GasztroHírek  » 

Skandináv fölény a fiatal szakácsok európai versenyén

Skandináv fölény a fiatal szakácsok európai versenyén

2018.10.01.  | MKO

A hétvégén zárult a háromnapos Euroskills bajnokság, amelynek idén Budapest adott otthont. A különböző szakmák 25 év alatti művelőinek Európa-bajnoksága látványosan mutatta be az egyes mesterségek szépségeit a nagyközönségnek. A versenyen 39 szakma képviseltette magát 500 versenyzővel. A szakácsok versenyét a svéd Viktor Thulin nyerte.

Az Euroskills bajnokságot kétévente szervezik meg a WorldSkills Europe szervezet tagállamainak egyikében. Idén Magyarországot érte az a megtiszteltetés, hogy szeptember 26. és 28. között megrendezhesse a „szakmák olimpiájának”, vagyis a WorldSkills világversenynek az európai döntőjét.

Az Euroskills bajnokságon – ami a világ legnehezebb megmérettetései közé tartozik – a hasonló versenyektől eltérően

nem csupán az elkészült fogásokat és a tálalást értékelik, hanem azokat a képességeket és technikai tudást is, amelyek elengedhetetlenek a professzionalizmushoz,

így például a zöldségek szakszerű felvágását vagy a tálalás előkészítését. Az eseményen 24 európai országból érkező fiatal szakács mérte össze a tudását.

A versenyfeladatok között consommé (erőleves), amuse-bouche (vendégváró falatok), szarvasgerinc és pisztráng elkészítése szerepelt.

A szakács szakma versenyén végül a svéd Viktor Thulin bizonyult a legjobbnak és talán nem véletlenül. A svédek a csúcsgasztronómia élvonalához tartoznak, a titkuk az, hogy egy sokkal organikusabb, természetközelibb irányba mentek el, mint mások. Természetes alapanyagokkal dolgoznak, és nagyon jól össze tudják hozni azt az ízvilágot, ami szinte mindenkinek bejön. A sikerük azonban nem csupán ennek köszönhető, hanem a profi hozzáállásuknak is, hiszen már a fiatal szakácsokat is a szakma legnagyobbjai, korábbi Bocuse d’Or döntősök és nyertesek képzik.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.