GasztroHírek  » 

Milyen élelmiszereket érdemes adományozni?

Milyen élelmiszereket érdemes adományozni?

2018.08.21.  | Orbán Szilvia

Miközben rengeteg élelmiszert dobunk ki – akár a felhasználói, akár a termelői szinten –, nagyon sok a rászoruló ember is, akiknek gondot okoz a mindennapi étkezés megoldása. Az élelmiszerbankok a hozzájuk eljuttatott adományok kiosztásával nekik segítenek, azonban nem mindegy, mit adományozunk.

A lakossági élelmiszergyűjtésről leginkább az év utolsó heteiben hallunk, azonban az élelmiszerbankok és jótékonysági szervezetek ilyen jellegű tevékenysége nem csupán erre a néhány napra korlátozódik. Egész évben van arra lehetőség, hogy ha szeretnénk és tudunk, élelmiszerek vásárlásával segítsük a munkájukat.


De mit adományozzunk? Mire van a legnagyobb szükség?

A szervezetek megfelelő csomagolású, tartós, nem romlandó élelmiszereket várnak.

Néhány konkrét példa:

étolaj
- szinte minden rászoruló háztartásban szükséges, alapvető élelmiszer
- a hazánkban leggyakrabban használt napraforgó olaj mellett – kedvező élettani hatásai miatt – kitűnő választás a repce- és olívaolaj is.

liszt, cukor, só
- a leggyakrabban használt konyhai alapanyagokra mindig szükség van
- érdemes az egészségesebb változatokat is adományozni, hiszen egy nélkülöző család valószínűleg nagyon ritkán vagy soha nem engedheti meg ezeket magának (például teljes kiőrlésű lisztek, barnacukor, jódozott tengeri só)

szárított fűszerek
- kevesen gondolnak rá, pedig egy étel sem teljes fűszerek nélkül; a szárított változatok sokáig elállnak, és nem sérülnek
- bors, kömény, babérlevél, paprika, fokhagymapor, kakukkfű, rozmaring, vagy éppen fahéj, szegfűszeg – ezeknek a fűszereknek biztosan örülni fognak

szárított vagy konzerv gyümölcsök
- a szárított gyümölcsök rostban és tápanyagban gazdag, vitamindús snackek, amelyek nemcsak a gyerekek kedvencei, ráadásul változatosságot visznek az étkezésekbe
- ha tehetjük, konzerv esetén vásároljuk a vízben vagy gyümölcslében eltett változatot a cukorszirupos verzió helyett

zöldségkonzervek
- a színpompás, tápláló zöldségekből sosem elég, hiszen a nélkülözők általában nagyon kevés zöldségfélét fogyasztanak
- a hosszú eltarthatóság miatt érdemes konzerv formátumban adományozni


sós kekszek
- jól szállíthatóak, sokáig nem veszítenek a minőségükből, és önmagukban elropogtatva vagy húskészítmények mellé fogyasztva is megállják a helyüket
- egészségesebb opció, ha teljes kiőrlésű változatot választunk

müzliszeletek, magos szeletek
- praktikus, könnyen eltartható, laktató nassolnivalók
- válasszuk a kevesebb cukrot tartalmazó termékeket

olajos magvak
- egy maréknyi mogyoró, mandula vagy dió kitűnő fehérjeforrás, azonban viszonylag magas ára miatt az élelmiszeradományokban ritkán találkozhatunk ilyen termékekkel – ha már adományozunk, érdemes megfontolni egy zacskó vásárlását

száraztészták
- talán az egyik legegyértelműbb adományozható élelmiszer a tészta, amely sokáig eláll, és percek alatt meleg étel készíthető belőle
- a hagyományos tésztafélék mellett keressük az egészségesebb változatokat is

rizs, quinoa, bulgur, kuszkusz
- a laktató, sokféleképpen felhasználható és könnyen elkészíthető rizs a tésztafélék mellett a másik leggyakrabban adományozott élelmiszer
- a bulgurt, kuszkuszt és quinoát – amellett, hogy tele vannak tápanyaggal – szintén egyszerű elkészíteni; ha tehetjük, tegyünk egy zacskóval az adományozásra összeállított csomagba

reggelizőpelyhek
- laktató reggeliként és nassolnivalóként is megállják a helyüket, ráadásul a gyerekek általában nagyon szeretik
- lehetőség szerint válasszunk teljes kiőrlésű verziót

krumplipüré pelyhek/porok
- habár a burgonya könnyen tönkremegy, van lehetőség, hogy krumplit is tartalmazó étel készüljön az adományunkból: vásároljunk minimális eszközökkel is elkészíthető püréport, amely amellett, hogy sokáig eláll, gyorsan telít is

hús- és halkonzervek
- a fehérje-utánpótlás egyik leggyorsabb, könnyen eltartható, jól szállítható eszközei
- a halak emellett gazdag vitamin és omega-3 zsírsav források is

adományozásra ajánlott élelmiszer még például a rostokban és vitaminban gazdag, cukrozatlan almaszósz, a magas fehérjetartalmú mogyoróvaj, és a tejpor is.


És mi az, amit ne tegyünk a csomagba?

Inkább kerüljük

  • a chipseket, cukorkákat,
  • az üveges vagy fóliás csomagolású termékeket (ezek a szállítás során könnyebben megsérülnek),
  • az olyan élelmiszereket, amelyek felnyitásához nem elég az evőeszköz.


Miért fontos az élelmiszeradományozás?

Élelmiszeradományozással a fogyasztásra egyébként még teljesen alkalmas élelmiszer-feleslegek nem a szeméttelepeken végzik, hanem rendeltetési helyükre, a tányérra kerülhetnek – ezáltal csökken a pazarlásból adódó környezetterhelés, egyben a nélkülözők száma is.

Segíteni egyébként általában nem csak kézzel fogható élelmiszerrel, de máshogyan is lehet:

például az adó 1%-os felajánlásával, adományvonalra érkező telefonhívással (hazánkban a 13600-as szám felhívásával és a 01-es kód megadásával 500 forintot adományozhatunk az Adhat vonalon keresztül), rendszeres támogatással (banki átutalás), vagy önkénteskedéssel is.

Adományozhatnak magánszemélyek – érdemes figyelni a karitatív szervezetek felhívásait –, de nagy szerep jut a felelősen gondolkodó vállalatoknak is. Adományozhatók például a lejárat előtt álló élelmiszerek, az esztétikai hibás vagy nem megfelelően csomagolt termékek, vagy a szállítás során megsérült, de fogyasztható áruk.

Az élelmiszer-adományozással nem csupán erkölcsi előnyök járnak – bár a jó PR, imidzs, és a munkatársak folyamatos motivációja is jelentős pozitív hozadék –, de csökkenti az adóalapot, a környezetterhelést, csökkennek a hulladékkezelési és raktározási költségek, és sok esetben logisztikai tehermentesítést is jelent.



Itthon a Magyar Élelmiszerbank Egyesület magánszemélyeknek közvetlenül nem oszt élelmiszert, hanem a velük szerződő 325 karitatív szervezettel együttműködve segít a leginkább rászorulókon (gyermek- és idősotthonok, átmeneti otthonok, családsegítő szolgálatok, fogyatékosok intézményei, hajléktalanellátók).

Az, hogy az adomány jó kezekbe kerül, többfaktoros rendszer biztosítja, s az Élelmiszerbank partnerszervezetei – amelyeket folyamatosan auditálnak – minden átvett élelmiszerrel elszámolnak.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.