GasztroHírek  » 

Mit tudhat egy 350 ezres Tabasco szósz?

Mit tudhat egy 350 ezres Tabasco szósz?

2018.06.06.  | Orbán Szilvia

Amerika kedvenc csípős öntete nemrég ünnepelte 150. születésnapját, amelyet a márka egy különleges, limitált kiadással koronázott meg. A szemfülesek most a legelvetemültebb Tabasco-rajongókra számítanak, amikor a neten sokszoros, brutális áron árulják az exkluzív palackokat.

A híres csípős chilipaprika szósz annyira ismert és kedvelt az Egyesült Államokban, hogy szinte elképzelhetetlen nélküle egy átlagos éttermi asztal, de az amerikai háztartások többségében is mindennapos vendégnek számít. Úgy látszik, a szószt övező egyöntetű szeretetre alapoznak az eBay-es eladók, akik abban bíznak, hogy egy-egy igazi hardcore Tabasco-hívő hajlandó lesz egy „Diamond Reserved” jelzővel illetett, speciális palackért több százezer forintnak megfelelő dollárt is kifizetni.

A Tabasco szószt Edmund McIlhenny állította elő először 1868-ban, s a márka és a birodalom azóta is a család tulajdonában van. Eredetileg a csípős öntethez felhasznált paprika minden grammja a louisianai Avery Island-i termőföldekről származott, azonban a tömeggyártás miatt ma ezt már lehetetlen kivitelezni – arra azonban most is ügyelnek, hogy a máshol termesztett paprikák magjai most is Louisianaból származzanak. A szüret idején állítólag még mindig él a hagyomány, hogy az érettséget egy pirosra festett bot segítségével – a növényt annak színével összehasonlítva – döntik el.

A Tabasco szósz tehát immár 150 éve létezik, ennek örömére pedig a márka piacra is dobott egy, az impozáns évfordulót ünneplő különkiadást, a Diamond Reserve Red Sauce-t. Az ünnepi verzió egy 6 ounce-os (nagyjából 1,77 dl), csinos fekete-arany, pezsgőspalackra hasonlító csomagolásban érkezett, amelyet 34,99 dollárért (kb. 9400 forint) kínáltak a vásárlóknak.


Az Avery Island legkiválóbb tabascóiból – kiemelkedő szín, textúra és erőteljesség – válogatott, kitűnő minőségű paprikákat kevés sóval pépesítik, majd éveken át érlelik, fehérborecettel keverik. Az eredmény egy kivételes összetettséggel rendelkező chiliöntet lett, amely mégis magán viseli a Tabasco szószok jellegzetes, és világszerte olyannyira kedvelt ízét”

– áll a különleges szósz leírásában.

A speciális ünnepi öntet azonban limitált kiadás volt, így már nem kapható sem kereskedelmi forgalomban, sem a márka online áruházában. Az egyetlen lehetőség, hogy valaki hozzájusson egy ilyen exkluzív palackhoz, ha körülnéz a legnagyobb internetes piactereken, és reménykedik a szerencsében.

A szemfülesek persze résen voltak, és még akkor beszereztek néhány palackkal, amikor még emberi áron hozzá lehetett jutni – valószínűleg ők azok, akik most például az eBay-en hirdetik a ritka portékát, írta a FoodBeast.

Az árakat elnézve úgy látszik, hogy az eladók bíznak az igazi Tabasco-őrültek érdeklődésében, mert az ajánlatok meglehetősen elrugaszkodtak a valóságtól: cikkünk születésének idején találtunk

Hacsak nem vagyunk gyűjtők, egy ilyen vásárlás teljes badarságnak tűnik, a húsételek és saláták mellé tökéletesen megteszi a Tabasco szósz mindennapi verziója is. Sőt – igaz, időigényes, de –

nem nehéz elkészíteni egy annak ízéhez hasonlító házi verziót sem, mutatunk egy jó receptet:

Hozzávalók:

  • 1,5 kg chilipaprika (legjobb esetben tabasco)
  • 40 g só (nem jódozott)
  • 2 csésze víz
  • 4 csésze jó minőségű fehérborecet
  • kis tölgyfakockák (opcionális, de ajánlott)

Elkészítés:
A paprikákat tisztítsuk meg, szárukat távolítsuk el, de ne magozzuk ki. A sóval és a vízzel turmixoljuk össze, míg egy pasztát kapunk (az állag függ a paprikák víztartalmától). A masszát pakoljuk tiszta, jól záródó befőttes üvegekbe, naponta legalább egyszer jól rázzuk össze és vegyük le a tetőt (hogy a gázok eltávozzanak, és friss levegő érje a keveréket), majd zárjuk jól vissza.

Így érleljük a paprikát minimum egy hétig, ekkor tegyünk az üvegekbe kis tölgyfakockákat (az eredeti szószt a gyártó tölgyfahordóban érleli), keverjük meg, zárjuk szorosan, és az üvegeket tegyük sötét, hűvös helyre, ahol a paszta pihenjen minimum 3 hónapig, de az sem baj, ha „elfelejtjük” akár egy évre is.  Amikor úgy gondoljuk, hogy már felhasználnánk az üvegeket, vegyük ki a tölgyfakockákat, és keverjük össze a masszát az ecettel.

Ennél a fázisnál két lehetőségünk van:

készíthetjük a szószt ugyanazzal a metódussal, ahogyan az eredeti is készül, vagyis töltsük újra üvegekbe a keveréket és egy hónapon keresztül minden nap rázzuk fel, végül szűrjük le, hogy a magok és a pép ne kerüljön a kész szószba.

A másik lehetőség, hogy az egész pépet megtartjuk (jóval sűrűbb ízesítőt kapunk). Ilyenkor a keveréket nagyon alaposan turmixoljuk össze, pihentessük egy órát, majd töltsük üvegekbe. Ne lepődjünk meg, hogy ebben az esetben a szósz sűrű és híg alkotóelemei a tárolás során elválasztódnak; használat előtt ezeket az üvegeket alaposan fel kell majd rázni.

Figyelem: a szósz ízét befolyásolja a felhasznált paprika típusa és származási helye, de a só és az ecet is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.