GasztroHírek  » 

Mekkora a tökéletes tésztaadag?

2018.06.20.  | Orbán Szilvia

Valószínűleg mindannyian belefutottunk már abba a hibába, hogy a szemre megsaccolt, forró vízbe csobbantott tészta kifőzés után hatalmas mennyiségnek bizonyult.

A tészta az egyik legsokoldalúbb és leginkább kedvelt étel, amelyet azért könnyen el is lehet rontani; ha magunk készítjük, ügyelni kell az arányokra, de az sem mindegy, mennyi ideig főzzük. Ha mindezeket a rizikófaktorokat ki is küszöböltük, hátravan még egy alattomos buktató: a mennyiség.

Aki csak megtippeli, mennyi tésztát főzzön, sokszor esik csapdába. Vagy felhasználja az összes megfőzött mennyiséget – és ezzel hazavágja az optimális tészta-szósz arányt –, vagy még napokig nézegeti a fel nem használt tésztaadag szomorkodását a hűtőben. De mégis, mekkora a tökéletes adag?Aki kedveli a táblázatos, pontos útmutatásokat, ajánljuk, hogy vessen egy pillantást  a Barilla hasznos linkjére. 

Az NBC Today című reggeli műsorának oldalán pedig Amy Brandwein séf, a James Beard Foundation Award döntőse osztotta meg tippjeit, amelyekkel könnyebben határozhatjuk meg az ideális mennyiséget:


1.    Ne borítsuk be az egész zacskót

Elismerjük, van abban valami boldogságfaktor, ha egy egész zacskó száraztésztát lódítunk a lobogó vízbe, de – hacsak nem egy nagyobb családi eseményre készülünk – valójában eléggé irreális, hogy ekkora mennyiségű, kifőtt tésztát például egy kétszemélyes, romantikus vacsorán egyszerre felhasználunk. Egy hagyományos, 500 grammos tésztacsomag egyébként nagyjából négy nagyobb tányérhoz lesz elég, jegyzi meg Brandwein.


2.    Használjunk mérőpoharat az adagoláshoz

A durumlisztes (semolina) tészták nagyjából megduplázzák a méretüket, így eszerint érdemes adagolni is. Például, ha egy ilyen pennét főzünk, 1 csésze száraztésztából 2 csésze kifőttet kapunk. A séf hangsúlyozza: egy normál adag nagyjából 1-1,5 csésze kifőtt tésztát jelent – ez lehet, hogy sokaknak elsőre kevésnek tűnik, azonban ne felejtsük el, hogy a tésztához még szósz, zöldség, vagy hús is kerül.


3.    Hosszú tésztáknál osszuk el a csomagot

Brandwein azt javasolja, hogy hosszú tészták esetében a zacskót osszuk négy egyenlő részre, így megkapjuk az egy személy számára optimális adagot, amely a csomag egynegyede.


4.    Ügyeljünk az eltérően viselkedő tésztafajtákkal

A teljes kiőrlésű és gluténmentes tészták kevesebb vizet képesek magukba szívni, így kevésbé is dagadnak. Az adagok számolásánál érdemes ezt észben tartani, hiszen a száraz verzió térfogata jóval közelebb lesz méretében a kifőtt, kész tésztához. Ilyenkor egy csészényi kifőtt tésztához körülbelül ¾ csésze szárazra lesz szükségünk.


5.    A töltött tésztákat számoljuk meg

Brandwein szerint ilyenkor egyszerűen nincs más dolgunk, mint megszámolni a tésztákat: a nagyobb méretű töltött tészták (ravioli) esetében 8-at tegyünk egy-egy tányérra, míg ha kisebbeket (például tortellini) tálalunk, duplázzuk a számot.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.