GasztroHírek  » 

Megvan a tökéletes sült krumpli matekképlete

Megvan a tökéletes sült krumpli matekképlete

2018.03.10.  | Orbán Szilvia

Diákok megalkották az őket talán legjobban foglalkoztató kérdés matematikai képletét: hogyan süssünk tökéletes, kívül ropogós, belül lágy burgonyákat? Aki szeretné, pusztán tudományos alapon is kipróbálhatja.

Az Essex University Edge Hotel School nevű iskolája a Samuel Whitbread School tanulóival együttműködve kifejlesztette az „Edge Hotel School módszert”, amelynek lényege, hogy az optimális eredmény eléréséhez a krumpli felületét minél inkább meg kell növelni. A diákok ezt egy

speciális darabolási technikával oldották meg: a burgonyákat 30 fokos szögben felvágva, a növény felülete 65 százalékkal gyarapodott.

Ez a plusz felület pedig ennyivel több ropogós, ízletes részt jelentett a sült krumplikon.

A diákok Heston Blumenthal tepsiben sütött burgonyareceptjéből indultak ki. Az első tesztek meglehetősen jól sikerültek, így a fiatalok felbátorodtak, és profi séfeket is felkértek, hogy kóstolják meg a módszerükkel elkészített köretet. A módszer sikert aratott: a tanulók által kidolgozott képlettel sütött krumpli a vizsgált szegmensek – íz, látvány, ropogósság és összkép – mindegyikében legyőzte a hagyományosan készített verziót.

Megjegyezzük: a burgonya felületének megnövelése a ropogósság fokozása céljából nem új keletű. Sokan alkalmazzák azt a módszert, hogy a félkészre sült darabokat kissé megnyomkodják – ennek szintén a felület megnövelése a célja. Igaz, azzal a technikával inkább rusztikus, mint szép darabokat kapunk, és nincs hozzá precíz képlet sem, az eredmény mégis hasonlóan hatásos.

Jamie Oliver is erre esküszik:

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.