GasztroHírek  » 

Mi legyen a megmaradt tojásfehérjével?

Mi legyen a megmaradt tojásfehérjével?

2019.06.18.  | Orbán Szilvia

Sok recepthez csak a tojás sárgájára van szükségünk, így a megmaradt fehérje általában habcsókként végzi. Pedig a tojásfehérjéből sok más finomság is készülhet kezdve a legkülönfélébb haboktól a légies sörbeteken át egészen a koktélokig.

Gyakran találkozunk olyan recepttel, amelyhez csak a tojások egy részére van szükség, míg a másik – ugyanannyira értékes és tápláló, ám más hatást kiváltó – rész feleslegessé válik. Éttermek esetében ez egy általános gond, amely nagy pazarláshoz vezethet, ha nincs a séf tarsolyában egy mentő fogás. Főleg ünnepek, nagy sütés-főzések után mi magunk is szembesülhetünk a problémával, de nem kell megijedni:

a nyakunkon maradt fehérjéből legalább annyi ínycsiklandó csemege készíthető, mint a tojások sárgájából

– még csak le sem kell ragadni a pavlovánál –, csak kicsit utána kell járni.

 Inspirációként mutatunk néhány ötletet:

Buja koktél: whiskey sour

Hozzávalók (2 személyre):

  • 100 ml bourbon whiskey
  • 50 ml frissen facsart citromlé
  • 1 ek muscovado (finomítatlan, sötét) nádcukor
  • 1 tojásfehérje
  • jég

Elkészítés:
Egy shakerbe (vagy akár egy jól záródó üvegbe) töltjük a hozzávalókat, és finoman összerázzuk. Aki kedveli az ízét, egy löttyintésnyi tonikkal is feldobhatja.

Légies hab: klasszikus csokimousse

Hozzávalók (2 személyre):

  • 100 g étcsokoládé, darabokra törve
  • 4 tojásfehérje
  • 20 g finomítatlan cukor
  • ¼ tk citromlé

Elkészítés:
Gőzfürdő felett (az alsó edényben a víz ne forrjon, csak gyöngyözzön), alkalmanként megkeverve olvasszuk fel a csokoládét. Amikor felolvadt, az edényeket húzzuk le a tűzről, és hagyjuk a csokit hűlni 2-3 percig. Amíg a csokoládé hűl, egy fém- vagy üvegedényben verjük fel a tojásfehérjét a citromlével. Akkor jó, ha a habverővel formált csúcsok már nem esnek össze, de nem is kőkemények. Keverjük hozzá a cukrot. A csokihoz adjunk egy kanálnyit a tojásos habból, hogy kissé fellazítsuk, majd nagyon óvatosan, fémkanál segítségével forgassuk bele a hab többi részét. Ügyeljünk rá, hogy a keverékben a lehető legtöbb levegő maradjon. A habot adagoljuk két üvegtálba és tegyük hűtőbe. Tálaláskor csokiforgáccsal vagy reszelt citrom-, narancshéjjal díszítsük.

Krémes hűsítő: „málna álom” sorbet

Hozzávalók:

  • 120 ml víz
  • 115 g cukor
  • néhány mentalevél
  • 340 g fagyasztott málna
  • 2 tojásfehérje


Elkészítés:
A sziruphoz egy edényben, közepes lángon olvasszuk fel a cukrot a vízben. Dobjuk hozzá a mentaleveleket. Ha a cukor teljesen felolvadt, a mentát vegyük ki, a folyadékot pedig töltsük át egy pohárba, és hagyjuk hűlni. Ha a szirup szobahőmérsékletűre hűlt, öntsük át egy konyhai robotgépbe. A fagyos málnákat öntsük mellé, és járassuk a gépet nagyjából egy percig. Egy spatulával vagy kanállal keverjük fel, illetve az edény oldaláról kapargassuk le az odatapadt pépet, majd adjuk hozzá a tojásfehérjét. Kapcsoljuk be újra a robotgépet, és addig járassuk (körülbelül 2-3 perc), míg a keverék kivilágosodik, és sima, krémes állagúra változik. Közben időnként keverjük át. Rögtön is fogyasztható, ilyenkor szinte folyósan krémes, de edénybe kanalazva le is fagyasztható. Legjobb akkor, ha már legalább 3 órát pihent a fagyasztóban, ilyenkor akár fagyiskanállal is adagolható.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.