GasztroHírek  » 

Perelnek a vegák a hústalan hús miatt

Perelnek a vegák a hústalan hús miatt

2018.09.10.  | Orbán Szilvia

Csupán néhány hónappal azután, hogy Franciaországban megtiltották, hogy húsnak nevezzék a túlnyomórészt növényi alapanyagokból készült húspótló termékeket, Missouri sem tétlenkedik.

Az Egyesült Államok Missouri állama lesz az első, amely az USA-ban ilyen átfogó intézkedést hoz. A most életbelépő törvény megtiltja, hogy a gyártó – hamisan – úgy tüntessen fel egy terméket, mintha az húskészítmény lenne, annak ellenére, hogy nem állati eredetű. Az intézkedés a laboratóriumi körülmények között „tenyésztett” húsokra is vonatkozik, ha túlnyomó hányaduk növényi eredetű. A törvény megsértői 1000 dolláros bírságra vagy 1 évben maximált elzárásra büntethetők, írta az USA Today.

A törvény szerint ezentúl semmilyen húspótló vegán termék nem használhat húsra utaló kifejezéseket.

Az olyan megnevezések mint a vegán húsgolyó, a növényi bacon, vagy a laboratóriumi marha Missouriban többé nem megengedettek – ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ilyen elnevezésű termékeket gyártó cégeknek át kell nevezniük áruikat, ha nem akarják feladni az államban meglévő piacaikat.A törvényt a Missouri marhatenyésztőit összefogó szövetség is támogatja, hiszen az intézkedés nagymértékben védi a helyi állattenyésztőket amellett, hogy csökkenti a fogyasztók zavarodottságát.

Érdekes módon a marhahús az utóbbi években újra egyre népszerűbb, pedig a növényi alapú termékek iránt is egyre nagyobb a kereslet, olvasható a FoodBeast cikkében.

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) becslése szerint 2018-ban az amerikaiak személyenként 100,5 kg húst fognak fogyasztani – ez a szám utoljára 2004-ben volt ilyen magas.

A növényi alapú termékek gyártói mindenesetre nem adják fel könnyen a harcot: a Tofurky és a The Good Food Institute nevű képviseleti csoport máris beperelte az államot azzal, hogy a törvény sérti a szólásszabadságot, ezáltal pedig alkotmányellenes.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.