GasztroHírek  » 

Nincsteleneknek főz a világ egyik legjobb séfje

Nincsteleneknek főz a világ egyik legjobb séfje

2018.01.02.  | MTI

A világ egyik legjobb mesterszakácsa, Massimo Bottura három Michelin-csillagos olasz sztárséf Milánó után újabb európai nagyvárosokban nyit olyan éttermet, ahol szupermarketek maradékából az ő és más híres szakácsok receptjei alapján főzött ételeket osztanak a rászorulóknak.

Az 55 éves olasz konyhafőnök előkelő modenai éttermében 250 euróból vacsorázhat meg egy vendég, népkonyháiban azonban a rászorulók ingyen juthatnak híres séfek kreálta "minőségi" fogásokhoz.

Bottura nem tekinti hulladéknak a boltok eladatlan élelmiszereit, a megmaradt kenyérben, a túlérett paradicsomban, a megbarnult banánban lehetőséget lát a kreativitásra. 

Massimo Bottura milánói népkonyhája, a Refettorio Ambrosiano 2015-ben nyílt egy régi peremkerületi színházépületben, hogy újrahasznosítsa a világkiállítás vendéglátóhelyein megmaradt élelmiszereket, időközben azonban a Caritas Ambrosiana egyházi alapítvány segítségével az ingyenkonyha állandósult.

A hagyományos népkonyháktól eltérően, ahol az emberek sorban állnak a kondér előtt, Bottura étkezdéiben nincs sorban állás, a rászorulókat asztalhoz ültetik. Az ültetéses rendszer miatt egyszerre legfeljebb 96 embert tudnak kiszolgálni a milánói "népkonyhán", Bottura és a Caritas szerint azonban mindez segít a nélkülözőknek visszanyerni önbizalmukat és kontrollálni az életüket. Bottura nem is szereti a népkonyha kifejezést, inkább étteremnek nevezi segélyhelyeit. 

Milánó után jövőre Párizsban és Nápolyban nyílik olyan ingyenes étterem, ahova nem a kifinomult gasztronómia, a "fine dining" tehetős híveit várják. A francia fővárosban márciustól a Madeleine-templomban kreálnak ételeket a nélkülözőknek neves mesterszakácsok a még fogyasztható, de esztétikai okokból eladhatatlan élelmiszerekből. A templom kriptájában, ahol a Bottura-féle ingyenkonyha lát majd el élelemmel 70-90 rászorulót, már most is oszt élelmet egy segélyszervezet. 

A párizsi projekt megvalósításán együtt dolgozik Bottura karitatív szervezete, a Food For Soul és a Voyageurs du Monde francia segélyszervezett. A Food for Soult az olasz sztárséf azért hívta életre, hogy a társadalmi kirekesztettség és az élelmiszerekkel való pazarlás ellen küzdjön.

A 2016-os riói olimpia idején Bottura két más mesterszakáccsal együtt 5000 brazil rászoruló részére főzött ételt. A sztárséf modenai luxuséttermét, az Osteria Francescanát ugyanabban az évben a világ legjobb vendéglőjének választotta a Restaurant Magazine gasztronómiai szakfolyóirat.

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada, 1,3 milliárd tonna megy veszendőbe az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai szerint.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.