GasztroHírek  » 

Bocuse d'Or: ki lesz Széll Tamás utódja?

Bocuse d'Or: ki lesz Széll Tamás utódja?

2017.12.03.  | szöveg és kép: Zirig Árpád

Előbb véletlenül kutyakiállításba botlottunk, aztán végtelen kerítésbe: a Bocuse d’Or hazai selejtezője nem volt tömegrendezvény, ennek elenére izgalmas és profi volt.

Ma, december 3-án, vasárnap megkezdődött a versenyzés, amelynek a végén majd kiderül, ki képviseli Magyarországot 2018 júniusában a Bocuse d'Or európai válogatóján Torinóban.

A selejtezőre pályázat útján kerülhettek be a séfek. A versenyre minden olyan magyar állampolgárságú szakács pályázhatott, aki 2017. január 26-ig betöltötte 21. életévét és elhivatottnak érzi magát e nagy presztízsértékű versenyen való megmérettetésre.
A beérkezett pályamunkákból a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjaiból álló zsűri (Szulló Szabina, Széll Tamás, Vomberg Frigyes, Wolf András, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Bíró Lajos, Nyíri Szása, Ruprecht László, Lutz Lajos), Hamvas Zoltán elnökletével választotta ki a legígéretesebb recepteket, így a mai selejtezőn

a Magyar Bocuse d'Or Akadémia konyháján tízen lehettek ott: Dualszky-Kovács Péter, Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Kiss Krisztián, Pohner Ádám, Tóth Pál, Várnai Péter, Veres István és Volenter István.

A helyszín az Hungexpo B-épülete volt. Ennek emeletén lakik a hatboxos konyha, ahol a versenyzők majd felkészülhetnek a mostani és az ezt követő versenyekre. Amíg a földszinten, az óriás csarnokban a magyar rendőrök új autóit matricázták, addig egy szinttel feljebb egyre nagyobb és egyre töményebb illatok töltötték meg a teret.

A selejtező résztvevői közül öten délelőtt, öten délután készítették el ételeiket.

A főtémához borjúcombot, kacsamájat és salottahagymát, a vegetáriánus tányérhoz pedig risotto rizst, fürjtojást és gombát kellett használni.

A konyhai zsűriben Széll Tamás, Lutz Lajos, Vomberg Frigyes, Ruprecht László és Szabó Kevin vett részt, míg a kóstoló zsűriben Hamvas Zoltán, Szulló Szabina, Christian Meyer, Nyíri Szása, Sárközi Ákos, Harmath Csaba, Vajna Tamás és Bíró Lajos foglaltak helyet.

Az eredményhirdetéskor pontszámokat nem, csak a továbbjutók neveit hirdették ki. Széll Tamás a konyhai zsűri nevében azt hangúlyozta, hogy "ha nincs rend a konyhában, akkor nincs rend a fejekben", és a precíz konyhai munka fontosságára hívta fel a figyelmet.

Sárközi Ákos a kóstoló zsűri nevében elmondta, mekkora fejlődést láttak a két évvel ezelőtti versenyhez képest, és hogy jó volt látni, hogy Széll Tamás sikere micsoda inspirációt jelentett a versenyzők számára.

Ugyannakor – akárcsak az utánpótlásversenyen – hangúlyozta a kóstolás fontosságát is.

A selejtezőről a következő hat versenyző jutott tovább, ők versenyeznek majd a február 8-án a SIRHA Budapesten, a magyar döntőben (ABC sorrendben, nem az elért pontszámok szerint):

  • Elek Richárd
  • Garai Ádám
  • Haraszti Zsolt
  • Pohner Ádám
  • Veres István
  • Volenter István

A versenyről készült képgalériánkat a Magyar Konyha Facebook oldalán nézhetik meg

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.