GasztroHírek  » 

Olaszországban turnézott Széll Tamás és csapata

Olaszországban turnézott Széll Tamás és csapata

2018.11.22.  | MKO

November 19-én izgalmas gasztronómiai találkozóra került sor Olaszország egy kis, de gasztronómia szempontjából annál jelentősebb városában, Albában. Itt gyűltek össze ugyanis a magyar és az olasz Bocuse d’Or Akadémia legendás alakjai, hogy egy sajtóvacsora keretén belül a két ország gasztrokultúráját összehasonlítsák, megvitassák és természetesen meg is kóstolják.

Az albai fehér szarvasgomba fesztiválján megrendezett találkozón

Magyarországot Széll Tamás képviselte, akit a Stand Étterem két szakácsa, Barna Péter és Dalnoki Bence, a Stand Étterem sommelier-je, Varga Norbert

és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke kísérte el.
A Piazza Duomo nevű étteremben rendezett eseményre a magyar séfek igazán különleges alapanyagokkal érkeztek, hiszen az általuk tervezett menüben helyet kapott a kacsamáj, az őz és a somlói galuska is, mely fogásokat a hozzájuk tökéletesen passzoló magyar borokkal párosították.

Varga Norbert sommelier egy késői szüretelésű 2017-es tokaji borral (Demeter Zoltán), egy 2009-es villányi cabernet franc-nal (Bock József) és egy 2018-as tokaji aszúval (Szepsy István) készült. A 2012 óta három Michelin-csillaggal jutalmazott éttermet nem más vezeti, mint az idei magyar Bocuse d'Or verseny döntőjének elnöke, egyben az Olasz Bocuse d'Or Akadémia jelenlegi elnöke, Enrico Crippa.
„Célom, hogy a legtöbbet hozzam ki abból, ami körülöttem van, és a hagyományok mögé nézzek” - írja a korábban Franciaországban és Japánban is dolgozó séf, Enrico Crippa éttermi bemutatkozásában. Széll Tamás már járt a híres séf éttermében és hasonló megállapításokkal távozott. Ahogy ő fogalmazott,

„a friss, naprakész szaktudás és az avantgárd stílus mit sem ér a gasztronómiai gyökerek, a helyi alapanyagok fontossága, és a saját hazánk tisztelete nélkül.”

Enrico Crippa éttermében nyújtott fogások alapanyagai ugyanis általában maximum 50 kilométeres körzetből érkeznek és ezek a helyi alapanyagok vezetik a séf kezét és fantáziáját minden nap. Nem meglepő így az sem, hogy az étteremnek saját kertje van néhány kilométerre Albától, ahol még saját méz is készül. A sok ráfordított munka meghozta eredményét, hiszen 2013 óta a Piazza Duomo a világ 50 legjobb éttermének listáján szerepel, 2017-ben a rangos 15. helyet elérve.

Magyarország jövőre vendégként szerepelhet a 2019-es albai szarvasgomba fesztiválon, mely minden évben 7-800 000 látogatót vonz világszerte.


 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.