GasztroHírek  » 

Öt év múlva már több lesz az elhízott, mint a sovány fiatal

Öt év múlva már több lesz az elhízott, mint a sovány fiatal

2018.01.10.  | Orbán Szilvia

Világviszonylatban az elmúlt negyven évben tízszeresére nőtt az elhízottak száma az 5-19 éves korosztályban. Egy új kutatás szerint 2022-re már több lesz az elhízott fiatal a világon, mint amennyi a sovány.

Az új kutatási eredményekhez – amelyeket a Lancet nevű szaklapban jelentették meg –

több mint ezer tudós szolgáltatott adatokat az 1975 és 2016 közötti időszakról,

a munkát pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Imperial College London fogta össze. A hatalmas tudományos munka során közel 130 millió, 5 év feletti ember súly- és magasság adatait vizsgálták meg; 31,5 millióan 5 és 19 év közöttiek, 97,4 millióan pedig 20 év felettiek voltak.

1975-ben az elhízott fiatalok aránya még kevesebb, mint 1 százalék volt, amely számszerűsítve 5 millió lányt és 6 millió fiút jelentett. 2016-ban az arány a lányoknál 6%-ra (50 millió fő), míg a fiúk esetében 8%-ra (74 millió) nőtt. Összesítésben tehát 11 millióról elkeserítő 124 millióra növekedett a szám, ezt tetézi még 213 millió túlsúlyos fiatal a nagyvilágban – olvasható a Science Daily cikkében.

„Az elhízás az elmúlt évtizedekben világszerte

egyre nagyobb méreteket öltött, az elhízottak száma pedig jelenleg is folyamatosan nő a kevésbé tehetős országokban”

– szögezi le a tanulmány egyik vezető szerzője, Majid Ezzati professzor. „Az utóbbi időben, a gazdag országokban a helyzet valamelyest stabilizálódott, ennek ellenére az elhízási ráták továbbra is elfogadhatatlanul magasak.”

Ezzati szerint a trendért elsősorban az élelmiszerek marketingpolitikája okolható, illetve az, hogy az egészséges táplálékok túl drágák a szegényeknek. Úgy látja, generációk nőnek fel elhízottan, mégis alultápláltan. A megoldás az egészséges, tápláló ételek a szegényebbek számára is elérhetőbbé tétele lenne, mind az otthonokban, mind az iskolákban. A gyermekek védelmében a professzor emellett szükségesnek tartja az egészségtelen élelmiszerek forgalmazásának szabályozását, nagyobb mértékű adóztatását is.

2022: több lesz az elhízott, mint a sovány fiatal

A szerzők sokkoló megállapítása az, hogy ha a 2000-es évek trendje az eddigi ütemben tovább folytatódik, az 5-19 éves korosztályban 2022-re már több elhízott fiatal lesz, mint súlyosan vagy mérsékelten sovány.

Mindemellett, a soványsággal küzdő fiatalok száma is elrettentő: a probléma 2016-ban 75 millió lányt és 117 millió fiút érintett világszerte, melynek szintén számos népegészségügyi vonzata lehet.

Az alultápláltság – függetlenül attól, hogy soványság vagy elhízás áll a háttérben – tehát komoly, fenyegető veszély, amely gyakran ugyanazokban a közösségekben, egyidejűleg van jelen.

A fiatalok a közepes jövedelemmel rendelkező országokban (Latin-Amerika, Karib-térség, Kelet-Ázsia) néhány évtized alatt soványból elhízottak lettek, ennek pedig elsősorban a magas energiatartalmú, szénhidrátokban gazdag élelmiszerek egyre nagyobb mennyiségben történő fogyasztása az oka.

„Ezek az adatok rávilágítanak, hogy az elhízás már az egészségügy globális krízise, és a helyzet csak még tovább romlik, ha nem kezdünk hozzá végre a drasztikus változtatásokhoz” – nyilatkozta a WHO koordinátora, Dr. Fiona Bull.

