GasztroHírek  » 

Oktoberfest: csaknem 100 ezer korsót akartak ellopni

Oktoberfest: csaknem 100 ezer korsót akartak ellopni

2019.10.28.  | Orbán Szilvia

Minden 75. korsót le akartak nyúlni a vendégek.

Sokan gondolják azt, hogy egy bárbeli iszogatás, vagy egy rendezvényen való részvétel végén a poharat „eltenni” nem nagy dolog. Van, akit egy különlegesebb forma vagy szín, másokat a rájuk applikált logo ragad meg, de legtöbben szentimentális okok miatt döntenek amellett, hogy hazaviszik azt az ibriket, amiből fogyasztottak.

Valójában a jelenség egyáltalán nem új keletű:

az emberek hosszú ideje gyűjtögetik emléktárgyként a kocsmák, bárok és gasztronómiai rendezvények poharait,

azonban a legtöbb esetben a vendéglátók ezt nem nézik jó szemmel. A vendég számára legkedvezőbb verzió az, ha a csapost nem érdekli a dolog – vagyis ha látja is, mi történik, nem szól miatta. Vannak aztán az olyan helyek, ahol, ha udvariasan rákérdez az ember, megengedik, hogy hazavigyük a korsónkat.

Létezik azonban olyan eset is, amikor

kifejezetten udvariatlan „rosszfejségnek” számít az ivóalkalmatosság zsebre vágása: ilyen, ha egy olyan sörfőzdébe, borászatba látogatunk, amely saját, logózott poharakban kínálja az italát.

Ilyenkor – főleg, ha ízlett is, amit kaptunk – alapvető, hogy azzal is támogatjuk őket, hogy kifizetjük a nekünk tetsző korsót, nem csak egyszerűen meglépünk vele.

Mivel semmi sincs kőbe vésve, legyen az az alapszabály, hogy tájékozódjunk előre, mi az adott hely gyakorlata a témában.

A müncheni Oktoberfest például – mint kiderült – nem híve az ilyesfajta szuvenírgyűjtésnek. Az idén szeptember 21. és október 6. között megtartott fesztivál által a napokban kiadott statisztikában ugyanis külön foglalkoztak a jelenséggel. A közlemény szerint az idei sörünnepen a felszolgálók összesen 96 912 söröskorsót koboztak el a ragadós kezű vendégektől. Tekintve, hogy a jelentések szerint a rendezvényt idén 6 millió vendég látogatta, akik mintegy 7,3 millió korsó sört fogyasztottak el összesen, kijelenthető, hogy elvileg minden 75. felszolgált korsót le akartak nyúlni a látogatók. (Igaz, tavalyhoz képest valamennyit javult a helyzet, hiszen 2018-ban nagyjából 101 ezer korsót koboztak el a vendégektől.)

A szervezők persze tisztában voltak azzal, hogy a vendégek nagy része szeretné emlékként megőrizni a fesztivál hivatalos, 1 literes korsóját, ezért azt 18 eurós (kb. 6 ezer forintos) áron az interneten is meg lehetett vásárolni.

Hogy a vonzerő még nagyobb legyen, mindössze 70 ezer darab korsó volt a megvásárolható készlet, amelyből – a fentiek ismeretében eléggé meglepő módon – napokkal a sörfesztivál befejeződése után is jócskán maradt a webáruház polcain, írta meg a FoodAndWine.

(Cikkünk megszületésekor már azt írták, hogy a készlet elfogyott, de a termék továbbra is kosárba rakható, ugyanis hamarosan újabb darabokkal töltik fel a raktárat.)

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.