GasztroHírek  » 

Mi lehet a kiút a krumpliválságból?

Mi lehet a kiút a krumpliválságból?

2019.07.22.  | S.N.

Fel kell készülni a klímaváltozás hatásaira: tizennégy európai országgal együttműködve keressük a megoldást.

„A klímaváltozással egyre inkább fel kell készülnünk a mediterrán éghajlatra. Sajnos azt a klímát nem fogja bírni a krumpli, pedig az az egyik alapélelmiszerünk, át kell térni az édesburgonyára” – mondja a Magyar Konyha magazin nyári számában Bálint György, vagyis Bálint gazda, aki a napokban töltötte be a 100. születésnapját. Szavait pedig a tudományos tények és a statisztika is alátámasztja, bár a kutatók más megoldáson is gondolkodnak.

Sokan nem gondolunk bele, de a 2018-at megelőző 15 évben megtriplázódott a burgonya ára Magyarországon, ráadásul évről évre kevesebb burgonya is terem itthon. 2019-ben már áprilisra elfogyott a hazai termés a boltokból, és import áru adja a dráguló kínálatot.

„A klímaváltozás és a burgonyaválság között közvetlen kapcsolat van, egyre erőteljesebb kombinált stresszhatás éri a növényeket Európában, komoly problémát okozva a mezőgazdaságban”

– mondta Drexler Dóra kutató, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője. Magyarország egyetlen, kifejezetten a fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó szervezete azt vizsgálja európai partnerekkel együttműködve, hogyan lehet kedvezőtlen termőhelyen, aszályos körülmények között is fenntartani egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, a burgonya termelékenységét. A SolACE projekt eredményeként ellenállóbb növényfajtákkal és új technikai megoldásokkal gazdagodhat az agrárium.

Az ÖMKi erőfeszítéseinek indokoltságát különösen jól mutatja, hogy 2018-ban az aszály miatt Európa egész területén csökkent a zöldségfélék terméseredménye, a burgonyaárak pedig Európa-szerte elszabadultak.  „A klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek sokkhatásként érik a növényeket. Ez azt jelenti, hogy ma már nemcsak a tápanyag-utánpótlás terén kell a műtrágyázásnál fenntarthatóbb megoldásokat találnunk, hanem a vízfelhasználás és a vízmegtartó képesség fokozásában is, hiszen véges erőforrásokra, nyersanyagokra támaszkodunk – mutat a probléma lényegére Drexler Dóra. – A SolACE projektben arra keresünk megoldást, hogyan lehet egyik legfontosabb alapélelmiszerünket, a burgonyát együttes víz- és tápanyaghiány okozta stressz fennállása esetén is

fenntartható módon, jó minőségben és elegendő mennyiségben termelni.”

Az ÖMKi a hazai gazdák bevonásán alapuló kutatói on-farm hálózatának mozgósításával üzemi teszteket végez a SolACE-projektben, amely tizennégy európai ország huszonöt kutatói, háttéripari és szaktanácsadói partnerségében valósul meg. A magyar cég egyrészt a fajták ellenállóságának növelése felől közelít a megoldáshoz, másrészt új agrotechnikai módszereket alkalmaz. Előbbi esetben például egy hibrid, azaz gumó helyett magról vetett, palántával ültetett burgonyafajtát tesztelnek a biotermelés keretei között. A hibrid burgonya a nagyüzemi termelésben egyelőre nem, de a kiskertes burgonyatermelésben annál inkább reális alternatíva lehet.

Drexler Dóra szerint a megoldás kulcsa azonban az agrotechnikai innováció, amelynek alapja a talaj: azt keresik a magyar kutatók, miként lehet olyan vetésforgót kialakítani,

amely segít a talaj szerkezetét, vízmegkötő képességét javítani, szervesanyag-tartalmát fokozni.

Ha például pillangós növényeket – borsót, babot, szóját – alkalmazunk előveteményként, azzal gazdagítjuk a talajt, mert ezek a növények képesek a levegőből is megkötni a nitrogént. Az ÖMKi alapvetése, hogy a talajban élő mikroorganizmusok is a stressztűrő képesség javításának szolgálatába állíthatók. Ezért a vetésforgó átalakítása mellett új talajoltó mikroba-kombinációk hatásvizsgálatát is végzik.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.