Lehet, hogy azoknak van igaza, akik nem bíbelődnek az előmosással, írja a Wall Street Journal. A szakértők szerint ugyanis szükségtelen és pazarló a kézi előöblítés. A Procter & Gamble gépi mosogatószermárkája, a Cascade kifejezetten azt ajánlja, hogy az emberek bátran hagyják ki a kézi öblítést,
csak a nagyobb ételmaradványokat távolítsák el az edényekről.
A legtöbb mosogatószerben ugyanis olyan enzimek vannak, amelyek épp az apró ételdarabkákhoz kapcsolód(ná)nak – ha ezeket eltüntetjük a tányérról, a tisztítószer nem képes megfelelően kifejteni a hatását.
Az előöblítéssel ráadásul a környezetnek is ártunk, fogalmaznak a szakemberek.
„Egyszerűen tegyünk mindent a mosogatógépbe. A kézi tisztogatással több vizet fogyasztunk, mint egy teljes adag gépi elmosogatása esetén”
– magyarázza Casey Tubman, a Whirlpooltól.
A Whirlpool gépeknél például létezik egy úgynevezett „TargetClean” opció, amelyet ha kiválasztunk a mosogatógépen, szenzorok kezdik vizsgálni a tisztítandó edényeket, és meghatározzák, mennyire szennyezettek – az előzetes kézi öblítés ilyenkor totális idő- és vízpazarlás – állítják.
A mosogatógép-gyártók véleménye szerint az emberek nem ismerik, vagy ha mégis, akkor egyszerűen figyelmen kívül hagyják az új fejlesztéseket – egy felmérés szerint a felhasználók mintegy 70 százaléka minden egyes alkalommal ugyanazt a „normál program” gombot választja – pedig a gépek évről évre számos új funkcióval és beállítási lehetőséggel gazdagodnak.