GasztroHírek  » 

Mentes-teszt: 9 gluténmentes spagettit ellenőrzött a Nébih

Mentes-teszt: 9 gluténmentes spagettit ellenőrzött a Nébih

2018.06.21.  | Nébih

Az év hatodik Szupermenta terméktesztjén a gluténmentes spagettiket ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek laboratóriumban ellenőrizték többek között a termékek glutén-, laktóz-, tejfehérje tartalmát, de a tojásfehérje allergén jelenlétét is. A vizsgálatokon mind a 9 kukoricaliszt alapú száraztészta megfelelt. Ezúttal is akadtak viszont jelölési hiányosságok, ezért a Nébih ellenőrei 3 esetben figyelmeztetésben részesítették a felelős vállalkozókat.

A vizsgált 9 termék közül 5 kukoricalisztből, míg 4 kukoricaliszt és rizsliszt keverékéből készült. Származását tekintve 4 tészta olasz, 2 román és 2 magyar gyártó terméke. Az egyik termék csomagolásán holland gyártót tüntettek fel, de valójában román cég állította elő a száraztésztát, a felelős élelmiszer vállalkozót határozatban kötelezték a megtévesztő információ javítására. A gyártók – a gluténmentességen kívül – 3 esetben a tojásmentességnek, 2-2 terméknél a laktóz-, és tejmentességnek való megfelelést is vállalták.

Megnyugtató, hogy a tészták mindegyike megfelelt a gluténmentesség kritériumának.

A „gluténmentes” kifejezés ugyanis csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Ez a paraméter 8 vizsgált terméknél a kimutatási határ alatt volt, míg 1 termékben 7,4 mg/kg mennyiségben – azaz határérték alatt - tartalmazott glutént a száraztészta.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai kitértek a termékek mikotoxin-, GMO-, tejfehérje- és tojásfehérje allergén tartalmára is. Jó hír, hogy az eredmények alapján valamennyi tészta megfelelő volt. A két laktózmentesnek jelölt terméknél külön vizsgálták a laktóz esetleges jelenlétét is a szakemberek, de e szempontból sem akadt probléma.

A száraztésztákra vonatkozó minőségi kritériumokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza.

A nedvességtartalom mellett ide tartoznak még a különböző főzési tulajdonságok (pl. szétfövés és összetapadás mértéke).

A szakemberek ezen minőségi paramétereket is ellenőrizték és valamennyi tészta megfelelt az előírtaknak.

A termékek jelölésének ellenőrzése során a legjellemzőbb probléma a tápértékek hibás feltüntetése volt. A Nébih jelölési hibák miatt 3 termék felelős vállalkozójával szemben indított hatósági eljárást, és figyelmeztette azokat a hibák javítására.

A gluténmentes spagettik kedveltségi kóstolásán laikus és szakértő kóstolók bírálták a száraztésztákat, száraz és főtt állapotban egyaránt. A vállalkozó szellemű kóstolók pontozták a külső megjelenést, az állományt, az illatot, a színt és természetesen az ízt is. A Szupermenta rangsorában első helyen a Le Veneziane spagetti végzett. Második lett a Nutri Free, míg harmadikként a Cornito zárt.

Letölthető táblázatban valamennyi vizsgálati eredmény megtekinthető!

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.