GasztroHírek  » 

Mi az ételkészletek hihetetlen sikerének titka?

Mi az ételkészletek hihetetlen sikerének titka?

2018.10.05.  | Orbán Szilvia

Néhány kattintás, és házhoz érkezik a friss, ízletes vacsora – vagyis minden, ami az elkészítéséhez szükséges: a hozzávalók pontosan kimérve, a recept és az útmutató fotókkal illusztrálva. Minden nett, semmivel nem kell maszatolni, az ételek változatosak és gyorsan kivitelezhetőek. A készlet tökéletesen a kezünk alá dolgozik, mégis megmarad az érzés, hogy mi főztünk.

Ez a manapság elképesztően népszerű „meal kit”: egy doboz, tele minden földi jóval. Bár az üzlet csupán néhány éve létezik, manapság már gyakorlatilag tombol az Egyesült Államokban – a szolgáltatás valószínűleg hamarosan Európát is hasonlóképp meghódítja.

A piacot jelenleg a Blue Apronés a HelloFresh vezeti, de egyre-másra jelennek meg az új, speciális kínálattal kedveskedő versenytársak. Sőt – meglovagolva a házhozszállítós kitek sikerét – már léteznek üzletekben, a polcról leemelhető és megvásárolható készletek is. De vajon mi a titka ezeknek a dobozoknak, és megérik-e az árukat?

A titok

Ezek a szolgáltatások nem csupán az ételről szólnak – legalábbis nem arról, hogy a lehető leggyorsabban jussunk meleg ételhez. Akit csak ez érdekel, valószínűleg marad a sarki kifőzdék, vagy a gyorséttermek kínálatánál. A készletek azoknak a konyhatündéreknek készülnek, akik büszkék szeretnének lenni arra, hogy ők főzték a vacsorát. Még akkor is, ha gyakorlatilag mindennel a kezük alá dolgoztak.

A másik fő vonzerő az, hogy egy ilyen készlettel elkerülhető a pazarlás. Az egy-két fős háztartásoknak állandó gondot okoz a környezetettudatos vásárlás abban az értelemben, hogy számukra egy egész brokkoli, vagy egy nagy csokornyi zöldfűszer túl nagy mennyiség, aminek egy része szinte biztosan veszendőbe megy. A dobozokban mindenből éppen annyi van, ami az adott ételhez szükséges – nincs maradék.

Az élményszerűségről se feledkezzünk el: a készletekben sokszor találhatóak olyan alapanyagok, amelyekkel egy átlagember alig, vagy csak ritkán találkozik. A szolgáltatás segítségével új ismeretekre tesz szert ezekről az alapanyagokról, közben pedig – a rendkívül részletes receptnek és elkészítési útmutatónak köszönhetően – bátran fejlesztheti főzőtudományát saját otthona kényelmében és biztonságában.

Megéri?

A vélemények megoszlanak. Egyrészt számos ilyen szolgáltatás létezik, s míg az egyik egzotikus hozzávalókat és különleges fűszereket, a másik viszont inkább csak csirkecombot és tésztákat kínál, így az árak elég széles skálán mozoghatnak. Általánosságban elmondható, hogy egy készletdoboz két főre nagyjából 20 dollárból, azaz 5500 forintból jön ki – ez pedig nyilvánvalóan több, mint amit egy átlagember egy bolti bevásárlás során egy kétfős vacsorára költene. (A Blue Apron 47,95 dollárt kér egy kétszemélyes, heti szolgáltatásért, ami körülbelül 10 dollárt jelent fogásonként, erre jön a 7,99 dolláros szállítási költség.)

A költségek tehát nem alacsonyak, azonban nem elhanyagolható az a tény, hogy egy ilyen készlet segítségével mennyi idő takarítható meg az élelmiszerboltokban, miközben a fejünket vakargatva azon tanakodunk, mi legyen a vacsora. És akkor a maradék-hulladék kérdéséről még nem is beszéltünk. Ahogyan egy szakértő fogalmazott: ezek a dobozok még mindig olcsóbbak, mint az emberekre jellemző, szokásos bolti túlvásárlás.

Még szembetűnőbb, ha valami különlegességre fáj a fogunk: egy Cajun rákból, kukoricás palacsintából és nyári zöldség sautéből álló vacsora például nem kis költség, ha a tenger gyümölcsét és a különleges (évente aztán csak néhányszor használt) fűszereket magunknak kell beszerezni a boltban – természetesen nagyobb kiszerelésben. Egyszerűbb ételek esetén viszont egyértelműen az élelmiszerüzletben történő vásárlás a kifizetődőbb.


Általánosságban elmondható, hogy pénzügyi szempontból jobban jövünk ki, ha a hozzávalókat mi magunk vásároljuk és főzzük meg”

– fogalmazott Lisa R. Young táplálkozástudós a TodayFoodnak.

Azonban sokaknak okoz gondot az állandó menütervezés és a bevásárlás. A készletek legfőbb előnye, hogy az ételek mennyisége adott, így szinte lehetetlen a túlevés, illetve hogy kényelmesek” – ecseteli a szakértő, majd folytatja: „Ha valaki spórolni szeretne, az ételkészlet nem biztos, hogy neki való. De ha megengedheti magának, és folyamatosan hadban áll az idővel, a doboz remek megoldás lehet, hogy változatos, meleg étel kerüljön esténként az asztalra.”

Mit érdemes választani?


Az egyes dobozok tápértéke rendkívül változatos. Érdemes körültekintően választani: az ételek legyenek kiegyensúlyozottak, egészségesek, érdekesek és egy kicsit merészek is. Ha már adott a lehetőség, próbáljunk ki új dolgokat.

Nem biztos, hogy minden fogás szuper egészséges egy-egy ilyen kitben, de annak, aki egyébként biztosan zsíros ételekhez nyúlna esténként, az adagolt, friss alapanyagokból készített dobozos vacsora mindenképpen előrelépés, hangsúlyozta Alix Turoff dietetikus.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.