GasztroHírek  » 

Megkezdődött a Bocuse második napja!

Megkezdődött a Bocuse második napja!

2019.01.30.  | Nábelek Zsófia

Tegnap a 24 versenyző csapatból 12-en mutatták meg, mit tudnak lefőzni 5 óra 35 perc alatt a boxokban, ma pedig reggel 8-tól elindult a második versenynap is. Koraeste várható eredményhirdetés, addig nézzük, mi történt tegnap?

Reggel nyolckor, az első boxban kezdte meg a versenyt Marokkó csapata, őket tíz perccel később követte a magyar csapat, vagyis Pohner Ádám versenyző, Csillag Richárd commis és Segal Viktor coach. Nem sokkal később érkezett a hír, hogy a csapat elnöke, Hamvas Zoltán, aki a húsos fogás kóstolózsűrijében szerepelt volna, hirtelen megbetegedés miatt nem tudott részt venni a pontozásban. Helyét a francia szervezők engedélyével a versenyen vendégként tartózkodó Széll Tamás vette át, aki 2017-ben a negyedik helyen végzett, miután 2016-ban Budapesten megnyerte az európai selejtezőt.

A versenyidő alatt

adódott egy váratlan technikai probléma, elromlott a csapat sokkolója.

Ez az eszköz nagyon fontos, arra való, hogy hirtelen lehessen vele lehűteni az ételt. A meghibásodás miatt a magyar csapat hosszú perceket vesztett, ezt a csúszást azonban a tálalásra sikerült behozni, és nem okozott maradandó hiányosságokat. A helyzetet átmenetileg a mellettünk versenyző marokkói csapat oldotta meg, akik kölcsönadták a sokkolójukat arra az időre, amíg a magyar csapaté rendbejött. Pohner Ádám, Csillag Richárd és Segal Viktor elégedetten zárták a tegnapi versenynapot. Mindnyájan egyetértettek, hogy mindent meg tudtak valósítani, amit begyakoroltak, a maguk számára felállított követelményeknek maximálisan megfeleltek, és jól érezték magukat a Bocuse d’Or első napján.

Az elkészített ételek:

A hústéma főszereplője a Carré de Veau “Balaton” fantázianevet viseli. A tálon szerepel egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio és retek “gombóc”, mustáros zöldborsó, hagyma tart, és egy rendkívül különleges “derelye”.
A tányértéma a Chartreuse “Hommage Robouchon” nevet kapta a menükártyán.

A chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepel még egy tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint pastis mártás.

Rendkívül erős versenynap volt, mivel a Bocuse d’Or esélyes csapatai közül sokan tegnap versenyeztek: Magyarország után közvetlenül az Egyesült Államok következett, akik híresen sok pénzt és energiát fektetnek a sikeres versenyzésbe, aminek eredménye 2015-ben aranyérem, 2017-ben ezüstérem volt. Ötödikként kezdte meg a versenyzést Norvégia - hat arany, három ezüst és kettő bronzérem a norvégok eddigi teljesítménye a Bocuse d’Oron, ezzel a franciák mellett a legsikeresebb versenyző nemzet.

Az izlandi csapat versenyzője Bjarni Siguróli Jakobsson az egyik legsikeresebb a skandináv versenyeken, a csapat coach-a pedig az a Viktor Andrésson, aki a 2017-es lyoni versenyen a harmadik helyen végzett.

Utolsóként prezentálta a tányérjait Dánia, akik eddig 1 arany, 3 ezüst és 1 bronzéremmel büszkélkedhetnek,

Kenneth Toft-Hansen versenyző coach-a pedig az egyik legsikeresebb versenyző, Rasmus Kofoed, aki pályafutása során addig ment, amíg a dobogó legfelső fokára ért: 2005-ben bronz, 2007-ben ezüst és 2011-ben aranyérmet szerzett, étterme azóta pedig a harmadik Michelin-csillagát is bezsebelte. Széll Tamás felkészülését is segítette a 2017-es versenyre, aki a negyedik helyen végzett. A dán csapat a bronzérmet szerzett az európai döntőn, a nap utolsó versenyző csapata egyben az egyik legesélyesebbek között van a dobogóra.

A második nap versenyzői a következők:

 1. Finnország
 2. Franciaország
 3. Szingapúr
 4. Kína
 5. Belgium
 6. Thaiföld
 7. Tunézia
 8. Japán
 9. Svájc
 10. Svédország
 11. Ausztrália
 12. Dél-Korea

Finnország

Finnországnak eddig még nem sikerült a dobogón végeznie, de rendszeres résztvevője a versenynek. Ismo Sipeläinen 2011-ben Matti Jämsén commis-a volt, 2013-ban megnyerte a Nordic Junior Chef versenyt, 2016-ban pedig második helyen végzett az északi séfek versenyén. A coach Eero Vottonen 2017-ben versenyzőként állt a boxban, az akkori csapat a hatodik helyen végzett.

Franciaország

A fraciáknak Thibaut Ruggeri 2013-as győzelme óta nem sikerült a dobogóra állniuk, pedig a Bocuse d’Or történetében a legsikeresebb nemzet hét arany, két ezüst és egy bronzéremmel. Matthieu Otto versenyző az egy Michelin-csillagos Auberge Saint-Walfrid, segítője, Louis Vicari szintén itt dolgozik. A csapat egyébként a világhírű szakácsiskolában, a Ferrandiban készült fel. A coach Romuald Fassenet, tapasztalt Bocuse-résztvevő, az elnök pedig Michel Roth, az 1991-es Bocuse d’Or győztes. Fassenet és Roth egyébként MOF rangú séfek, amely az egyik legnagyobb tiszteletben álló elismerés Franciaországban.

