GasztroHírek  » 

Megkóstoltuk: vadkovászos pizza a Vegazziban

Megkóstoltuk: vadkovászos pizza a Vegazziban

2019.10.21.  | Réthly Ákos

Több hónapos kísérletezés után október közepén debütált a Vegazzi vadkovászos pizzája az Anker’tben: elmentünk, megkóstoltuk.

Az ismert disciplinare, vagyis a nápolyi pizzák elkészítésének menetét, összetevőit előíró Associazione Verace Pizza Napoletana igen szigorúan szabályozza ezt a területet, így minden olyan újítást, amit még

éppen megenged a szabályzat, a pizzarajongók fürkész figyelme kíséri.

Kíváncsiak voltunk, hogy sikerült a mutatvány a Vegazziban, amely eddig is igen magasra helyezte a lécet a minőség tekintetében.

Az Anker’t nevű terézvárosi szórakozóhely udvarán felállított faházban, fatüzelésű kemencében sülnek a pizzák. Az alapanyagok növényi alapúak, vagyis készítményeik a vegán étkezés követelményeinek mind megfelelnek.

A választék pontosan akkora, amiből még könnyedén lehet választani. Néhány sztenderd összeállítás – marinara, base, funghi, verde – mellett speciálisabb az ungherese gabonakolbásszal, vagy a messicano babbal és jalapenoval. Mindig van valami szezonális ajánlat is.

Két pizzát kértünk. A base házi paradicsomszósz alapon házi rizsmozzarella, friss bazsalikomlevél, hidegen sajtolt olívaolajjal hagyományos, vagyis élesztős tésztából készült. Másik választásunk a hónap ajánlata összetevői: házi “tejfölös” zöldfűszeres alapon házi “tofuricotta”, spenótcsomók, friss fokhagyma, lila hagyma, hidegen sajtolt olívaolaj. Ez utóbbit vadkovásszal kelesztett tésztából kértük.

Mindkét pizza gyönyörűen nézett ki,

szemre semmi különbséget nem észleltünk.

Frissen a sütőből érkezve először a tésztákat kóstoltuk, és ebben már éreztünk némi differenciát, mert a vadkovászos könnyebb, légiesebb volt, míg az élesztős pizza tésztája kicsit nyúlósabbnak tűnt.

A falatozás végén külön figyelmet szenteltünk a kihűlt tészták összehasonlítására, és ekkor már sokkal intenzívebb különbözőséget éreztünk a két termék között. Ez leginkább abban mutatkozott, hogy a hagyományos pizza ízében határozottan megjelent az élesztő, a vadkovászoséban azonban semmi ilyesmit nem fedezhettünk fel.

Minden esetre érdekes kísérlet volt, szerintünk jó irányba halad a Vegazzi ezzel az újításával.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.