esetben alacsony, míg a másik magas zsírtartalmú ételeket kapott. Az alacsony zsírtartalmú diétán élők energiaszükségletének kevesebb, mint ötödét, azonban a magas zsírtartalmú étrenden élő testvéreik energiaszükségletének legalább 35%-át fedezték zsírok. Ez utóbbi csoportot külön is bíztatták arra, hogy több tejterméket, húst és olajat fogyasszon.

A zsírtartalomban kimutatható jelentős különbség ellenére a tudósok

ügyeltek arra, hogy a kétféle étrend kilojoule-értéke (kJ) azonos legyen,

illetve hogy az alanyok súlya mindkét csoportban a normál tartományon belül maradjon.

A kísérlet elején, közepén és végén megmérték az ikrek zsírérzékenységét: az emberek 3 csésze folyadékot kaptak, amelyről ízleléssel kellett megállapítaniuk, melyik tartalmaz zsírsavat. Kiderült: azok, akik nem tudtak különbséget tenni, korábban megnövelt mennyiségű zsírt kaptak.

Ördögi kör

Az első, illetve a második hónap végi méréseknél egyaránt arra jutottak, hogy az alacsony zsírtartalmú étrendet követők képesek voltak felismerni egy alacsonyabb koncentrációjú zsírsavtartalmat is, ellentétben zsíros ételeket kapó testvéreikkel.

„A zsír felismerésére kevésbé érzékenyek idővel jóval több kJ-t visznek be zsírokból, mert sokkal később érzik magukat jóllakottnak. Épp ezért

létfontosságú, hogy odafigyeljünk az étrendünkre; könnyen ördögi körbe kerülhetünk: a szervezetünk hozzászokik a magas zsírszinthez, és egyre többre lesz szüksége, hogy igényét kielégítse. Ez pedig egyenes út az elhízáshoz”

– szögezte le a professzor, majd folytatta: „Eredményeink azt támasztják alá, hogy már egy 8 hetes, alacsony zsírtartalmú étrenddel növelhető, illetve fordítva: ugyanilyen időtartamú magas zsírtartalmú étrendet követve csökkenthető az érzékenység a zsírosság felismerését illetően – testsúlytól teljesen függetlenül. Csekély jele van annak, hogy a genetika bármit befolyásolna a zsír-érzékelésünkben. Éppen ezért, az étkezések során bevitelre kerülő zsír mennyisége tekinthető a legfontosabb befolyásoló tényezőnek” – összegezte az eredményeket Keast.

A tudósok rámutattak:

a kevesebb zsírt tartalmazó étrend segíthet a zsíros ételek fogyasztásakor fellépő jóllakottság-reakció gyorsabb kiváltásában,

csökkentheti a passzív túlfogyasztást, következésképpen pedig csökkentheti a testsúlyt is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.