Szingapúr

Az ázsiai selejtezőn a negyedik helyen végzett csapat, akik egyben a legjobb hústálnak járó díjat is elnyerték. A versenyző Noel Ng Choon Wee, a coach William Tan Chee Hwa, a commis Han Wei Koh.

Kína

Az ázsiai selejtezőről szabadkártyával bejutott csapatnak magyar vonatkozása is van: a versenyző Zhu Wei Fu coach-a Rácz Jenő, a sanghaji Taian étteremnek Michelin-csillagot szerzett, majd tízéves külföldi karrierjét megszakítva idén Magyarországon tervez éttermet nyitni

Belgium

Lode De Roover versenyző több három- és kétcsillagos étteremben szerzett tapasztalatot (például a brüsszeli Comme chez Soi, a La Bergerie vagy a holland Kaatje bij de Sluis), majd 2013-ban saját éttermet nyitott feleségével Fleur de lin néven. Több belga versenyen is részt vett, a helyi Master Chef egyik nyertese. Csapatával a torinói selejtezőn a hatodik helyen végeztek.

Thaiföld

Natcha Saengow kettőből az egyik női versenyző a mezőnyben, az ázsiai döntőn ezüstérmes lett. A fiatal séf még csak 23 éves, a Dusit Than főiskola hallgatója, segítője Thanathip Piyakamperm, a csapat coach-a pedig Jatuporn Juengmeesuk. A thai csapat elnöke Olivier Castella francia séf, aki Bangkokban a Café Parisien séfje volt, és célja, hogy a thai gasztronómiát fejlessze.

Tunézia

Az első afrikai selejtezőről Marokkó mellett (akik tegnap kisegítették a magyar csapatot, mikor szükség volt rá) Tunézia jutott be a világdöntőre. Marwne Younssi és csapata hetedik rajtolóként kezdik ma a versenyzés, az első alkalommal képviselik Tunéziát a versenyen.

Japán

Hideki Takayama és csapata nyerte az ázsiai selejtezőt tavaly, így egyenes ágon kvalifikálták magukat a döntőbe. A csapat elnöke Noriyuki Hamada, aki a 2015-ös versenyen harmadikként végzett, először juttatva Japánt a Bocuse d’Or dobogójára.

Svájc

A verseny 32 éves történetében egyszer került svájci csapat a dobogóra: 2007-ben Frank Giovannini nyerte el a bronzérmet. A 27 éves Garcia nyerte a svájci válogatót, amelynek a szakácslegenda, Joel Robuchon volt a zsűrielnöke. Garcia egyébként tavaly indította el saját szakácsiskoláját cre/ate néven Svájcban, majd a torinói selejtezőről hetedikként jutott a döntőbe (Pohner Ádámékat mindössze 12,5 ponttal megelőzve).

Svédország

A svédek a Bocuse d’Or történetében 1 arany, 4 ezüst és egy bronzéremmel az egyik legsikeresebb versenyzők, így most is sokan várják őket a dobogó közelébe. A coach Tommy Myllymäki, aki 2011-ben a második,  2015-ben a harmadik helyen végzett. A versenyző Sebastian Gibrand pedig eddigi pályafutása alatt a Bocuse d’Orra készült, aminek eredménye, hogy az európai selejtezőn a második helyen jutott tovább a lyoni világdöntőbe.

Ausztrália

Michael Cole-t 2017-ben Ausztrália legjobb séfjének választották, majd a Bocuse d’Or Asia Pacific tavalyi selejtezőn a negyedik helyről jutott be a lyoni versenyre. Segítője, Laura Skvor a legjobb commis-nak járó díjat kapta. A csapat coach-a Scott Pickett Estelle nevű éttermét vezeti Melbourne-ben, elnöke Tom Milligan az ausztrál Le Cordon Bleu műszaki igazgatója.

Dél-Korea

A mezőny másik

női versenyzője Seon Yeong Gu bronzérmes lett a  Bocuse d’Or Asia Pacific selejtezőn,

aki szintén a legfiatalabb versenyzők közé tartozik, még csak 24 éves. A dél-koreai csapat két évvel ezelőtt a 18. helyen végzett, idén a versenyző Gu, Jin Won Lee commis és Dongsuk Kim feladata, hogy feljebb tornásszák az eredményt.

Kik a favoritok?

A felhozatalból az eddigi Bocuse-tapasztalatokat tekintve Finnország, Franciaország és Svédország a legjelentősebb versenyzők, de nem szabad elfelejteni, hogy ezen a versenyen elég sok meglepetést okozhatnak a csapatok. Néhány évvel ezelőtt Magyarország sem számított tipikus Bocuse-versenyző nemzetnek, azóta viszont

egy európai győzelem és a világdöntőn elért negyedik hely feltette az országot az esélyesek listájára.

A mai verseny 15:45-kor ér véget, a hivatalos eredményhirdetés pedig 18 órakor kezdődik. Addig is maradjanak velünk!

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.