GasztroHírek  » 

Miért drágábbak az éttermi borok?

Miért drágábbak az éttermi borok?

2019.05.13.  | Orbán Szilvia

A borárak sokszor abban a pillanatban megduplázódnak, ahogy belépünk egy étterem ajtaján. De mit tehetünk?

Ha vacsorázni indulunk, a kellemes társaságban eltöltött estét természetes módon már az elején szeretnénk kicsit megalapozni – erre pedig semmi sem alkalmasabb, mint egy palack finom bor, amit az itallapról választunk. De sok esetben elég csupán egy pillantást vetni az árakra, hogy gyorsan visszakozzunk: „Csak egy pohár vizet kérek”.

Manapság egy palack jó borért akár annyit is elkérhetnek, amennyibe a főételek kerülnek két személy részére, s ha ez nem lenne elég, a tudat, hogy

ugyanezt az üveget a sarki boltban talán feleannyiért is megvehetjük,

tovább ront a hangulatunkon.

Az árképzés természetesen étteremfüggő, de általánosságban elmondható, hogy egy-egy palack ára az éttermekben nagyjából a duplája annak, amennyiért egy üzletben megvásárolhatnánk. Abban az esetben pedig, ha nem egy egész palackkal, csak egy-két pohárral fogyasztunk, még nagyobb lehet a különbség, írja a FoodBeast.

Az, hogy épp mennyiért kínálnak egy finom bort az adott étteremben, elsősorban a kereslettől függ: a vendéglátóhely tisztában van vele, hogy a betérő vendég hajlandó többet fizetni a vacsora mellé felszolgált italért. Ez még inkább így van akkor, ha a vendég nem szeretne egy teljes palackot elfogyasztani, ezért csak néhány decilitert vásárol a kiválasztott borból. Az éttermek jól tudják, hogy ilyenkor az emberek egy magasabb árat kis kifizetnek, csak hogy ne kelljen egy egész üveget megvásárolniuk.

A bor minél nagyobb árréssel való értékesítése ugyan nem egy világrengető, új gondolat, de sokunk bizonyára nem tudja, hogy az italok árképzése mennyire fontos szerepet játszik az éttermek fenntartásában. A legtöbb esetben ugyanis a vendéglátóhelyek profitjának nagyobb hányada nem az ételek, sokkal inkább az italok eladásából származik. Az ételek ára ugyanis jóval nagyobb versenynek van kitéve:

az éhes vendég egyszerűen továbbáll még rendelés előtt, ha túlságosan drágállja a menü árát,

és tudja, hogy két saroknyira olcsóbban is jóllakhat. Azonban kevesen választanak éttermet az itallap árai alapján – ezzel pedig a vendéglátóhelyek is tisztában vannak, s ezért tendencia, hogy inkább az italok árát emelik, nem pedig az elkészített ételekét.

Vendégként hogyan spórolhatunk?

A különböző éttermek ugyanazt a bort különböző – olykor egymástól jelentősen eltérő – áron kínálhatják. Egy boltban kapható 2000 forintos palackért az egyik helyen kérhetnek 3000, egy másikon pedig akár 5000 forintot is. Egy trendi, sommelier-t is foglalkoztató étteremben a bor ára is magasabb lesz, hiszen a vendég magáért a vendéglátóhely atmoszférájáért is fizet. Egy kisebb személyzettel üzemelő, átlagos étteremben kisebbek a fenntartási költségek – egyben a vendégek elvárása – is, ezért az italok árait is alacsonyabban tarthatják.

Ne feledjük, hogy ha vacsorázni megyünk, nem csupán a bort fizetjük ki.

Az otthoni borozgatással ellentétben itt az árba belekalkulálják a tárolás, a felszolgálás és a mosogatás díját is.

Azt viszont nem árt tudni, hogy a legnagyobb haszonkulcs általában a legolcsóbb palackokon van: a vendég nem fog fennakadni egy 3000 forintos boron, hiszen az ára illeszkedik az itallapon található többi palackéhoz, miközben lehet, hogy az adott, kevésbé minőségi bor üvegéért az étterem csupán 700 forintot fizetett. A jelenségről Mark Oldman, az Egyesült Államok egyik legismertebb borszakértője is írt könyvében.

Egy másik dolog, amire érdemes figyelni, hogy az éttermek a sokat rendelt, nagy kedvencekre általában nagyobb árrést tesznek, így szinte biztos, hogy egy palack merlot rendelésekor magasabb profithoz juttatjuk a vendéglátóhelyet. Az emberek ugyanis ragaszkodnak a korábban már kóstolt és jól bevált borfajtákhoz, míg kissé idegenkednek a kevésbé ismertektől, pedig azok árképzése minden valószínűség szerint barátibb. Ha anyagi lehetőségeink korlátozottak, ajánlatos ismeretlenebb régiók, illetve kevésbé felkapott borfajták közül választani, mert valószínűleg így kortyolhatjuk majd a legjobb ár-érték arányú borokat.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.