Tisztában vagyunk vele, hogy húsvét még alig múlt el, és valószínűleg mindenki elég tojást evett az elmúlt időszakban, azonban a tojás mégiscsak egy remek alapanyag - legyen szó süteményekről, salátákról, vagy az újra rohanós hétköznapok egy-egy gyors fogásáról.
Egy ráérősebb áprilisi brunch királya pedig lehetne akár néhány buggyantott tojás is… Nem kell megijedni tőle; pár egyszerű tippet betartva kezdők is aggodalom nélkül elkészíthetik.
A Good Housekeeping Főzőiskola vezető tanára szerint ugyanis a tökéletes posírozott tojásnak mindössze két nagy titka van: a türelem és a szűrő.

Íme a tanácsok:
• használjunk minél hidegebb és frissebb tojásokat
• a művelethez válasszunk mély lábast, a vizet pedig ne forraljuk, épp csak gyöngyözzön (a lobogva forró vízben a tojások nehezebben tudnak egyben maradni)
• ecet – egy löttyintésnyi fehérborecet segít „összekapni” a tojást (de vigyázzunk: ha túl sok az ecet a vízben, a tojás nem fő át egyenletesen)
• használjunk szűrőt – ha a tojást egy sűrű szűrőbe törjük, és abban engedjük a vízbe, elkerülhetjük a közvetlenül vízbe ütéskor keletkező, kicsapódó, nem túl esztétikus fehérjeszálakat
• ne lessük az órát – minden edény más, felesleges egy előre kiszabott főzési időhöz ragaszkodni; inkább figyeljük az ételt: amint a tojásfehérje kifehéredik, de még kissé reszketeg, ideje tányérra pakolni
• itassuk le a felesleges vizet – senki nem akarja eláztatni a pirítósát vagy a szendvicsét, fogyasztás előtt inkább óvatosan tegyük a tojást néhány pillanatra papírtörlőre
Forrás: www.goodhousekeeping.co.uk