GasztroHírek  » 

Milyen lesz idén Magyarország tortája?

Milyen lesz idén Magyarország tortája?

2019.05.09.  | MKO

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről.
Érdekesség, hogy

Gerbeaud Emilre emlékezve négy versenymű is a zserbó újragondolása volt torta formában.

Magyarország jellemző gyümölcsei – sárgabarack, körte, eper, málna, birs, dió, szőlő, cseresznye, meggy, gesztenye, ribizli - mind megjelentek a receptekben, néhol egy-egy zöldség is.

Idén 31 torta közül választotta ki a zsűri a döntősöket, melyek a következők:

AKALI MEGGYES MANDULA
készítője: Dezse Gergő (Mészáros Cukrászda, Szombathely)

ÉMILE EMLÉKE
készítője: Dénes Ilona (Művész Kávéház, Budapest)

SOPRON HŰSÉGE
készítője: Drávai Dávid (Hoffer Cukrászda, Sopron)

BOLDOGASSZONY CSIPKÉJE
készítője: Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)

KÉKESTETŐ
készítője: Ipacs Balázs (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső, Budapest)

A szakmai zsűri kétfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választ ki a zsűri öt tortát, majd újra kóstolják azokat, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.
A döntőben a tortákat helyben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

Hagyományosan a Magyarország Tortája versennyel egy időben rendezte meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt.

A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között a cukrászok olyan kreációkkal is neveztek,

amelyekben különleges alapanyagok, a többi között homoktövis, menta, kardamom, vagy éppen rozmaring alkotott harmonikus ízkombinációt a klasszikus alapanyagokkal, mint a piros gyümölcsök, a gesztenye és a csokoládé. A döntésnél a fő szempontok között szerepelt a szénhidrát és az energia érték is.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei:

MANDULATORTA CUKORMENTESEN
Szamos Marcipán Kft, Budapest

EREDENDŐ BŰN
Álomsüti, Budapest

KÖRÖS-MENTI EGRES
Tímár Panzió és Étterem, Gyomaendrőd

BOLDOGASSZONY CSIPKÉJE
Reök Kézműves Cukrászda, Szeged

CUKORMENTES KICSI GESZTENYE
Accappella Cukrászda, Szeged

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.