GasztroHírek  » 

Óriási lehúzás a netes sztár, Nusret étterme

Óriási lehúzás a netes sztár, Nusret étterme

2018.02.07.  | Orbán Szilvia

Nusret Gökce, vagy ahogyan az emberek ismerik, Salt Bae étterme épphogy megnyitott New Yorkban, máris a vélemények kereszttüzébe került. A sózási technikájával internetes mémmé vált török séf Nusr-et nevű étterme állítólag óriási lehúzás. És ha mindez nem lenne elég, még az egészségügyi hatóságok is rászálltak.

Hatalmas várakozás előzte meg a Nusr-et nevű steakhouse megnyitását New Yorkban, a debütálás óta azonban már többen kifejezték nemtetszésüket. A hívogató atmoszféra ellenére a 150 férőhelyes étterembe látogatók közül sokan távoznak éhesen a vendéglátóhelyről – ennek legfőbb oka a kritikusok szerint erősen túlárazott étlapban keresendő.

Habár Salt Bae-t  még mindig hatalmas hype övezi, hatodik étterme eddig nem teljesen váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A sószórás fenegyereke, aki egy jól eltalált mozdulattal gyorsan milliók kedvence lett, most sorra kapja a rosszalló megjegyzéseket új éttermének árképzése miatt. Az elégedetlenkedők szerint a fogások még akkor is botrányosan drágák, ha azokat a város többi – szintén átlagon felüli árú – steakjével hasonlítjuk össze: köret nélkül egy steak 275 dollárba kerül, írja az Independent.

Robert Sietsema, az Eater kritikusa is kipróbálta Salt Bae éttermét, és finoman szólva nem volt lenyűgözve: sokallta a két főre számlázott 320 dollárt, és az elhíresült, teátrális mozdulatot – amelyet a szakács testközelből mutatott be – is már kissé elcsépeltnek titulálta. Az Eater újságírója megjegyezte, hogy a Nusr-et telefonon keresztül elérhetetlennek bizonyult, így kockáztattak és foglalás nélkül érkeztek vasárnap délután. Meglepetésükre azonnal beengedték őket; a frissen nyitott étterem mindössze félházzal ment aznap. Összességében úgy látta, hogy aki egy igazán jó steakhouse vacsorára vágyik, valószínűleg csalódni fog (ők maguk is éhesen, és jóval könnyebb pénztárcával távoztak), aki viszont egy „vacsoraszínházi” előadásra, annak tetszeni fog az étterem.

Nem Sietsema az egyetlen:

„Múlt vasárnap a Nusr-etben: ez volt a legnagyobb lehúzás. Hármunknak kijött egy 521,45 dolláros (130 ezer forint) számla – és megőrülünk valami snackért”

írta cikkében a New York Post kritikusa, Steve Cuozzo is, szintén jelezve, hogy ezért az árért még csak jól sem laktak. Cuozzo szerint a fogásokban alig felismerhető török ízvilág, a saláta egyszerű és nem a legfrissebb, a sült krumplit pedig a hús előtt 20 perccel kihozták, ami így a fogyasztásig ki is hűlt. Az írásban a Nusr-et 130 dolláros, mustáros ottomán steakjét cipőtalphoz hasonlítja, igaz, megjegyzi, voltak ennél jobb fogások is, de az ételek mindegyike túlárazott – ezeket szerinte csak szultánok engedhetik meg maguknak.

Az éttermet néhány napja a Times nagyágyúja, Pete Wells is kipróbálta. A kritikus összességében elégedett volt az étellel, de az árakat ő is túlzónak találta.

A csípős kritikák ellenére az érdeklődés az étterem iránt továbbra sem csökkent, hiszen mindenki látni akarja Salt Bae-t akció közben – és ha már itt tartunk: az elhíresült mozdulat úgy tűnik, nem lett az egészségügyi hatóságok kedvence New Yorkban. Felröppent a hír, hogy a hivatal beérkezett panaszok alapján vizsgálatot tervez, amiért Gökce puszta kézzel sózza az elkészített ételt. Ezt pedig a város előírásai szigorúan tiltják, ahogyan azt is, hogy a szakácsok ékszert viseljenek. Salt Bae, hogy elejét vegye egy komoly eljárásnak, azóta menő fekete kesztyűben sózza a steakeket, ezt a napokban készült fotók is tanúsítják.

A hírek szerint Gökce nyáron Európában is terjeszkedik: július végén Londonban tervez étteremnyitást. Úgy tudni, hogy már a helyszínt is kiszemelte; a város egyik legelitebb szállodájában, a Park Tower Knightsbridge-ben nyílhat meg a legújabb Nusr-et.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.