GasztroHírek  » 

Óriási vihart kavart egy új sör neve

Óriási vihart kavart egy új sör neve

2019.09.02.  | Orbán Szilvia

Egy Texas állambeli sörfőzde azzal keltett közfelháborodást, hogy italának egy nukleáris kísérleti helyszín nevét adta. A Marshall-szigetek kormánytisztviselője is tiltakozik.

A Manhattan Project nevezetű márka valószínűleg egy figyelemfelkeltő, ütős nevet keresett új sörének, azonban a fagyi visszanyalt:

a vállalat támadások kereszttüzébe került, amiért az italt egy atomkísérleti helyszín után nevezték el, amely a Marshall-szigetek mai napig tartó nukleáris szennyezését eredményezte.

Először a Pacific Daily News figyelt fel arra, hogy a sörgyártó közösségi felületein egyre több szigetlakó fejezte ki nemtetszését a névadás kapcsán, amely az embereket az 1946 és 1958 között folytatott amerikai atomkísérletekre, és az azok során kialakult magas sugárzási szint által okozott következményekre emlékeztetett, írja az Independent.

Az 1946 és 1958 közötti időszakban az Egyesült Államok 67 nukleáris kísérletet hajtott végre a Csendes-óceán szívében található Marshall-szigetek területén. A Bikini-zátony – korábbi nevén Eschscholtz – a szigetcsoport egyik korallzátonya.

1954-ben, Castle Bravo kódnév alatt, az USA legnagyobb atomfegyver tesztjére került sor a Bikini-zátonynál, amely egy meghibásodást követő robbanás miatt 15 megatonnányi nukleáris energiát juttatott az atmoszférába – ez ezerszer (!) nagyobb erejű, mint a hirosimai bombázás volt.

A robbanást követően számos hatásvizsgálat és tanulmány született, és egyértelműen megállapítható, hogy a helyi lakosok a katasztrófa után nagy arányban szenvedtek hosszú távú egészségkárosodást. 1997-ben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) arra jutott, hogy „a Bikini-zátony emberekkel való tartós újratelepítése a jelenleg fennálló radiológiai feltételek mellett nem javasolt”.

A sörgyártó az őt ért támadások hatására Twitter-oldalán kiadott egy közleményt, amelyben leszögezik, hogy Bikini Atoll nevű termékük „nem gúnyolódásképpen, vagy a Marshall-szigeteken végzett atomkísérletek elbagatellizálásának céljából született”, írják. „Az elnevezéssel az Egyesült Államok atomkutató programjának szélesebb körű hatásaira és összefüggéseire szeretnénk ráébreszteni az embereket, a világtörténelem egy olyan sarkalatos kulcspillanatának felidézésével, amelyről gyakran elfeledkezünk.”

A közlemény emellett megemlíti, hogy az utóbbi időben a vállalat munkatársai jelentős zaklatásnak, sőt, halálos fenyegetéseknek vannak kitéve.

„Részünkről ez az egyetlen közlemény, amelyet a témában kiadunk, és nem tervezünk semmilyen további akciót”, zárják a nyilatkozatot.

Az elnevezést rengetegen bírálják – többek között a Twitteren is:

„Úgy tűnik, az önök márkája az atomkísérleteket ünnepli, és elbagatellizálja a Bikini-zátonynál történteket. Nem látok erőfeszítést – oktatás, adományozás – így elég nehéz komolyan venni a közleményüket”, írja egy felhasználó.

„Nem igazán tiszta, hogyan hívják fel a figyelmet a témára, hiszen egyetlen szó sem esik például arról, hol is van a Bikini-zátony, vagy hogy mi történt pontosan az ottlakókkal”, hangzik egy másik kritika.

A felháborodók között van Jack Niedenthal, a Marshall-szigetek egészségügyi minisztere is, aki válaszul szintén kiadott egy közleményt, amelyet a Twitteren is megosztott.


Niedenthal szerint a sörgyártó névválasztása elfogadhatatlan.

Az önök terméke lényegében viccet csinál egy szörnyű eseményből – amely biztosíthatom önöket, még jelenleg is hatással van az emberekre – csak azért, hogy abból anyagi hasznot szerezzenek”,

fogalmaz a nyilatkozatban, amelyben ecseteli az amerikai fegyverek által okozott fájdalmat és szenvedést a helyi lakosok körében, hangsúlyozva, hogy az idősebb generációt mennyire elborzasztotta, hogy a térség után sört neveztek el.

A tisztviselő a szigetlakók nevében szorgalmazza, hogy a Bikini Atoll nevű terméket végérvényesen vonják ki a forgalomból. „Mindezen felül úgy gondolom, hogy nyilvános bocsánatkéréssel tartoznak a Marshall-szigetek lakóinak”, zárja gondolatait Niedenthal.
 

Mindeközben augusztus elején brit tudósok bejelentették, hogy a csernobili lezárt területről származó gabonából készítettek kézműves vodkát. Az Atomik névre keresztelt ital nem radioaktív, fogyasztása biztonságos. A kutatók először lepárolták az alkoholt a gabonából, majd egy csernobili víztározó szennyezéstől mentes vizével hígították. Ez a vodka az első fogyasztási cikk, amelyet az 1986-os csernobili katasztrófát követően a területen készítettek.
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.