GasztroHírek  » 

Megnyitotta kapuit a Villányi Bognár Pincészet

Megnyitotta kapuit a Villányi Bognár Pincészet

2019.04.15.

2019. április 12-én megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

A villányi Bognár Pincészet létrehozásának álma 1973-ban kezdődött, amikor Bognár Gábor birtokba vette 1 -1 holdnyi kunsági szőlőjét. Három fia, Andor, Csaba és Attila már kisgyermekkoruktól kezdve a szőlőben dolgoztak, lassan, mondhatni szemenként tanulták meg a borkészítés művészetét. A szaktudás, a termés iránti tisztelet így generációról generációra száll tovább, hogy a minőség állandó, a korty kínálta élmény pedig örök maradjon.

Az azóta eltelt évtizedekben a vállalkozássá nőtt szőlőtermesztés tovább fejlődött, 2019-ben pedig megvalósult az egyik legnagyobb családi álom is: 2019. április 12-én megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással. A beruházás teljes összege 405.109.222 Ft volt, melyből a Villányi Borok Háza számára 195.007.703 Ft támogatást nyújtott Magyarország Kormánya az Európai Unió Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapjából.

VILLÁNYI BORVIDÉK

Magyarország legdélebbre fekvő borvidéke a villányi borvidék, melyet egyedi klímája tesz különlegessé a borkészítők és borkedvelők körében. Ez hazánk legnaposabb vidéke, szubmediterrán éghajlatát a meleg, száraz nyár és a hosszú tenyészidő jellemzi. A terület egyediségét az időjárás mellett a talaj keveredése (mészkőre rárakódott vörös agyag és lösz) adja. Ez a két tényező egyedülállóan kedvező feltételeket biztosít a magas színvonalú szőlőtermeléshez.

A Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. borászati feldolgozóegysége Villány és Nagyharsány határában található, a híres Kopár-dűlő közvetlen közelében. A borászok és borszakértők számára legendássá vált területen borászat 24,9 Ha szőlővel rendelkezik.

A Bognár Pincészet megálmodóinak hosszútávú stratégiája egy olyan modern, helyi borászat létrehozása, melyben nagy szerepet játszanak a környékbeli munkavállalók, gazdálkodók, családok.

Az elnyert pályázatban a Bognár Pincészet már meglévő borfeldolgozó üzemét újította fel saját és uniós forrásból. Ez a terület a pincészet központja, hiszen itt történik a leszüretelt szőlő fogadása, préselése, szűrése, tárolása, feldolgozása, majd az elszállítása.

KOPÁR-DŰLŐ

Villány legnyugatibb és legjobb dűlőjeként ismert területe a Kopár dűlő. Az északi irányból teljesen védett dűlőn a rügyfakadás 2 héttel hamarabb kezdődik, mint az ország többi részén, így az itt szüretelt szőlőt hamarabb lehet leszedni, és tökéletes érettséget mutat.

A felújított feldolgozóban a technológiai folyamatokhoz és raktározási helyekhez szükséges helyiségeken kívül különböző technikai egységek is kialakításra kerültek. Ezeken felül 3 db 300 hl-es tartállyal, egy zúzó-bogyózó, nagynyomású mosóval, valamint szivattyúkkal is bővült a pincészet. Az energiahatékony működés további elősegítésére pedig egy szélgenerátor-napelem hibrid rendszer is telepítésre került, ezzel is kiaknázva a térség kedvező megújuló energia-hasznosítási lehetőségeit.

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Dr. Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Font Sándor Országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának Elnöke és a Szőlő-, bor-, pálinka albizottság elnöke, valamint Dr. Szarkándi Zita Nagyharsány község jegyzőasszonya. A beszédek sorát Bognár Gábor a Bognár Pincészet alapítója zárta, aki köszönetét fejezte ki, hogy megvalósulhatott a pincészet felújítása.

Beszédében kiemelte továbbá, hogy a Bognár Pincészet számára a minőségi borok készítése mellett kiemelten fontos a helybéli munkavállalók alkalmazása, valamint megemlítette a beruházás megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos pozitív hozadékát is.

A Bognár Pincészet első komolyabb vörösbora a 2015-ös évjáratú 100% Merlot, mely a Villányi Borvidéki vörösborversenyen aranyérmet is nyert. A Nemzeti Borkiválóság Program a Bognár Pincészet 2018-as Cabernet Franc bora TOP Borkiválóság díjat nyert el a szakmától. A Bognár Pincészet tervei igen komolyak; 2018. májusában a saját területek megkapták a prémium minősítést a Merlot, a Kékfrankos, a Portugieser és a Cabernet Sauvignon fajtákra, a Cabernet Franc esetén pedig a super prémium készítése is lehetséges.

További információk a Bognár Pincészetről: www.bognarpinceszet.hu

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.