GasztroHírek  » 

Mit rontottunk el karácsonykor a konyhában?

Mit rontottunk el karácsonykor a konyhában?

2018.12.28.  | Orbán Szilvia

Lássuk be, a karácsonyi-szilveszteri vendéglátás meglehetősen stresszes is lehet, ami a gyakorlottabbakon is könnyen kifoghat.

Megszokhattuk, hogy a brit kutatók fáradhatatlanok; kíváncsiságuk végtelen, szinte minden témában vizsgálódnak – ez alól miért is lenne kivétel az év végi konyhai dömping? Egy új felmérésben

2000 felnőttet kérdeztek az ünnepi készülődésről.

Kezdő vendéglátók, ünnepi menü miatt aggódók, figyelem! A lenti adatokat olvasva jó ráébredni, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek, ahol nem mennek teljesen olajozottan az előkészületek, sőt olykor a legrutinosabbak is belefutnak egy-két problémába. Próbáljunk kevesebbet aggodalmaskodni, hiszen a vacsora nem a tökéletesen esztétikus, másodpercre pontosan időzített fogásokról kell, hogy szóljon.

A fent említett új kutatásból kiderült, hogy a britek karácsonykor átlagosan 5 ember számára készítettek vacsorát, akik közül az anyósnak (14 százalék), illetve a párjuknak (11%) volt a legstresszesebb megfelelni. Tíz emberből négyen úgy gondolják, hogy szakácstudományuk drasztikus romlásnak indul, ha a sürgés-forgás közben valaki nézi őket, és a megkérdezettek 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy élete során volt már olyan alkalom, amikor az ünnepi vacsora bizony egyáltalán nem sikerült fényesen.

A padlón landolt ételeken, csomós, vagy túlságosan híg mártásokon, valamint az égési sérüléseken túl sokaknak okozott már gondot az elázott sült krumpli, a túl- vagy épp alulpárolt zöldségköret, vagy egy csúnyán odaégetett sült is. Ahogyan

többeknek gyűlt meg a baja azzal is, hogy a sütéskor a pulykában hagyták az aprólékot…

Az időzítés egy másik neuralgikus pont: a megkérdezettek 26 százaléka szerint a menü minden elemének tökéletes időpontban és állapotban való asztalra varázsolása a legnehezebb feladatok egyike.


Érdekes azonban, hogy az előbb felsorolt konyhai baklövések ellenére a megkérdezettek ötöde mégis „kitűnő” szakácsnak tartotta magát, míg az alanyok fele úgy gondolta, hogy főzőtudománya a „jó” kategóriába sorolható.

A karácsonyi vacsorát asztalra tenni egy – nem is egyszerű – dolog, de emellett ott vannak a háziasszonyra, -gazdára háruló teendők is. Az alanyok ötöde úgy gondolja, hogy meglehetősen nehéz laza és kedélyes vendéglátónak lenni akkor, amikor a konyhában épp készülő ünnepi ételek miatt is aggódunk. A megkérdezettek 13 százalékának egyáltalán nem megy egyidejűleg a vendégek szórakoztatása és a főzés. Ha pedig már szóba került a szórakoztatás:

az alkohollal sem árt csínján bánni; és nem csak akkor, amikor a vendégek poharait töltögetjük, ugyanis sok (17%) konyhai katasztrófát éppen az okoz, hogy a stresszes szakács főzés közben kissé – vagy nagyon – felönt a garatra.

„A kutatás rámutatott, hogy az ünnepi vacsora elkészítése időnként még a leggyakorlottabb szakácsokat is próbára teszi, főként, ha az sok ember számára készül” – összegezte a HelloFresh UK vezető séfje, Andre Dupin. „A karácsonyi menü változatos elemeinek harmonikus és jól időzített tálalása tapasztalt és magabiztos szakácsokat igényel.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.