GasztroHírek  » 

Nyolcszáz forintos közösségi bort dob piacra a Tokaji borvidék

Nyolcszáz forintos közösségi bort dob piacra a Tokaji borvidék

2018.06.28.  | Laky Zoltán

Csütörtöktől kapható a Kingling, száraz és félédes változatban. A belépő tétel célja kettős: normális felvásárlási ár a kistermelőknek és egy tisztességes ital az alsó polcra.

Kingling – magyarul „kiskirály” – néven hoz forgalomba belépő szintű borvidéki alapbort a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Nyolcszáz forintért kapható csütörtöktől, száraz és félédes változatban, csavarzáras palackban. Bohém, játékos címkéjén csak a márkanév szerepel hangsúlyosan, és hátoldalán sem „tokaji”, hanem „zempléni fehér bor” megjelölés olvasható.

A világ minden sikeres borvidékének van egy belépő márkája, amin sem a borvidék neve, sem az évjárat, sem a fajta nem szerepel kiemelt helyen – mutatott rá a Pásztor Péter, a hegyközségi tanács tulajdonában álló nonprofit kft. ügyvezetője. – A magyar hagyományokban is ismert ez a kategória: vinum ordinariumnak, vagyis a mindennapok borának hívták.”

A Kingling furmintot, hárslevelűt és sárgamuskotályt is tartalmaz, de nem rögzített arányban, hanem egy állandó, évjárattól független stílus szolgálatában. Alkoholfoka 11,5 százalék, savtartalma 7,5 g/l, a száraz verziót 4 g/l maradék cukorral palackozzák, a félédes 27 g/l cukrot tartalmaz. Mindkét tétel egyensúlyos, hibák nélküli, tiszta bor, de értelemszerűen nem érdemes tőlük komplex illatokat és ízeket várni. Első kóstolásra a félédes többet mutat meg a tokaji talajok ásványosságából, de igazából mindkettő lecsúszik folyó borként meccsnézés közben.

Tulajdonképp hiánypótló termékről van szó, hiszen ebben a 600-1000 forintos árkategóriában gyakran minősíthetetlen lőréket találni a polcokon,

és akármilyen gyorsan fejlődik a borkultúra, a lakosság jelentős része innen válogat. Ha akadt iható tétel ebben a kínálatban, az jobbára külföldi palack volt. Ha ehelyett ezentúl Kinglinget szorongatnak majd a hónuk alatt a fiatalok szombat este az éjjel-nappaliban, az hosszú távon használhat a magyar borkultúrának.

Legalább ilyen fontos, hogy az új márka a borvidék népességmegtartó erejének növeléséhez is nagyban hozzájárulhat. Pásztor Péter rámutatott:

az előző években 10-30 százalék túltermelés jelentkezett, amire általában a szüret előtt jelentkeztek be borvidéken kívüli vevők, és nyomott, gyakran önköltség alatti, 60-80 forint/kg áron vásárolták fel a szőlőt.

Azt a mennyiséget tartja most Tokaj-Hegyalján a hegyközségi tanács nonprofit cége, ebből készül a Kingling, de a termelők legalább 100 forintot kapnak a szőlőért kilónként.

A cég más módon is segíti a kisebb, kevésbé tehetős gazdákat:

ún. közösségi infrastruktúrát bocsát azoknak a termelőknek a rendelkezésére, akiknek nincs tőkéjük saját beruházásból beszerezni a szőlőjük feldolgozásához szükséges eszközöket.

Még az idei szüret előtt a borvidék három pontján nyílik a legkorszerűbb technológiával felszerelt szolgáltató központ. Ezekben a gazdák dönthetik el, milyen szintű szolgáltatást vesznek igénybe.

Lehet csak préselést kérni, majd utána elvinni a mustot saját pincébe, de lehet a palackozásig bezárólag igénybe venni a közösségi infrastruktúrát. A központok a szőlészeti munkát is segítik, kedvező áron lehet erőgépeket, művelőeszközöket bérelni. A gazdák akár a pincéjükhöz is rendelhetnek mobil palackozósort, de az üzemekben is elkészíthetik boraikat, sőt, habzó- és gyöngyözőborokaikat, vagy akár champagne-i eljárással saját pezsgőiket is.

A közösségi infrastruktúra keretein belül elkészült Kingling jelentős marketingtámogatással kerül a boltokba, és nemcsak Magyarországon. Külföldi piacokat is megcéloznak vele – alighanem ez indokolja az angol nevet – egy próbaszállítmány már útban is van Amerikába.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.