GasztroHírek  » 

Négy, Michelin-csillagos eper és mangalica

Négy, Michelin-csillagos eper és mangalica

2017.04.24.  | Zirig Árpád

Eper és mangalica: az idei, május 18-21. közötti budapesti Gourmet Fesztiválon ezek lesznek a fő alapanyagok. Nincs ezzel baj, sőt: a disznót szeretjük, az epret meg nem tudjuk megunni.

Ma, április 24-én ízelítőt kaptunk a magyar gasztrokultúra egyik legismertebb rendezvényéből: négy, Michelin-csillagos étterem séfje sorakozott fel, hogy mutassanak valamit abból, mivel készülnek a Millenáris Parkra.Mészáros Ádám (Onyx) Gerendai Károly (szervező) , Palágyi Eszter (Costes), Tiago Sabarigo (Costes Downtown), Sárközi Ákos (Borkonyha)Az idei tematika jóval kevésbé kötött, mint a korábbi évek paprikás csirkéje vagy éppen rakott krumplija. A séfek is mintha felszabadultabbak lettek volna – a négy konyha tulajdonképpen egy tökéletes menüt alkotott, előétellel, két főfogással és isteni desszerttel.Sárközi Ákos a Borkonyhától egyszerű, letisztult ízeket kínált, ám a párosítás mégis kreatív és szokatlan volt.

A préselt mangalicacsülökbe beágyazott pisztáciadarabokra felkaptam a fejem:

passzolt a mézes mustármaggal és tormával, savanyított hagymával és párolt karalábéval feldobott tálalásba.

A costeses Palágyi Eszter húspogácsaként kínálta a mangalicatarjából készült rilette-t.

A külső meglepően egyszerű volt, még a szemellenzős kifőzdés vendégek sem tudnának mit felhozni ellene.

A medvehagymás zsemlegombóc és -chips, a kucsmagomba pörkölt és a juhtúrós tejföl hibátlan köretnek bizonyult.Széll Tamás távozása után sokan féltették az Onyxot, de Mészáros Ádám séf munkáját látva nincs ok az aggodalomra. A főtt-pirított quinoával és sült fekete-fokhagymapürével cicomázott hasaalja mesés volt,

remekül egészítette ki a garam massalával fűszerezett zöldalmás véreshurkát.

Savanyúságban is jók voltak: a tormás jégcsapretek ütött.Tiago Sabarigónak, a Costes Downtown séfjének hálásak lehetünk:

a magyar lakosok 99 százaléka még soha nem evett rendes puncsos sütit, csak az aromákkal és színezékkel felturbózott kamuváltozatot.

Eljött közénk a portugál és megmutatta, micsoda tartalék van a sokak által lenézett édességben. Bazsalikommal és epermousse-szal egészítette ki, kívülről pedig márványhatású fehércsokoládéval vonta be. A cukorpillangó az én szememben túlzásnak tűnt, de a lányok megőrültek érte.A Gourmet Fesztiválon nemzetközi vendégekre is számíthatunk: Budapestre jön a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš, a szlovén Hiša Franko étterem főszakácsa. Wojciech Modest Amaro, a Michelin-csillagos Atelier Amaro séfje ugyanazt a nyolcfogásos menüt főzi, mint amit aznap a varsói éttermében is kínálnak a vendégeknek. Amaro hazájában igazi sztár: a legendás El Bulliban kezdte és a Noma-ban fejezte be európai tanulóéveit, majd hazatérve megnyitotta saját éttermét, amellyel hamarosan megszerezte Lengyelország első Michelin-csillagát is. A szomszédos Burgenland legjobb étterme a két csillagos Taubenkobel nálunk is megmutatja, hogy mitől száguld egy vidéki vendéglátóhely Ausztriában.

A Szlovákia legjobb éttermeként számon tartott pozsonyi Fouzoo a kortárs ázsiai konyha mestereként olyan különlegességekkel készül, mint a japán tradicionális gyoza gombóc marhahússal és libamájjal töltve

vagy a jázmin rizses desszert málnával és különféle virágokkal.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább