GasztroHírek  » 

Paskó atya szakácskönyve gyerekeknek

Paskó atya szakácskönyve gyerekeknek

2019.04.17.  | Sümegi Noémi

Húsvét után mutatják be Szabadkán Paskó Csaba plébános legújabb szakácskönyvét, amit ezúttal gyerekeknek írt.

Mesterszakács, saját főzőműsora van, karnagy, politikus és pap. Paskó Csaba, a Szabadka melletti falucska, Kelebia római katolikus plébánosa Gasztropap, nem szentfazék! címmel adott interjút a Magyar Konyha magazinnak, ami a húsvéti számunkban olvasható. Ebben meséli el többek között azt, hogy

miután már baráti körben rendszeresen főzött, és gyűjtötte a recepteket, rábeszélték, hogy írjon szakácskönyvet. Így született meg a Paskó atya a konyhában című kötet 2009-ben, szerbül.

Az, hogy egy pap szakácskönyvet írt, országos szenzációt keltett, a könyv átütő siker lett. A kelebiai plébános nem sokkal később újabb szakácskönyvvel jelentkezett Paskó atya konyhája – Bácska ízei címmel, ezúttal már magyar nyelven. A kötet három kiadásban fogyott el igen rövid idő alatt.

„Már készítem is a következő, gyermekeknek és szüleiknek szóló szakácskönyvemet, ami húsvétkor jelenik meg” – tette hozzá ezek után az interjúban Paskó atya, kifejtve, hogy a gasztronómiát a családépítés miatt tartja fontosnak. „A főzés ugyanis az egyik legjobb módja annak, hogy a gyerekeket elvonjuk az okostelefontól. A tésztagyúrástól az első tejbegrízemen át az első omlettemig. Meg kell bízni a gyerekeket feladatokkal, így megismerkednek az alapanyagokkal. A kötetet Szalai Attila grafikus ragyogó karikatúrái mellett népmesékkel egészítjük ki.”

És íme, a szakácskönyv hamarosan meg is jelenik, április 24-én, Szabadkán, a városháza dísztermében mutatják be, este hét órakor. Paskó atya szavai a bemutató elé: „Gyerekek a konyhában! A konyhában?! Isten őrizz, mondják sokan. Gyerekkel főzni macerás, ezt senki sem tudná tagadni. Viszont ezen kívül csak előnyei vannak. Minden gyerek szívesebben eszi azt, amibe belekutyulhatott, és a főzés jóval több, mint csupán főzőcskézés, mert tanít, nevel, fegyelmez és csapattá, családdá kovácsol.

Talán nem is kell hangsúlyozni,

mennyit számít, ha a kisgyerek látja szorgoskodni szüleit a konyhában, aztán kisgyermekkorban kell lefektetni az egészséges táplálkozás alapjait,

és közben egy csomó egyéb hasznos dolgot is megtanulhatnak a gyerekek. Ennek egyik feltétele, hogy ne zárjuk el előlük a konyhát és legyünk ott velük, mert ezek az eltöltött percek pótolhatatlanok. Vezessük hát be a kicsiket a konyha kalandos világába minél előbb! Imádni fogják.”

A Magyar Konyha magazinban pedig elolvasható Paskó atya húsvéti receptje „Vadkacsapástétom és vajaljabonbon szederlekváros jogonézmártogatóssal, édesanyám húsvéti fonott kalácsával” címmel. Húsvétra még épp el lehet készíteni.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.