GasztroHírek  » 

Pálinka, sör, na meg sajtok és vadak Nógrádban

Pálinka, sör, na meg sajtok és vadak Nógrádban

2018.03.01.  | MKO

Nógrád mindig is egy zöld éléskamra volt - itt az ideje, hogy ezek az idők visszatérjenek és ismét régi fényében ragyogjon a dimbes-dombos régió.

Program:
Genius loci, avagy a nógrádi kézművesség dicsérete
Helyszín:
Novohrad–Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpont
Időpont:

2018. március 3. szombat, 17:00 órától

Katona Csaba történész (MTA BTK Történettudományi Intézet) előadásából megtudjuk, miért fontos és érdekes az uniformizálódó világban a lokálpatrióta tudat, a szűkebb régióhoz való kötődés és miként társulhat ez azzal a kézműves minőséggel, ami a termékeket egyedivé és minőségivé teszi oly módon, hogy az kötődjön egy adott tájhoz, jelen esetben nevezetesen Nógrád megyéhez.

Ingyenes kóstolással és vásárlási lehetőséggel bemutatkozik a nyugat-nógrádi 4BIRTOK konzorcium:

Fűtőház Sörfőzde
Maszlik családi gazdaság
Villányi családi gazdaság
Bánki Pálinkaház
Food Maffia

Kik ők?

Fűtőház Sörfőzde

A két éve alakult főzde egy rétsági családi vállalkozás, amely kis mennyiségben kizárólag prémium minőségben készít ale típusú söröket. Klasszikus mozdony típusok a söreik névadói, az alapító sörfőző édesapja mozdonyvezető volt, a kedvenc mozdonyáról elnevezett fekete sör 2017-ben Dublinban aranyérmet kapott. Rövidke fennállásuk alatt nemzetközi megmérettetéseken két arany egy ezüst és két bronzérmet nyertek – a főzdéhez tartozó örváróterem szívesen látja a vasút és a prémium minőségű sörök kedvelőit.

Maszlik Családi gazdaság

A Középső-Cserhát lankáin, a palóc föld szélén, a Szente patak völgyében helyezkedik el családi gazdaságuk. 1991-ben növénytermesztéssel kezdtek, majd tevékenységüket 1999-ben állattenyésztéssel bővítették ki.
Éveken át fő profiljuk a tejtermelés volt, majd 2007-ben elindították tejes autójukat, amellyel a környékben közvetlenül értékesítik termékeiket. Legfontosabb céljuk, hogy a teljes termelési folyamatot kézben tartva „a földtől az asztalig” mindent megtermeljenek.

Villányi családi gazdaság

A Villányi Péter családi gazdaság 2002 óta működik. Vadasparkjukban természetes élőhelyükön szemlélhető meg a fenséges gím- és dámszarvasok viselkedése, a muflonkosok vad összecsapásai és a vaddisznók vidám csörtetése.
Mintaboltjukban megvásárolhatók a vadfeldolgozó üzemükben készült egészséges, magas beltartalom-értékű magyar vadhúsok előhűtve és fagyasztva, valamint a tisztán vadhúsból készült, adalékanyag és tartósítószer mentes vadkolbász, -szalámi és -sonka.

Bánki Pálinkaház

A Bánki Pálinkaház egy zöldmezős beruházással létrehozott családi vállalkozás, ami 2012. december 6-án, Szent Miklós, a Pálinka Védőszentjének napján kezdte meg a működését. A minőség elkötelezett hívei, ez a kereskedelmi tevékenységük fő szempontja is. Cégük üzletpolitikája egyértelműen a közvetlen értékesítésre, vagyis a helyben történő kóstoltatásra helyezi a hangsúlyt, kihasználva a helyi adottságokat, lehetőségeket. Termékeikkel az Országos Pálinkaversenyeken kimagasló eredményeket értek el.

Food Maffia

2017-ben indult vállalkozás, amiben a minőségi vendéglátásra törekszenek. Nógrád megyei kistermelőktől, illetve manufaktúrákból szerezik be a kiváló alapanyagaikat: a food truck stílust követik. Balassagyarmati származásuknál fogva szeretnék népszerűsíteni a térséget és annak kistermelőit.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.