GasztroHírek  » 

Mivel ronthatjuk el a pácolást?

Mivel ronthatjuk el a pácolást?

2018.07.09.  | Orbán Szilvia

A húspácolás az a tevékenység, amihez mindenki ért egy kicsit – vagy legalábbis ezt gondolja. Pedig hibázási lehetőség akad bőven.

A pácolás közügy. Legyen szó komoly vadhúsról vagy egy laza sütögetésre szánt prózai csirkeszárnyról, mindenki tud valami tuti receptet. Egy

titkos, családi keveréket, szószok, fűszerek, kencék féltve őrzött elegyét, ami a húst porhanyósabbá és még ízesebbé teszi.

Azonban igazán jó pácot készíteni nem is annyira egyszerű: nem mindegy, mit mivel keverünk, mint ahogyan az a mondás is igaz, hogy

a több nem feltétlenül lesz jobb is.

Nem csak a kezdők futhatnak bele alapvető hibákba, az alábbiakat szinte mindenki elköveti időnként. Lássuk a leggyakrabban előforduló bakikat:

Nem elég ízes a pác

Ha kellő mennyiségű fűszert és egyéb ízesítőt tettünk a páclébe, a kész sült mégis inkább unalmas, akkor a technikával lehet a gond. Legyünk kicsit bátrabbak: pirítsuk meg a fűszereket, morzsoljuk el a zöldfűszereket, nyomjuk össze a fokhagymát!

Túl erősek az ízek

Valamiből túl sokat használtunk, vagy túlbonyolítottuk a pácot… Gyakori hiba, hogy a pácba egy-egy általunk kedvelt összetevőből túl sokat adagolunk, ami

az egész ízhatást teljesen félreviszi, vagy túl sok, már önmagában is izgalmas ízt akarunk egyetlen tálkába sűríteni.

Legyünk egyszerűek. Figyeljünk arra, milyen fűszer illik leginkább az ételünkhöz, és használjuk körültekintően.

Nem hagyunk elég időt

Tévhit, hogy mindennek minimum 24 órát kell a pácban pihennie. Vannak alapanyagok, ahol ez teljesen felesleges. Azonban 5 perc sem elegendő arra, hogy az ízek mindent átjárjanak. Csirkehús esetén akár már 30 perc csodákra képes, de a legjobb megoldás talán az, ha a pácolást este végezzük, és az eképpen kezelt húst éjszaka a hűtőben pihentetjük.

Túlsózunk

A pácba jó, ha kerül egy kis só, de ne feledjük, hogy a túlsózott hús kiszárad és csizmatalphoz hasonlatos állagú lesz. Ne essünk tehát túlzásba a só használatával, amely kivonja a nedvességet az összetevőkből – inkább, ha úgy érezzük, hogy szükséges, a sütés során sózzuk utána az ételt.

Élelmiszerbiztonság

A nyers hússal való munka magában hordozza fertőzésveszélyt, ezért mindig járjunk el a lehető leggondosabban. Senkinek sincs szüksége egy szalmonella fertőzés miatti kényszerpihenőre.

Túl kevés a pác

Ha már pácolunk, ne spóroljunk! Ne centizzük ki az ízesítőket, és győződjünk meg arról, hogy az alapanyagot teljesen körülöleli, mindenhol átjárhatja az ízes a pác – az eredmény klasszisokkal jobb lesz.


Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.