GasztroHírek  » 

Miért zárnak be a kocsmák?

Miért zárnak be a kocsmák?

2019.04.05.  | Orbán Szilvia

Idehaza az italboltok és az elszegényedés veszélyezteti a kocsmákat, de külföldön is vannak gondok. Bár a kocsmák szerves részei a brit életmódnak, hetente átlagosan 14 adja fel az állandó küzdelmet, és húzza le végleg a rolót.

Az angliai Sheffield Két Sufni nevű kocsmája nem is lehetne zsúfoltabb szerda este. 10 órakor tömve van emberekkel, de ennek oka elsősorban – a nevéből egyenesen kikövetkeztethető – apró méretében keresendő. A Két Sufni ugyanis valószínűtlenül kicsi; egy úgynevezett mikropub.

„A dizájn része a kissé elhagyagolt, fészerszerű belső tér. Fapadló, és egy régi iskolából kimentett ósdi asztalok és székek – ezek vagyunk mi”

– mutatja be az alig egy éve működő helyet a tulajdonos, Arthur Jackson.

A Két Sufnival szemben, az utca túloldalán egy másik kocsma áll, ez a The Punchbowl: egy nagy, többszintes, kívül-belül hagyományos kocsma – éppen olyan, amilyennek a turisták egy Yorkshire-i pubot elképzelnek. Csakhogy a The Punchbowl kong az ürességtől, sőt, éppen eladó, írja a FoodAndWine.

Gond van

Az Egyesült Királyságban „kocsma krízis” van. Egyelőre azért még nincs totális vészhelyzet, hiszen a nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint tavaly még mindig csaknem 39 ezer ilyen típusú vendéglátóhely üzemelt, de ha ezt a számot összevetjük a 17 évvel ezelőtti 52-53 ezerrel, akkor már látható a tendencia.

A nemrégiben – a valódi sörök, és a hagyományos pubok mellett kiálló, még a hetvenes években alapított szervezet – a Campaign for Real Ale (CAMRA) által kiadott számok szerint

a kocsmák számának csökkenése folyamatos: az elmúlt hat hónap folyamán hetente átlagosan 14 brit pub zárta be végleg a kapuit.

„A kocsmák a nemzeti kultúránk nagyon fontos részei, emellett értékes közösségépítő erők is, hiszen jelentős szerepet játszanak a magány és a szociális izoláció elleni harcban” – áll a CAMRA elnöke, Jackie Parker közleményében. „A politikusainknak támogatnia kellene a ’Mentsük meg a kocsmáinkat’ kampányt és egyértelműen a pubok mögé állnia.” (A kampány kérelmezte, hogy a kormány jobb adókulcsokkal és más könnyítő intézkedésekkel segítse a brit kocsmák újjáéledését.)

Kicsiben még megéri

Azért van jó hír is: tavaly átlagosan még heti 18 kocsma zárt be, tehát van némi javulás. Ráadásul, ha csak a bezárt helyek számát nézzük, nem látjuk a teljes képet. Például, hogy mennyi új pub nyílik mindeközben? Tény, hogy kevesebb, mint amennyi lehúzza a rolót, de

azért vannak helyek, amik élnek és virulnak – ilyenek a mikropubok.

A legtöbb mikropub az elmúlt években nyitotta meg kapuit, és legtöbbjük nyereséges – rendszeresen több törzsvendéget vonzanak, mint nagyobb, hagyományos versenytársaik.

A CAMRA támogatja a jelenséget: „A mikropuboknak jelentős szerepe van abban, hogy új helyeken vezessenek be valódi söröket, a főutcákon betöltsék az üresen tátongó hézagokat, növekedjen a vendégek választási lehetősége – egyáltalán: a valódi sörök újraéledésének egyik katalizátorai” – fogalmazott Katie Wiles, kommunikációs vezető. „Mi azt látjuk, hogy sok mikropub kifejezetten prosperál. Ennek oka a méretükben keresendő: rezsi- és bérköltségeik alacsonyak, és sokkal gyorsabban, agilisabban tudnak reagálni a piaci történésekre.”

Komoly nehézségek

Ez utóbbi kiemelten fontos manapság. A BBC tavaly arról számolt be, hogy a helyben történő sörfogyasztás 2000 óta jelentős mértékben visszaesett, csakúgy, mint azoknak a briteknek a száma, akik úgy nyilatkoztak, hogy lelkes sörivók.

Ha ez nem lenne elég, itt van a következő, talán még nagyobb probléma: „A kocsmákat számos költség terheli – magas adók például, amelyek

a nagyobb kocsmák tulajdonosainak profitját igazságtalan mértékben tizedelik” – magyarázza Wiles. „A nehézségek miatt sok pub az árak emelésére, vagy végleges bezárásra kényszerül.

A magasabb árak miatt a vendégek egy része elpártol addigi törzshelyétől, ezáltal pedig bezárul az ördögi kör.”

Történelmi emlékek is

Azt is látni kell, hogy a brit kocsmák a nemzeti kultúra fontos részei, s nem csak azért, mert hagyományosan itt találkoznak egymással az emberek, hanem azért is, mert egyben jelentős történelmi, építészeti emlékek: lenyűgöző, évszázados múlttal bíró épületek, amelyekhez sokszor nagy telek is tartozik. Ám egy ilyen nagy, öreg épület fenntartási és rezsiköltségei az egekbe rúghatnak – főleg olyan területen, ahol a törzsvendégek meglehetősen érzékenyek az árakra. Nem elég tehát csupán a szándék a régi kocsmák megmentésére; ha anyagilag nem éri meg az üzlet fenntartása, a hely napjai meg lesznek számlálva.

Ez a vég fenyegeti a szebb napokat megélt The Punchbowlt is.

„Jellegzetes, impozáns, kétszintes tégla- és kőépület, festett Tudor-stílusú homlokzattal”

– áll az ingatlanügynök leírásában.

Sokan sajnálkoznak azon, hogy túl sok klasszikus pub esik áldozatul a jelenségnek, s túl sok értékes épületből lesz iroda, lakás vagy kisbolt, de másrészről, ha egy mikropub jobb söröket, jobb áron kínál ezeknél, valahol érthető, ha a törzsvendégek átpártolnak. Aki nem tud, vagy nem akar haladni a korral, az elbukik. S bár a Két Sufnihoz hasonló helyek dizájn szempontjából nem a legszebb, legértékesebb épületek, kétségtelenül jobban együtt élnek a piac lüktetésével.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.