GasztroHírek  » 

Készítse el otthon a svédek török húsgolyóját!

Készítse el otthon a svédek török húsgolyóját!

2018.05.12.  | Orbán Szilvia

Kiakadt az internetező közösség, amikor Svédország a napokban elismerte, hogy ikonikus húsgombócuk török eredetű. Pedig nem kell annyira megdöbbeni: egy-egy étel gyökereit meghatározni nem is olyan egyszerű, hiszen az évszázadok alatt megannyi hatás éri a helyi kultúrákat. Eredet ide vagy oda, mutatunk egy finom köttbullar receptet.

Nézzük csak: a French fries néven elhíresült, hasábokra vágott sült krumpli nem francia, sokkal inkább belga, de a belga találmánynak gondolt gofri sem Belgiumból származik, sőt a kínai éttermekben osztogatott szerencsesüti sem kínai. A sort sokáig folytathatnánk. A napokban mégis felbolydult az internet egy bejelentés miatt.

Április 28-án azonban robbant a bomba Svédország hivatalos Twitter-profilján, ahol a következő bejegyzés jelent meg:

"A svéd húsgolyók alapreceptjét valójában XII. Károly király hozta Törökországból, még a 18. század elején. Csak hogy a tényeknél maradjunk.”

XII. Károly 1697-ben lépett trónra, és egészen haláláig, 1718-ig uralkodott. Egy oroszországi vesztes csata után öt évre török (akkoriban Oszmán Birodalom) száműzetésbe került. Ha hihetünk a kutatásoknak, az 1709-1714-ig tartó időszak egyik nyeresége egy új recept volt:

196 Flavors nevű blog arról ír, hogy a köttbullar első svéd leírása a király hazatérte után 41 évvel született, mégpedig a kor leghíresebb szakácsa, Cajsa Warg tollából. Arról ugyan nem szól a fáma, hogy a leírás a király titkos receptjének felfedése volt-e, azonban abban biztosak lehetünk, hogy a svéd húsgolyók valójában nem is svédek, írja a TheDailyMeal.

A hírt olvasva a netezők egy része valóságos sokkot kapott…

Az egész eddigi életem hazugság volt…”

Pont úgy érzem magam, mint 15 évesen, amikor a szüleim elém álltak és közölték, hogy nem létezik a Mikulás.”

A következő mi lesz? Azt írjátok majd, hogy a pizza nem olasz, és a szerencsesütik nem kínaiak?”

(Van egy rossz hírünk, a sütik tényleg nem kínaiak…)


…bár volt, aki megragadta az alkalmat és rátett még egy lapáttal:


A pörkölt kávét és a káposztatekercset (kaldomar) is XII. Károly török száműzetésének köszönhetjük”

– írta okítólag egyikük.

Bár erős bennünk a kétely, hogy van, aki még nem hallott erről a skandináv fogásról, azért röviden összefoglalva: a svéd húsgolyót (köttbullar) – ellentétben például a paradicsomos olasz verzióval – hagyományosan barnamártással és vörös áfonya lekvárral tálalják. A helyes kis húsgombócok többet jelentenek egy gyors ikeás ebéd főfogásánál;

Svédország egyik legjellegzetesebb ételéről van szó, amelyet hagyományosan sertésből vagy marhából, vagy ezek keverékéből készítenek.

Népszerűségük a skandinávok Amerikába való, 19. század végi tömeges bevándorlásakor ugrott meg először, amelyet később tovább erősített a a Muppet Show híres-hírhedt Svéd Séfje, manapság pedig a már említett bútoráruházi menü.

A fentebb már említett gasztroblog az alábbi köttbullar receptet ajánlja:

Hozzávalók (30 kis gombóchoz):

  • 4 ek zsemlemorzsa
  • 4 ek tej
  • 3 ek apróra vágott hagyma
  • 1 db tojás
  • 4 db összetört szegfűbors
  • fél kg darált sertéshús
  • fél kg darált marha- vagy borjúhús
  • 1 és 1 csésze marhahúsleves alap
  • 3 ek kukoricaliszt (2 ek vízben oldva)
  • 1 ek szójaszósz
  • fehérbors
  • frissen őrölt feketebors
  • 2 ek vaj (a sütéshez)
  • 1 csésze zsíros habtejszín

Elkészítés:
Öntsük a zsemlemorzsát egy mély tálba, löttyintsük rá a tejet és hagyjuk, hogy néhány perc alatt felszívja. Adjuk hozzá a húst, a hagymát, a tojást, a szegfű- és fehérborsot, majd az egészet jól keverjük el. A keverékből egyszerre nagyjából egy evőkanálnyit vegyünk ki, és alakítsuk ki a golyókat. Ha túl ragadós lenne a massza, a kezünket mártsuk közben hideg vízbe.

Egy serpenyőben melegítsünk vajat, ebben süssük (mérettől függően adagonként) a gombóckákat, miközben a sütőedényt gyakran rázogatjuk. Miután egy adagot megpirítottunk, fedjük le az edényt és főzzük a golyókat még további 10 percig.

A serpenyőből vegyük ki az összes húsgolyót és tartsuk őket melegen, amíg elkészítjük a mártást. Az üres edényt öntsük fel az alaplével és a kukoricalisztes oldattal. Kevergetve főzzük nagyjából 5 percig; az a jó, ha az alap szépen gyöngyözik. Adjuk hozzá a tejszínt, a szójaszószt, sózzuk-borsozzuk, miközben folyamatosan kevergetjük – így főzzük a mártásunkat még néhány percig.

A svéd húsgolyókat a barnamártással, illetve vörös áfonya dzsemmel, friss gyümölccsel, és krumplipürével tálaljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.