GasztroHírek  » 

Öt afrodiziákum, plusz a tudomány, ami mögöttük van

Öt afrodiziákum, plusz a tudomány, ami mögöttük van

2017.12.21.  | Orbán Szilvia

Sokat lehet már tudni arról, hogy vannak bizonyos ételek, amelyeket fogyasztva könnyebben kerülhetünk „hangulatba”. Azonban ennek tudományos hátteréről egy átlagember keveset hall.

Füge, avokádó, vörösbor, chili, tojás, zeller, osztriga – és még sorolhatnánk azokat az ételeket és italokat, amelyeket vágykeltő hatásukról is ismerünk. De hogyan is működik a mechanizmus a szervezeten belül? Milyen folyamatokat indítanak el bizonyos ételek az agyunkban, amelyek hozzásegítenek egy romantikus este kibontakozásához?

Osztriga

Az osztriga nemi vágyat serkentő hatásairól szóló hírek hulláma 2005-ben tetőzött; ekkorra lett világszerte is ismert a kéthéjú puhatestűek, kagylók vágyserkentő hatása. Egy amerikai kémia professzor fedezte fel, hogy a kagylók egy olyan aminosavat (D-aszparagin) tartalmaznak, amelyek a laboratóriumi patkányoknál megemelték a nemi hormonok szintjét. Emellett az osztrigában található cink kedvezően hat a cinkhiány miatt kialakuló impotenciára, és fokozhatja a férfiak tesztoszteron termelését – írja vágyfokozó élelmiszerek hatását bemutató cikkében a Netdoctor.

Csokoládé

Először a nyolcvanas években merült fel tudományos szempontból, hogy a csokoládé is afrodiziákum. A New York Állami Pszichiátriai Intézet orvosai kimutatták, hogy a csoki egy feniletilamin (PEA) nevű anyagot tartalmaz, amely az agyban az amfetaminhoz hasonlóan viselkedik. A később „szerelemhormonnak” is nevezett anyag az agyat noradrenalin és dopamin hormon termelésére ösztönzi, amelyek az eufória érzésért felelősek. Később kimutatták, hogy a PEA az igazán komoly csokoládéfüggőknél kevéssé kerül a véráramba és rövid ideig hat.

Pezsgő

A pezsgő már hosszú ideje a csábítás eszköze. A világ egyik legkapósabb, kényeztető luxuscikkeként a habzó nedű már önmagában is vágyserkentő, emellett azonban a pezsgők és habzóborok illata a női feromonok vonzó aromáihoz is hasonlít.

Szarvasgomba

A feromonoknál maradva: a szarvasgomba pézsmaillata is emberi feromonokhoz hasonlatos. Amennyiben a megfelelő hangulatba kerülés a cél, a konzerv verziót sajnos el kell felejtenünk: az illatanyagok a friss növény esetében hatásosak.
A feromonok olyan kémiai anyagok, amelyek a testfelszínre kerülve váltanak ki különböző fizikai és viselkedésbeli változásokat a fajtársakból. Az embereknél is fontos szerepet játszanak, gyakorlatilag a kommunikáció legelső lépcsői. A feromonok irányítják a nemi viselkedésünket és tesznek vonzóvá mások számára.

Steak

A University of Texas tanulmányai szerint a steak fehérjében gazdag, sovány, vörös húsa – elsősorban a hölgyeknél – drasztikusan emeli a dopamin és noradrenalin szintet, amely megemeli a pulzust is. Férfiaknak pedig egy jó steakvacsora a magas cinktartalom miatt vonzó vágykeltő.

A fentiek ismeretében, ha egy igazán fontos este elé nézünk, egy ehhez hasonló menüvel biztosan nem lövünk mellé:

Datolyás zellersaláta

  • fél csésze durvára vágott pirított mandula
  • 8 szál vékonyra szeletelt zeller
  • 6 szem durvára vágott datolya
  • 3 ek citromlé
  • 5-6 dkg parmezán
  • só, bors, olívaolaj ízlés szerint

Rokfortos bélszín steak

  • 2 ek olívaolaj
  • 4 szelet puha érlelt bélszín
  • 4 ek rokfort sajt
  • só, bors

A szokásosnál könnyebb, kevésbé zsíros hús előnye, hogy kezdők is bátran próbálkozhatnak vele és szinte biztosan vajpuha lesz; az ízeket pedig a hússzeletek tetejére halmozott rokfort teszi teljessé.

Egyszerű csokoládészuflé

  • fél csésze (2,36 dl) zsíros tejszín
  • 35 dkg jó minőségű csokoládé apróra vágva
  • fél ek vanília
  • 2 tojássárgája
  • 6 tojásfehérje
  • 2 ek cukor
  • csipetnyi só
  • + vaj és cukor a formák kikenéséhez

A tejszínt melegítsük fel, húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a csokit. Ha elkevertük, adjuk hozzá a sót, a vaníliát és a tojássárgáját, és keverjük teljesen simára, majd tegyük félre, hogy kihűljön. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A fehérjéket verjük kemény habbá, közben lassan adagoljuk hozzá a cukrot. A kihűlt csokis krémhez óvatosan adjuk hozzá a fehérjét, ügyelve, hogy egyenletesen keveredjenek, de a tojásfehérje ne veszítsen levegős habosságából. A szuflétésztát adagoljuk az előzőleg előkészített kis edénykékbe, tegyük őket a sütőbe, majd vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét 190 fokra, és süssük 15 percig.


Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.