GasztroHírek  » 

Nigella nyitotta meg a rákbetegeknek indított főzőiskolát

Nigella nyitotta meg a rákbetegeknek indított főzőiskolát

2019.07.03.  | Orbán Szilvia

A híres angol tévés szakács és gasztroíró, Nigella Lawson június elején nyitotta meg hazája első főzőiskoláját, amelyet rákbetegek speciális igényeire terveztek.

Úgy tudni, Nigella a kezdetektől támogatta a kezdeményezést, amelyet az iskola alapítója, Ryan Riley óriási megtiszteltetésnek érez.

„Azonnal támogatott minket, igazán a szívén viseli az ügyünket, fontos bizalmasunk”

– szögezi le Riley. „Nigella mélyen érintett a témában, hiszen rákos megbetegedés miatt veszítette el a férjét, az édesanyját és a testvérét is. Elképesztően megtisztelő, hogy egy olyan személyiség, mint ő, ennyire bevonódik a mi kis projektünkbe.”

Life Kitchen nevű nonprofit szervezet szervezésében induló, ingyenes képzés azzal a céllal indul, hogy a daganatos betegek kreatív és elérhető recepteken keresztül újra megkedveljék a sütés-főzést. A rákbetegek számára ugyanis az étkezés – az esetenként felmerülő fizikai akadályok mellett – nem várt kihívásokkal is jár:

a kemoterápiás kezelések hatására megváltozhat például az ízérzékelés, ezért a régi kedvencek is sokszor élvezhetetlenné (túl édessé, sóssá, vagy fémes ízűvé) válhatnak.

A Life Kitchent a szakácskönyvszerző és étel stylist Ryan Riley alapította 2018-ban, a négy évvel korábban, 47 évesen tüdőrákban elhunyt édesanyja emlékére. Ahogyan sok más daganatos betegségben szenvedő, úgy kezelésének időtartama alatt Riley édesanyja is küzdött az étvágytalansággal, illetve az ízérzékelési képesség elvesztésével.

„Az anyám semmilyen ízt nem érzett”

– idézte fel emlékeit az Independentnek a szervezet alapítója. „Az egyetlen dolog, aminek elfogyasztása élvezetet okozott számára, az a jégkrém volt.”

A főzőiskola óráit alkalmanként háromórásra tervezték, melyek alatt a résztvevők majd megtanulják a főzés alapjait, illetve sokat tanulnak a fűszerezésről is – megismerik például az ízek rétegezésének folyamatát, vagy az alapízek jellemzőit.

Riley a kurzusok tervezése előtt a University of London professzorával, az érzékelésre specializálódott Barry Smith-szel dolgozott együtt, hogy egy

olyan menüt alkossanak, amely a rákbetegek érzékeny és megváltozott ízérzékeléséhez igazodik.

„Elsősorban az umami ízekben gazdag ételekre fókuszáltunk, ilyen a gombás lencse gremolátával, a sült lazac harisszával és édesköményes joghurtsalátával, vagy a védjegyünkké vált ananásztaco” – magyarázza Riley.

A Macmillan Cancer Support nevű szervezet szerint a kemoterápia valóban okozhat ízérzékelési kiesést, de ez általában nem teljesen végleges állapot.

„A betegek azt tapasztalhatják, hogy bizonyos ételeket már nem tudnak úgy élvezni, mint régen, vagy, hogy minden ételnek ugyanolyan lesz az íze” – olvasható a jótékonysági szervezet honlapján közzétett közleményben.

„Az ételek nagyon édesekké, sósakká, fémes ízűekké válhatnak.”

Az ízek érzékelésének megváltozásával könnyebb megbirkózni, ha a betegek erős ízekkel bíró (fokhagymás, zöldfűszeres, citromos) ételeket választanak – áll a Cancer Research ajánlásában. Ha a fogásokat fémes ízűnek érzik, váltsanak műanyag vagy fa, bambusz evőeszközökre, és az alapanyagokat pácolják, hogy erősebb ízekkel gazdagítsák az elkészítendő fogást.

A Life Kitchen létrejötte óta Riley több főzős mesterkurzust is indított országszerte, amelyekben több celebritás – Hugh Fearnley-Whittingstall és Jamie Oliver séfek, vagy Stephen Fry és Sue Perkins színész-humoristák – támogatását is élvezhették a résztvevők.

Perkins a jótékonysági kezdeményezés védnöke is lett, míg Fry legutóbb 12,7 milliós Twitter-követőtáborát mozgósította a főzőiskola beindítása érdekében.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.