Adatok régiók, országok szerint

Elhízás

Az adatok azt mutatták, hogy az alacsony és közepes jövedelemmel rendelkező országokban – leginkább Ázsiában – felgyorsult a fiatalkori elhízás 1975 óta, míg a gazdagabb országokban valamelyest lassult az elhízottak számának növekedése.
A legnagyobb arányú növekedést a tudósok Kelet-Ázsiában, a magas jövedelemmel rendelkező, angol anyanyelvű országokban (USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Írország és Egyesült Királyság), a Közel-Keleten, illetve Észak-Afrikában tapasztalták. 2016-ban a legmagasabb elhízási mutatókat Polinézia és Mikronézia fiataljai produkálták (25,4% a lányok és 22,4% a fiúk esetében).

Európában a máltai lányok (11,3%) és a görög fiúk (16,7%) a legelhízottabbak, míg a legkevésbé kövérek (3,2% és 5%) Moldovában élnek.

A magas jövedelemmel rendelkező országok elhízottsági listáját egyértelműen az Egyesült Államok vezeti.
A testtömegindex (BMI) legnagyobb arányú növekedését mindkét nem esetében Polinézia és Mikronézia, illetve a lányok viszonylatában Latin-Amerika produkálta, míg a BMI legkevésbé Kelet-Európában növekedett a vizsgált időszakban.

Soványság

A soványság az indiai fiataloknál a leggyakoribb. 1975-ben a lányok 24,4 százaléka, a fiúk 39,7%-a volt krónikusan vagy mérsékelten sovány, ez 2016-ra 22,7 és 30,7 százalékra csökkent, de még így is: a világ sovány fiataljai közül 97 millióan élnek Indiában – mutat rá a tanulmány.

A magyar helyzet

A kutatásban a magyarok is részt vettek: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) munkatársai gyűjtötték és szolgáltatták a honi adatokat. Az eredményekből kiderült, hogy a magyar kisiskolás, 6-8 éves korosztály mintegy ötöde túlsúlyos vagy elhízott; a lányoknál 21,9 százalék, a fiúk esetében pedig 20,5% az arány. A legtöbb elhízott kisgyerek a Dél-Dunántúlon, a legkevesebb pedig a közép-magyarországi régióban él. Ugyanakkor bíztató, hogy hét éve nem nőtt az elhízott gyerekek száma. Hazánk a fenti számok alapján a kétszáz országot felvonultató gyermek elhízási lista 85. (lányok), illetve 54. (fiúk) helyén áll.

Az ECHO-terv segíthet?

Az elhízásra vonatkozó újabb becslésekre válaszul a WHO kidolgozott egy megvalósítási tervet „Ending Childhood Obesity” (ECHO) névvel. A terv konkrét útmutatóval szolgál az országok számára, amellyel hatékonyan vehetik fel a versenyt a gyermek- és serdülőkori elhízás ellen. A világszervezet az egészségügyi dolgozók számára is kiadta a követendő irányelveket, amelyekkel könnyebben felismerhetőek és kiszűrhetőek a túlsúlyos gyerekek.

Dr. Bull szerint az országok szintjén sok a tennivaló: komoly,

határozott lépéseket kell tenni az olcsó, kalóriadús, de alig tápláló ételek elérhetőségének szűkítése, és a fizikai aktivitások népszerűsítése érdekében.

A kutatásokat finanszírozó egyik szervezet munkatársa, Dr. Sophie Hawkesworth szerint: „A témában zajló globális kutatások elképesztően fontosak annak megértésében, milyen modern egészségügyi kihívásokkal kell szembenéznünk. Egy ehhez hasonló, óriási adattömeggel alátámasztott kutatás rávilágít a táplálkozás területén tapasztalható rendkívül aggasztó trendekre – legyen szó akár elhízásról, akár soványságról.” Hawkesworth szerint az alultápláltság minden aspektusát vizsgálni kell, annak hosszú távú következményeivel együtt.

Fontos:

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az elhízás már gyermekkorban is több krónikus betegség – például az asztma, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a depresszió – kockázatát növeli, emellett az élet első éveiben jelentkező alultápláltság később alacsonyabb IQ-hoz és antiszociális viselkedéshez is vezethet, illetve hogy a gyermekkori elhízásnak és alultápláltságnak köze lehet az édesanya saját, és gyermekére vetített téves súlyképéhez is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.