GasztroHírek  » 

Nem mindegy, milyen szója kerül elénk

Nem mindegy, milyen szója kerül elénk

2017.07.17.  | MTI

Bármennyire is szeretnénk, a szója szinte kikerülhetetlenné vált. Ha nem a feldolgozott élelmiszerekbe kerül, az ebédre szánt állatok kapják tápjukba - nem mindegy hát, milyennel találkozunk.

Tizennégy uniós ország agrárminisztere hétfőn aláírta a GMO-mentes pillangós növények, köztük a szója élelmiszeripari és takarmányozási célra történő termesztésének ösztönzését vállaló Európai szója nyilatkozatot.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az aláírás alkalmával elmondta,

a nyilatkozattal az országok hozzájárulnak egy fenntarthatóbb és ellenállóképesebb európai mezőgazdasági rendszer kialakításához, és hosszabb távon az Európai Unió importszója-függőségének csökkentéséhez.

Magyarország mellett Ausztria, Horvátország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Olaszország képviselője írta alá a nyilatkozatot.
Fazekas Sándor aláhúzta, a csatlakozott tagországok elkötelezettek a kiváló minőségű, GMO-mentes fehérjével történő ellátás mellett, amely a piac és a fenntartható mezőgazdaság követelményeihez igazodik, eközben figyelembe veszi a fogyasztók nem génmódosított szójából és szójafehérjéből készült élelmiszerek iránti növekvő keresletét.

Nem mindegy, mit esznekNem mindegy, mit esznek

Hozzátette, a magyar kormány álláspontja szerint a GMO-mentes mezőgazdaság fenntartása - beleértve a GMO-mentes szója termesztését - előnyt és lehetőséget jelent az európai mezőgazdaságnak.
Az unió támogatáspolitikájának is elő kell segítenie, hogy a GMO-mentes szója vetésterülete és termésmennyisége tovább növekedjen - jelentette ki.
Fazekas Sándor 2015 januárjában hirdette meg a Szövetség a GMO-mentes Európáért kezdeményezést. Akkor a miniszter aláhúzta: Magyarország jó minőségű élelmiszertermelésben érdekelt, megvédi az emberek egészségét, a környezet tisztaságát, a biodiverzitást és a hagyományos mezőgazdasági termelést.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább