GasztroHírek  » 

Miből készüljön a jövő szívószála?

Miből készüljön a jövő szívószála?

2019.11.27.  | Orbán Szilvia

Napjainkban egyre többen kérdőjelezik meg a műanyag szívószálak létjogosultságát, de vajon akkor mivel lehetne – ha egyáltalán kell – helyettesíteni ezt az eszközt?

A környezettudatosság és a zero waste mozgalom egyik legtöbb figyelmet kapott zászlóshajója volt a közelmúltban a műanyag szívószálak használata ellen folytatott, úgynevezett no straw (nem kell szívószál) kampány, amelynek eredményeként több országban döntöttek már a természetet nagymértékben terhelő kényelmi eszköz betiltásáról.

Az Európai Parlament idén szintén úgy határozott, hogy 2021-től az EU-ban is tiltott lesz az egyszer használatos műanyagok (evőeszközök, tányérok, szívószálak, fülpiszkálók, léggömb pálcikák, ételtartók és poharak) felhasználása.

Az ágazatot ezért egyre jobban érdekli, mivel lehetne helyettesíteni ezeket az eszközöket, és a vásárlók is keresik az új alternatívákat (készül már szívószál papajalevélből, rizslisztből és banánhéjból is). Nemrégiben a FoodBeast csapata összeállított egy rangsort, hogy szerintük miből készülhet a jövő szívószála.

10. Lebomló műanyagból készült szívószálak

Ideális esetben a lebomló műanyagok megoldást jelentenének minden, egyszer használatos műanyag eszközt érintő problémára, azonban – mint mindig, ha valami túl kézenfekvőnek látszik – a dolog nem ilyen egyszerű: a lebomló műanyagok valójában csupán akkor bomlanak le, ha speciális körülmények között, erre szakosodott létesítményekbe kerülnek. Ez azt jelenti, hogy a mindennapokban csak néhány percig használt, majd egyszerűen a kukába hajított ilyen keverőkanalak és szívószálak gyakorlatilag ugyanakkora terhelést jelentenek, mint elődeik, amennyiben nem jutnak el a megfelelő feldolgozásig.

9. Száraztésztából készült szívószálak

Bár a funkciónak tökéletesen megfelelnek, és jól ellátják a feladatukat, a tésztából készült szívószálak még mindig egyszer használatosak, és egy órán belül – felázva – a szemétben végzik.

8. Szilikonból készült szívószálak

A szilikon rugalmas, jól tisztítható és többször felhasználható – az egyetlen gond, hogy általában ad a benne kínált ételnek, italnak egy kis mellékízt, amihez a fogyasztók többsége – érthető módon – nem ragaszkodik annyira.

7. Papír szívószálak

A fogyasztói visszajelzések nem egyértelműek: egyesek szerint a papír szívószálak minden további nélkül kibírnak egy órát (nagyjából ennyire taksálják egy átlagos szívószál használati élettartamát), mások viszont úgy vélik, hogy a papírból készült eszközök túl hamar feláznak, és folyadékkal érintkezve percek alatt használhatatlanná válnak, ráadásul az ajkaknak is kellemetlen az érintésük.

6. Szalmából készült szívószálak

A mai fiataloknak furcsa lehet, pedig a szívószál őse épp a szalmaszál volt (angol nyelvterületen egy szó is jelöli őket). Meglepő vagy sem, de manapság is találunk olyan cégeket, amelyek szalmából készült szívószálak gyártásával és eladásával foglalkoznak, hiszen a termék korábban már bizonyított. Ami tömeggyártás esetén a fő gondot jelentheti, az a konzisztens minőség, hiszen két szalmaszál átmérője csak a legritkább esetben egyezik meg hajszálra. Mindezek ellenére ez már egy olyan alternatíva, amelyről az ágazatnak érdemes tovább gondolkodnia.

5. Szívószál nélkül

Ha a mai kor embere nem élne ennyire aktív, rohanó életmódot, ez a lehetőség jóval előbb végezne a listán. Ha ugyanis kényelmesen leülünk egy vendéglátóhelyen, és nem sietünk sehová, a legjobb alternatíva, ha egyáltalán nem kérünk semmilyen szívószálat – akkor viszont, ha elvitelre vásároljuk az italt, amit útközben akarunk elkortyolgatni, ez meglehetősen kockázatos vállalásnak tűnik.

4. Üvegből készült szívószálak

Az üveg szívószálak rendkívül jó megoldásnak tűnnek: olcsó az előállításuk, könnyen tisztíthatóak, esztétikusak – tehát a dolgok jelen állása szerint az egyik legjobb helyettesítők. Az egyetlen fenntartás az anyag törékenysége; mert bár ezek az üveg eszközök kifejezetten strapabíróak, mindig fennáll az esélye annak, hogy a táskába bedobott szívószál megreped, vagy valaki óvatlanul, ivás közben erősebben ráharap.

3. Elviteles/fedeles pohár

Itt egy ígéretesnek tűnő, köztes megoldás: egy pohár szívószál nélkül, de mégis némi védelemmel, ami a biztonságos(abb) szállíthatóságot illeti. De akkor miért „csak” a harmadik a listán? A felmérések azt mutatják, hogy a pohárfedelek nem mindenkinek szimpatikusak, és sokan nem szeretnék felcserélni velük a szívószálazás élményét.

2. Bambuszból készült szívószálak

Fenntartható, gazdaságos, kellően ellenálló, és még az ajkaknak is kellemes: a bambusz szívószál lehet az egyik nagy befutó. Idővel persze veszít a minőségéből, épp ezért nem került a lista élére, de mivel természetes anyagról van szó, nem nagy gond, ha a bambuszból készült szívószál elhasználódás után a szemétre kerül.

1. Rozsdamentes acélból készült szívószálak

Jelenleg a rozsdamentes acél szívószálak tűnnek a leginkább esélyes helyettesítő alternatívának, hiszen gyakorlatilag törhetetlenek, rendkívül strapabíróak, nem túl drágák, és könnyű a tisztításuk. Ráadásul ma már találkozhatunk olyan változatokkal is, amelyek végét szilikon rátéttel látták el, így még a komfortérzetünk sem szenved csorbát.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.