GasztroHírek  » 

Házhoz is szállít a Michelin-csillagos séf. Mi tud a takeaway doboza?

Házhoz is szállít a Michelin-csillagos séf. Mi tud a takeaway doboza?

2018.08.13.  | Orbán Szilvia

Anne-Sophie Pic, háromszoros Michelin-csillagos sztárséf idén étel házhozszállításra adta a fejét – francia gyökereihez hű szusidoboza új szintre emeli a futárral érkező harapnivalókat.

Mindannyian átéltük már a pillanatot, amikor a telefon hosszú percekig tartó bűvölése után végre feltárcsázunk egy házhozszállítással is foglalkozó éttermet – legyen szó egy álmos, hosszúra nyúlt szombat éjszaka utáni vasárnapról, vagy csak arról, hogy túl elfoglaltak, esetleg szétszórtak voltunk ahhoz, hogy megpakoljuk a hűtőt; ezek a dobozokban érkező ételek sokszor életmentőek.

Mondjuk nehézség ételrendeléskor is akad, itt van rögtön a lamentálás afölött, egyáltalán rendeljünk-e, és ha igen, akkor mégis mit? Kezdjük az első kérdéskörrel:

rendeljünk?

Sokan éreznek még mindig lelkifurdalást, ha nem maguk készítik el az ételt maguknak – miért nem szerveztem meg jobban a bevásárlást, miért nem főztem előre a héten, vagy miért nincs a fagyasztóban néhány ilyenkor előkapható fogás? Miért nézek ki most is a fejemből kócosan a pizsamámban, miközben összekaphatnám magam, és leugorhatnék a sarki boltba?

Aztán itt vannak a költségek. Ha ügyes vagyok, néhány száz forintból több személyre, vagy egy főnek akár több napra is laktató ételt rittyenthetnék.

Mégis, akkor miért költök ezreket egyetlen alkalomra?

Vagy ha már azért fizetek, hogy más főzzön helyettem, miért hagyom ki az éttermi atmoszférát, a közösségi étkezés élményét?

Lássuk be, van az a nap, amikor ezek a kérdések nem érdekelnek. Nem akarunk kimozdulni, de ételt akarunk – lehetőleg azonnal. És itt érkezünk el a második kérdéskörhöz: mit rendeljünk? Vajon be kell érnünk az átlagos „pizza-kínai-frissensült a kifőzdéből” kínálattal? Vagy van esély arra, hogy az ember valami igazán különlegeset találjon, de azért még emberi áron?

Mi lenne mondjuk, ha egy Michelin-csillagos séf főztje felett nézhetnénk a tévéműsort a kanapén? A dolog nem lehetetlen.

Habár az eset nem egyedi – erről még ejtünk néhány szót később – Anne-Sophie Pic és a Sushi Shop év elején indult londoni együttműködése mindenképpen említést érdemel.

Ha valaki a briteknél jár, és egy különlegesebb, otthon elfogyasztható vacsorára vágyik, érdemes kipróbálnia. Pic az egyetlen francia női séf, aki nem kevesebb, mint három Michelin-csillaggal rendelkezik, Maison Picnevű étterme méltán világhíres.

A Franciaország és Svájc mellett egy ideje már Londonban is tevékenykedő – a La Dame de Pic nevű étterem a Four Seasons Hotelben található, a Trinity Square-en – séf kreációit bizony meg kell fizetni, azonban a Sushi Shoppal való együttműködésben megálmodott, francia kulináris örökségét felhasználva készített, rendelhető szusidoboza az éttermi ár töredékéért ad kis ízelítőt Pic tehetségéből.

„Ez a válogatás betekintést ad a francia konyhaművészetbe, miközben inspirációt merít egy merőben más kultúrából, amelyet saját, új értelmezésben fogalmaz meg” – magyarázta korábban a koncepció lényegét Pic.

Lenyűgözött a japán gasztronómiai örökség, és az, amilyen elegáns, kifinomult módon prezentálják az összetevőket. Ezáltal az ízek esszenciáját, lényegét lehet megtapasztalni. Ez a menü a két konyha fúziója: egyensúly saját kulináris identitásom és a szimbolikus japán stílus között.”

Anne-Sophie Pic 23 darabos takeaway dobozában négy ízt találunk:

  • 8 db tonhalas, zöldalmás, kapros és sobachás (hajdinatea) maki
  • 6 db friss kecskesajtos, matcha zöldteás, bergamottos Kalifornia-tekercs
  • 6 db gombás, rózsa gerániumos, gyömbéres maki
  • 3 db zsályás, érdesfarkú halas, citrombalzsam pesztós, füstölt teás nigiri

A szusiválogatásért, amely egy pazar boxban érkezik, 24,90 fontot kérnek – ez nagyjából a duplája egy Londonban elérhető, hasonló méretű, átlagos szusirendelésnek.

Természetesen Pic nem az első menő séf, aki rendelhető, vagy kifejezetten elvitelre készített ételek készítésére adta a fejét. A brit fővárosnál maradva: évekkel ezelőtt a Benares étterem indította a trendet egy tekerccsel. Majd csatasorba állt a Galvin at Windows - ami most egy másik helyszínén, a Galvin HOP-ban külön ablakot is nyitott az elvitelre vásárlóknak -, aTamarind, és nemrégiben Andrew Wongis.

Általánosságban elmondható, hogy ezek a hazavihető vagy házhozszállítással rendelhető ételek – minőségükben, felhasznált alapanyagaikban és ízeikben –teljesen új szintre emelik a kategóriát. Habár az áruk igencsak borsos, ha egy átlagos pizzarendeléssel vetjük össze, de még mindig kevésbé drágák, mintha beülnénk az adott menő étterembe.

Mindössze az atmoszféra hiányzik; egy Michelin-csillagos (vagy bármilyen más, kitűnő) vendéglátóhelyen vacsorázni azért mégiscsak egy emlékezetes kulináris, egyben közösségi élmény – viszont, ha valaki elég szétesett ahhoz, hogy aznap házhoz rendelje a vacsoráját, valószínűleg azt sem fogja bánni, ha nem kell „felöltöznie” az alkalomhoz.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.