GasztroHírek  » 

Min változtassunk a konyhában, ha spórolni akarunk?

Min változtassunk a konyhában, ha spórolni akarunk?

2018.09.25.  | Orbán Szilvia

Tudatos vásárlóként már egyre gyakrabban megválogatjuk, mit emeljünk le a polcról, ha egészségesebben vagy kalóriaszegényebben szeretnénk étkezni – de mi a helyzet akkor, ha némi konyhapénzt szeretnénk megtakarítani?

A havi nagybevásárlás kész anyagi csőddel járhat, ha nem gondoljuk át jó előre, mi az, ami a kosárba kerüljön. De nem csak az impulzusvásárlásnak lehetnek pénztárcánkra nézve szomorú következményei, hanem egy-egy nem kellően átgondolt választásnak is. Néhány egyszerű csere,pár odafigyelve választott helyettesítő termék csodákra lehet képes, és máris kisebb végösszeget mutat a blokk.

Íme néhány könnyen kivitelezhető spórolási tipp:

Válts házira!

Rengeteg olyan rágcsálnivaló és étel van, ami sokkal olcsóbb, ha magunk készítjük. Gondoljunk csak a tésztaszószokra, salátaöntetekre, pizzára vagy granolára. Vagy miért fizetnél a mindenfélével telepakolt mikrós pattogatott kukoricáért, ha ugyanannyiért vásárolhatsz pattogtatható kukoricaszemeket, mégpedig annyit, amennyi tucatnyi alkalomra elég. (Arról nem is beszélve, hogy az otthon készített pattogatott kukorica jóval egészségesebb is a zacskós boltinál.)

Válts kimérős termékekre!

Ha te is automatikusan nyúlsz az előre csomagolt gyümölcsdobozok és zöldségzacskók után, ezután fontold meg, hogy darabra vásárolod őket. Mi értelme van egy kétkilós csomagnak, ha csak néhányra van szükséged?

Válts boltot!

Mindenkinek megvan a kedvenc beszerzőhelye, de meglepő megtakarítást érhetünk el, ha hajlandóak vagyunk kicsit kimozdulni a komfortzónánkból. Járj nyitott szemmel, hiszen sokszor nem egyértelmű, hogy egy drágább boltban vásárolt termék jobb is egy olcsóbb üzletben kapható hasonlónál. Máskor azért érdemes kicsit kalandozni, mert egy másik boltban kecsegtető akciókat lehet kifogni.

Válts hüvelyesekre!

Nem újdonság, hogy a hús – főleg a jó minőségű – drága. De fehérjéhez és alacsony zsírtartalmú rostokhoz hüvelyesekből is hozzájuthatsz. Ha heti néhány napon hús helyett babot, lencsét vagy borsóféléket eszel – vagy akár hússal keverve fogyasztod, és ezáltal kevesebb húsfélét vásárolsz – nem csak az egészséged, de a pénztárcád is megköszöni.

Válts teljes kiőrlésűre!

A teljes kiőrlésű termékek általában nem olcsóbbak a fehér, finomított verziónál, mégis, hosszú távon jól jössz ki velük. Hogy miért? Jobban telítenek, így kevesebbet és ritkábban fogsz enni a teljes kiőrlésű árukból (kenyérfélék, tészták).

Válts olcsóbb húsokra!

Általánosságban igaz, hogy egy drága bélszín jobb egy olcsóbb húsfajtánál, de egyes esetekben – péládul pörköltek, egytálételek, levesek tekintetében – az olcsóbb húsból bizony ízletesebb ételt készíthetsz. A filézett húsok helyett vásárolj csontos húst, comb helyett lábszárt, kísérletezz nyugodtan sertéspofával - feltűnt, hogy a disdisznómáj kilója nagyjából 400 forint?

Változtass tárolási szokásaidon!

Ha a krumplit és a hagymát együtt tárolod a hűtőben, valószínűleg gyakran szembesülsz azzal, hogy a megvásárolt áru fele néhány nap múlva a kukában köt ki. De ha változtatsz a tároláson, majd kevesebbet pazarolsz – ami azt jelenti, hogy kevesebbet is fogsz költeni.

Hűtő helyett a burgonyát és a hagymát hűvös, száraz helyen tárold. Ne együtt, mert az általuk termelt gázok tönkreteszik egymást. Kerüld a műanyag zacskókat, helyettük inkább használj papírt. Más zöldségeket tárolhatsz hűtőben, de a zacskót mindig lyukaszd ki több helyen, és a csomagot ne a hűtőszekrény aljába tedd, mert ott van a leghidegebb. A hűtő alja kitűnő hely a húsok, halak számára. A középső részen érzik magukat legjobban például a tojások, míg a felső harmad a tejtermékek helye legyen.

Válts ízesített vízre!

A szénsavas üdítők klasszisokkal többe kerülnek egy pohár csapvíznél – ez tény. De nincs szükség arra, hogy ha spórolni akarsz, mindig csak vizet igyál: az italodat ízesítheted néhány szem gyümölccsel, pár szelet zöldséggel, fűszernövényekkel. Jóval olcsóbb és egészségesebb alternatíva.

Válts egészre!

Ha fizikailag képes vagy kést, hámozót, reszelőt használni, anyagilag egyszerűen nem éri meg reszelt sajtot, darabolt gyümölcsöt, hámozott zöldséget vásárolni. Ez ennyire egyszerű.

Válts idényárura!

Mindannyiunknak vannak olyan kedvencei, amit képesek lennénk egész évben, minden egyes nap enni, de lássuk be: az egyes zöldségek és gyümölcsök egy adott helyen, egy adott időben teremnek. Ha szezonális termékeket fogyasztasz azok helyett, amelyek több ezer kilométert utaznak azért, hogy a sarki boltban landoljanak, nem csupán a pénztárcáddal teszel jót. Az idényáru mindig ízletesebb, vásárlásukkal pedig a környezetet is kevésbé terheled.

Válts saját márkás termékekre!

A népszerű márkák termékei jóval drágábbak a „no name” áruknál. Pedig az utóbbiak ízükben és állagukban is sokszor felveszik a versenyt borsos árú vetélytársaikkal. Nem ördögtől való kipróbálni az áruházak saját márkáinak kínálatát, merj kísérletezni – a havi költségvetésed biztosan megköszöni.
 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.