GasztroHírek  » 

Mi változik idén az étteremdizájnban?

Mi változik idén az étteremdizájnban?

2018.03.21.  | Orbán Szilvia

Elsőre talán meglepő, de annak nyomon követése, hogyan változnak időről időre a vendéglátóhelyek belső terei, nem csupán a szűkebb szakma számára lehet érdekes. Azok a dekorációs ötletek, amelyekkel idén az éttermek dolgoznak, nagy valószínűséggel hamarosan beszivárognak otthonainkba is.

Az étterem belső tere nyilvánvalóan az étkezési élmény szerves részét képezi. A sötét anyagok hangulatosabbá, meghittebbé varázsolják a környezetet, a finom, minőségi anyagokkal kárpitozott székek azt az érzést keltik az emberben, mintha hirtelen a felső tízezer elitklubjába csöppent volna, míg egy-egy érdekesebb tányér sokat dob akár még egy gondosan összeállított fogáson is.

Nemrég megmutattuk, http://magyarkonyhaonline.hu/a-feher-konyhak-kimentek-a-divatbol milyen konyhai enteriőrök számítanak menőnek idén, de aki kicsit elébe menne a trendeknek, jól teszi, ha szétnéz a felkapott éttermek belső tereiben, hiszen gyaníthatóan az ott látott megoldásokkal fogjuk feldobni saját lakásunkat is egy-két éven belül. Nézzünk néhány érdekes trendet: milyen is egy ász étterembelső 2018-ban?

Visszajönnek a dekadens 70-es, 80-as évek. Menő minden, ami erre az időszakra volt jellemző: lüktető neonszínek, még több króm, sok-sok plexi, linóleum, és nyomatok tömeges megjelenése várható.

Eltűnnek a hófehér falak.

A legfelkapottabb New York-i éttermekben már tisztán látható az új irány: a dizájnerek szakítottak az évek óta uralkodó „fehér esztétikával”, inkább a 60-as évek merész színskáláját használják. Újra eljött a pink, a tűzpiros, a szürkésfekete, a türkiz, az erdei zöld és a tompa arany falak ideje.

Növények mindenhol.

Az éttermekben idén egyre több zöld, élő növény kap helyet. Legyen szó akár néhány egyszerű, de jól megválasztott cserepes virágról, akár télikert-érzésről, vagy egy impozáns látványt nyújtó, élő zöld falról, egy biztos: a növények beköltöznek a vendéglátóhelyekre.

Zajcsökkentő anyagok használata.

Érdekes trend, de érthető: a vacsorázni betérők az étteremben tapasztalható zavaró hanghatások miatt sokszor még az elemi kommunikációra is alig képesek. 2018-ban egyre elterjedtebb lesz, hogy a tervezők hangszigetelő anyagokat is használnak, azért, hogy a vendéglátóhelyen töltött órák valóban élményszámba menjenek.

Már nem menő az ipari look.

Úgy tűnik, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb lakberendezési irányzata már a múlté: idén már lejárt lemez a vakolatlan téglafal, a csupasz villanykörte és az újrahasznosított fa…

Old school érzés.

…viszont újra menő lesz a kényelem és a klasszikus megjelenés.

Kettős funkció.

2018-ban újragondolják a belső terek felosztását is. A vendéglátóhelyek bejárathoz közeli része inkább a nappal betérők igényeit elégíti ki: itt leginkább az elvitelre vásárlókra és a laza, kötetlen ebédekre rendezkednek be; míg az étterem hátsó részében elkülönítenek egy külön teret az esti és/vagy intimebb környezetre vágyó vendégek számára.

Visszatérnek a fa- és kőburkolatok – igen, a jó öreg lambéria is!

A jelenleg hódító üveg és a kerámia helyét ismét átveszik – igaz, újragondolva – a régi falburkoló anyagok: a világos faborítás márvánnyal kiegészítve most modern, mégis hívogató összhatást és atmoszférát teremt.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.