GasztroHírek  » 

Osztrigával kezelik a depressziót

Osztrigával kezelik a depressziót

2019.05.27.  | Orbán Szilvia

Egy amerikai pszichiáter professzor elég rendhagyó módon kezeli szorongással és depresszióval küzdő betegeit: a hagyományos, széleskörűen alkalmazott gyógyszerek helyett egészen mást ír fel a betegeknek.

Dr. Drew Ramsey szerint a depresszió és a szorongás kezelésére ugyanis

kiváló ellenszer, ha a páciens osztrigát fogyaszt, amelynek magas B12-vitamin tartalma kifejezetten kedvezően hat a mentális problémákra,

míg az ételben található hosszú láncú omega-3 zsírsavak, illetve a hiánybetegségek és a depresszió közötti kapcsolat sem új keletű. S mivel az osztriga rendkívül gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, fogyasztásuk nagymértékben csökkentheti a depressziós tüneteket. 

 

 

Az osztriga egyébként az egyik legismertebb afrodiziákum, azaz vágykeltő étel is. Az anekdoták szerint maga Casanova, a nagy nőcsábász is osztriga fogyasztással garantálta legendás teljesítőképességét. Az osztriga a hatását gazdag cinktartalmának köszönheti, amelynek komoly szerepe van a nemi hormonok előállításában.

hírek szerint a kezelési módszerért odavannak a páciensek, akik közül többen nemcsak betartják az ajánlást, hanem az osztriga rajongói is lettek: egyik betege például azzal tért vissza hozzá, hogy a hétvégén egyenesen három tucatot rendelt a kagylóból, amit egy ültő helyében elfogyasztott.

Nem csak az osztrigára esküszik

Dr. Ramsey azonban nem kifejezetten csak az osztriga gyógyító hatásában hisz, hanem meggyőződéssel vallja, hogy az elfogyasztott ételek és az egyén hangulata között egyébként is komoly összefüggés van, ez az ún. „food mood kapcsolat”.

Az elgondolás lényege – amelyet könyveiben (Eat Complete, Fifty Shades of KaleThe Happiness Diet) is ismertet – hogy a szegényes étrend könnyen vezethet depresszióhoz, vagy mentális zavarokhoz.

Bár az ételek minden bizonnyal hatással vannak a tünetekre, Ramsey természetesen nem mellőzi teljesen a hagyományos kezelési módszereket sem: az étrendjavaslat mellett jól megfér a pszichoterápia, az antidepresszánsok alkalmazása, illetve a tanácsadás is – az alkalmazott kombinációt mindig az adott eset határozza meg, írja a Delish.

„Ez a teljes csomag egyik eleme, nem pedig az egyetlen” – fogalmaz az egyik beteg, aki a doktor ajánlására az osztriga fogyasztása mellett zsírszegény étrendet követ, illetve korlátozza a sült, és feldolgozott ételek fogyasztását is. „A módszer segít csillapítani a depressziómat, egyszerűen jobban érzem magam.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.