GasztroHírek  » 

Mindenki az ehető banánhéjról beszél

Mindenki az ehető banánhéjról beszél

2018.03.05.  | Orbán Szilvia

Japánban kifejlesztettek egy banánt, amelynek a héja is ehető. Egyelőre nem tudni, a hír inkább botanikai vagy fogyasztói szempontból fontos, mindenesetre az internetezők érdeklődését világszerte felkeltette.

Az Okoyama prefektúrában található D&T Farm tudósai hosszú hónapok kísérletei után jelentették be, hogy sikerült egy ehető héjú banánfajtát megalkotniuk. A Mongee banán „atyja” a 68 éves Secuzo Tanaka, aki 40 évig tökéletesítette az új fajta termesztését. A fejlesztés azért lehet jelentős, mert így a teljes gyümölcs elfogyasztható, és nem keletkezik kidobásra ítélt maradék.

A módszer, amely az új fajtához vezetett egy különleges, fagyasztáson és felolvasztáson alapuló folyamat – írja cikkében a National Geographic – amely lényegében a növények 20000 évvel ezelőtti, jégkorszak idején alkalmazott növekedési stratégiáját modellezi. A kísérletben a banánfát extrém hideg körülmények (-60 Celsius-fok) között tartották, majd drasztikusan megemelték a hőmérsékletet, egészen +26-27 fokig.

A hőmérsékleti sokknak köszönhetően a hagyományosan kétéves érési folyamat négy hónap alatt lejátszódott, és a gyümölcsön vékony, nem teljes egészében kialakult héj növekedett. A magyarázat szerint: a hideg miatt a növény metabolizmusa teljesen lelassul, ami a hirtelen megemelkedő hőmérséklet hatására drámai gyorsasággal indul be újra – a banán esetében a gyümölcs, amely a magokat hordozza, hamarabb kifejlődik, mint a védelmet szolgáló héj.

Nagyüzemi gyártásról még nincs szó:

a heti 10 darab eladásra kínált Mongee banánt jelenleg egyetlen helyi piacon árulják, darabonként 6 dolláros (1500 forint) áron.

Az ehető héjú gyümölcs elsőre mindenesetre meghökkentő, de a Telegraph cikkében megnézhető videóban az emberek szívesen tesztelték. A fogadtatás eléggé felemásra sikerült: volt, akinek kifejezetten tetszett a kissé zöldségek ízére emlékeztető héj, és az édes gyümölcs kombója, de volt, aki összhatásában nem tartotta elég édesnek az új banánt, amelynek cukortartalma valójában jóval magasabb, mint a hagyományos fajtának. A Mongee banánok 100 grammonként 25,8, míg a boltokban mindenhol megvásárolható Cavendish ehhez képest csupán 18 gramm cukrot tartalmaz.

Tanaka állítja, hogy

a héjjal együtt fogyasztott banánnal extra tápanyagokat juttathatunk szervezetünkbe: a héj B6-vitamint és magnéziumot tartalmaz, gazdag triptofánban, található benne kálium, cink és vízben oldódó vitaminok is

– mindezt azonban még további kutatásokkal szükséges igazolni. A szkeptikusokban az is felmerült, hogy a későbbiekben hogyan tudnák szállítani a gyengébb és sebezhetőbb héjjal rendelkező banánokat, hiszen a hagyományos fajta nagy előnye, hogy jól tűri a hosszú utazást és kontinensek között „vándorolva” is képes megőrizni a gyümölcs épségét.

Azzal azonban nem lehet vitatkozni, hogy a hírnek köszönhetően egy méltatlanul kevés médiafigyelmet élvező – a mindennapi étkezésben viszont jelentős szerepet játszó – gyümölcs így végre újra az érdeklődés középpontjába került. A banán fogyasztás szempontjából a világ sok országában (így például Japánban vagy az Egyesült Államokban is) listavezető gyümölcs, amelyet mostanában egy gyorsan terjedő kór, a növényt megfojtó Panama-betegség tizedel.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.