GasztroHírek  » 

Mit vegyünk annak, aki tud főzni?

Mit vegyünk annak, aki tud főzni?

2018.12.01.  | Zirig Árpád

Szakácskönyvet adni annak, aki tud főzni, nehéz. Azt sem könnyű meglepni, aki főzni nem, de enni viszont szeret. A lázasan ajándékot keresőknek most van egy jó tippünk.

Az, aki mesterien bánik a fakanállal, ritkán főz receptkönyvből – inspirálódik ugyan, de tudja, a technológia fontosabb, annak elsajátításával azt hoz létre, amit akar. Technológiai szakkönyvekből viszont Magyarországon mostanában nem sokat adtak ki. Aki komolyan gondolja, a La Cuisine Professionnelle magyar változatát, a Molnár B. Tamás által magyarított A főzés tudománya könyvet már úgyis beszerezte, sőt, talán ott van polcán A főzés magasiskolája, azaz a Paul Bocuse Intézet alaptankönyve is.

Angolul, németül, olaszul persze idehaza is elérhető a szakkönyvek krémje – mióta Cookbooks néven Fekete Antonio gasztrofotós megnyitotta konyhai szakkönyvekkel foglalkozó zseniális kis boltocskáját, kicsit kinyílt a világ. Ám aki magyar nyelven szeretne egy gesztuson túl is hasznos meglepetést szerezni, bajban van.

Hogy ne legyen pénzkidobás a karácsonyi bevásárlás, nyugodt szívvel ajánljuk Tom Nealon zseniális gyűjteményét,

a Forradalmak az ebédlőasztalon – a konyha titkos történetét.

Oké, elszórva belefutunk ebben is pár receptbe, de a lényeg az isteni szórakoztatóan megírt gasztrotörténet. Aki a boltban a kezébe fogja, biztos, hogy belelapoz, miután észreveszi a borítón levő

„Vigyázat! Emberhús-receptet is tartalmaz!”

felhívást. A könyv ennek ellenére nem az extremitásról szól – tíz témakört jár körül humorosan és érdekfeszítően.

Bevallom, sosem gondoltam, hogy a keresztesek és a pontyok kapcsolata ennyire izgalmas, és fel sem tételeztem metszetet a pusztító pestis és a nagy párizsi limonádéláz között. Az egy dolog, hogy levesport sem használok, de a sztori nagyon is olvasmányos ugyanúgy, mint a kannibalizmusé. A szószok, a kakaó, a piskóta mind-mind hétköznapi dolgok, de a zseniális, eddig nem nagyon látott illusztrációkkal olyan leírás kerekedik köréjük, hogy Nealon könyvét nem lehet letenni.

A fordítás remek:

végig feszes a szöveg, öröm minden mondat,

hisz a kedvesen fanyar angolos humor foszlányai lazán működnek magyarul is. Nem véletlen, hogy faljuk egymás után a fejezeteket – informatív, akárcsak az alapműnek tekinthető Paul Freedman által szerkesztett Ét-vágy, az ízlés története, de a szöveg sokkal lényegre törőbb, sallangmentesebb és így befogadhatóbb is.

Cser Kiadó jól döntött, hogy a Forradalmak az ebédlőasztalont 2018-ban kiadta. Ugyan nem a karácsonyi piacra időzítették, hanem az év közepére, de pont egy ilyen témánál nem számít az idő. Minden konyhabolond polcán ott a helye: Nealon ledönt pár mítoszt, megpróbál ránk sózni néhány újabbat, de nincs erőszak, kínos nyomás. 3996 forintért jól jár vele minden olvasó.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.