GasztroHírek  » 

Mi lesz az Év Strandétele?

Mi lesz az Év Strandétele?

2019.08.08.  | S.N.

Idén is megválasztja a zsűri – köztük a Magyar Konyha munkatársa – az év balatoni strandételét. Tíz beach food verseng a címért.

Hét hely tíz fogása verseng idén az Év Strandétele címért. A döntőbe került helyek között vannak olyanok, amelyek már korábban is jeleskedtek a balatoni gasztronómia megújításában, de akadnak új szereplők is.

A lellei szabadstrandon lévő Málna Büfé a mexikói ízeket idéző Tex Mex salátával nevezett. Friss kevert saláta grillezett csirkemellcsíkokkal és savanyított zöldségekkal (lilahagyma, retek, sárgarépa). A tetejére házi dresszing és sült bacon kerül. A szintén balatonlellei RockBurger  Gypsy King fantázianevű étele cigánypecsenye burgerbe álmodva: sertéspogácsa, sok fokhagyma, tejfölös-fokhagymás-uborkás-pirospaprikás szósz, kovászos uborka és szalonnataréj. És még mindig Lelle: a Villa Strandbisztró idén a Stick Mix nevű étellel nevezett: rétestésztában, tökmagos és szezámmagos panírban megsütött csirkemellfiléből, szürkeharcsából és bálványosi kecskesajtból készült rudakat lehet fokhagymás és mangós-chilis szószba mártogatni.

A keszthelyi Pinyó – Több mint büfé elnevezésű hely három étellel nevezett. Hortobágyi palacsintájuk csirkecombból készül, nyári lecsójukat pedig háromféleképp is kérhetjük: zöldségesen, tojáslepénnyel és kolbásszal. Harmadik versenyfogásuk egy laktózmentes vegyes erdei gyümölcsleves. A máriafürdői Port Burger idén is kitalált valami újat: a fenyvesi Angus-marhaszegyet már green eggben füstölik. Ez a pastrami-szerű hús kerül a ciabattába, amit cheddar sajttal és házi dijoni mustárszósszal egészítenek ki. A fogás neve: marhaszegyes ciabatta.

A tavalyi év felfedezettje, a Zamárdi strandon található Tiki Beach Bisztró idén kovászos uborkás levessel készült. A fanyar, sűrű leves tetejére  lazac, rukkola és csíra kerül. A másik jelöltjük pedig a zalakarosi bike food ötletének továbbgondolása, amiről mi is beszámoltunk: a bringásoknak Tiki Bike and Roll néven kínálnak fogást. Kukorica tortillalapra cheddar sajtot olvasztanak, erre  tépett malacot, házi BBQ-szószt, kovászos uborkát, tzatzikit, friss salátát és paradicsomot tesznek, majd mindezt összetekerik.

A tavalyi győztes, a balatonfenyvesi A Konyhám a Gofcsi után idén is egy furcsa nevű „fúziós” étellel nevezett: a gluténmentes Gombósza Zala hagyományos édessége, a kukoricadarából készült prósza és a túrógombóc egymásra találásából született. A desszert tésztájához szilvalekvárt és kefirt is adnak, a gombócokat pedig pirított, sós tökmagba forgatják, és tejszínes szilva- és tejfölhab-ágyon tálalják.

Az Év Strandétele versenyt a Balatoni KÖR és a We Love Balaton közösen bonyolítja le évről évre. A We Love végzi az előselejtezőt, kialakítva a döntő mezőnyét, amelyet végül egy zsűri – köztük a Magyar Konyha munkatársa – tesztel. A nevezett ételnek egészségesnek, jó minőségű alapanyagokból készültnek, kreatívnak, nyáriasnak, gyorsan elkészíthetőnek, elvitelre is alkalmasnak kellett lennie, és szerepelnie kell az étlapon.

A versenyt 2015-ben a fövenyesi Kalóz nyerte a Harcsa & Krumplival, amely a balatoni fish&chips-nek felelt meg, 2016-ban a Kishableányban és a Palettában kapható Big MEKK-et választotta győztesnek a zsűri, 2017-ben pedig ismét a Paletta étele, a Pulled Ponty nyert. 2018-ban a balatonfenyvesi Konyhám lett az első a Gofcsival.

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.