GasztroHírek  » 

Mosogatógép: ez a piszkos igazság

Mosogatógép: ez a piszkos igazság

2019.02.11.  | Orbán Szilvia

Mindenki ismer valakit, aki nem hajlandó leöblíteni a tányérját, mielőtt a mosogatógépbe teszi. Ha a lustaságot el is nézi, a legtöbb embert zavarja, amikor ételmaradékos edényekkel pakolják meg a konyhai gépet.

Lehet, hogy azoknak van igaza, akik nem bíbelődnek az előmosással, írja a Wall Street Journal. A szakértők szerint ugyanis szükségtelen és pazarló a kézi előöblítés. A Procter & Gamble gépi mosogatószermárkája, a Cascade kifejezetten azt ajánlja, hogy az emberek bátran hagyják ki a kézi öblítést,

csak a nagyobb ételmaradványokat távolítsák el az edényekről.

A legtöbb mosogatószerben ugyanis olyan enzimek vannak, amelyek épp az apró ételdarabkákhoz kapcsolód(ná)nak – ha ezeket eltüntetjük a tányérról, a tisztítószer nem képes megfelelően kifejteni a hatását.

Az előöblítéssel ráadásul a környezetnek is ártunk, fogalmaznak a szakemberek.

„Egyszerűen tegyünk mindent a mosogatógépbe. A kézi tisztogatással több vizet fogyasztunk, mint egy teljes adag gépi elmosogatása esetén”

– magyarázza Casey Tubman, a Whirlpooltól.

A Whirlpool gépeknél például létezik egy úgynevezett „TargetClean” opció, amelyet ha kiválasztunk a mosogatógépen, szenzorok kezdik vizsgálni a tisztítandó edényeket, és meghatározzák, mennyire szennyezettek – az előzetes kézi öblítés ilyenkor totális idő- és vízpazarlás – állítják.

A mosogatógép-gyártók véleménye szerint az emberek nem ismerik, vagy ha mégis, akkor egyszerűen figyelmen kívül hagyják az új fejlesztéseket – egy felmérés szerint a felhasználók mintegy 70 százaléka minden egyes alkalommal ugyanazt a „normál program” gombot választja – pedig a gépek évről évre számos új funkcióval és beállítási lehetőséggel gazdagodnak.


Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.