GasztroHírek  » 

Nem károsabb az ökológiai gazdálkodás az éghajlatra

Nem károsabb az ökológiai gazdálkodás az éghajlatra

2019.01.11.  | Országos Sajtószolgálat

Közleményben reagált a Magyar Biokultúra Szövetség, reagálva arra, hogy mostanában több helyen olvashattunk cikkeket, miszerint az ökológiai gazdálkodás az éghajlatra károsabb, mint az intenzív konvencionális gazdálkodás. Ezt egy, a svédországi Chalmers Műszaki Egyetem közreműködésével készült tanulmány félreértelmezése alapján osztotta meg több nem szakmai fórum.

Kiragadott információk alapján értelmezték a 2 termelési rendszer hatásának különbségeit. Állításuk szerint a bio termelés nagyobb területet igényel a konvencionálisnál, mivel nem használnak műtrágyát.

Azt nem említi, hogy a szervestrágyák beltartalmi értékeiből adódóan sokkal komplexebb tápanyag jut az adott növénynek, nem is beszélve a talajéltre gyakorolt pozitív hatásaikról, így hozzájárulva a talajok tápanyag-szolgáltató képességének fenntartásához.

Oka van, hogy nem hallunk róla, hogy erdőket irtanának, hogy biogazdálkodásba kezdjenek egy területen. A bioélelmiszer előállítást beruházásként tüntetik fel, azonban

az ökológiai termelési módszer egy komplex, a termelés és a környezet között kialakított élő rendszer, ami nem a természet rovására történik.

Sokan összemossák az ökológiai gazdálkodás és a bio üzemanyag-termelés fogalmát, pedig a valóságban egymás szöges ellentétek. A bioüzemanyag előállításhoz műtrágyát, növényvédőszert és adott esetben genetikailag módosított növényeket használnak, amit az ökológiai gazdálkodás tilt.

Születtek olyan tanulmányok is, magasabb színvonalon, amik azt mutatják, hogy ökológiai gazdálkodással 10 milliárd embert is el tudna tartani a Föld.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.