GasztroHírek  » 

Praktikus fali tárolás a konyhában

Praktikus fali tárolás a konyhában

2018.06.19.  | Orbán Szilvia

Ha kicsi a konyha és nincs hely újabb szekrénynek, használjuk ki azokat a függőleges felületeket, amelyekről gyakran megfeledkezünk.

Egy kis konyhában elférni meglehetősen frusztráló dolog, de mindig van valamilyen megoldás. A legkézenfekvőbb talán, ha megválunk néhány felesleges vagy alig használt eszköztől. Ha ezek után sem javul sokat a helyzet, dönthetünk úgy, hogy a ritkábban használt kütyüket ezentúl nem a konyhában tartjuk, hanem bedobozolva a lakás más helyiségében keresünk nekik helyet.

Készíthetünk hevenyészett konyhaszigetet is, ahol megoldhatjuk az előkészítő munkálatokat, így a pult egy része felszabadul. Vagy… felhasználhatjuk a rendelkezésre álló vertikális felületeket!

Az Epicurious megkérdezte a Clever szerzőjét, Lindsay Mathert, hogyan valósítható meg egy ilyen projekt úgy, hogy otthonunk egyik legfontosabb tere stílusos maradjon.


Bár az emberek többsége kerüli a fali tárolást, mert attól fél, hogy ez a rendetlenség látszatát kelti,

ha jól csinálják, csodásan tud kinézni”

– állítja Mather.

A nyitott polcok rendre és rendszerezettségre nevelnek. Kétszer is meggondoljuk, hogy mit teszünk közszemlére.”

Mégis, akkor miért vágjunk bele? Mather szerint az, ha valami kezünk ügyében van, és nem kell időt pazarolni egy átláthatatlan fiók átkutatására, már hatalmas segítség lehet. Emellett rámutat, hogy egy városi konyha ritkán óriási, így a szekrényekben leginkább a nagyobb, terebélyesebb eszközöket szeretnénk elhelyezni.

Az emberek gyakran elfeledkeznek a függőleges tárolás lehetőségéről, csak abban gondolkodnak, mi fér el a padlón”

– hangsúlyozza.

Pedig néhány remek ötlettel egyszerűen, mégis stílusosan bővíthetjük tárolási lehetőségeinket, íme a tippek:

Újítsunk be egy lyukacsos táblát

Olcsó, menő fali tárolási lehetőség egy lyukacsos tábla vásárlása. Akár a fallal megegyező színűre is befesthetjük, ha azt akarjuk, hogy jobban simuljon a térbe, de választhatunk kontrasztos színeket is. A táblára minden gyakran használt és/vagy nehezen tárolható eszközt felakaszthatunk praktikus kampók, sínek, rudak segítségével.


Fúrjunk fel egy függő edénytartót

Egy ilyen tárolóeszköz a konyha igáslovainak biztosít ideális helyet, hiszen a kedvenc serpenyő így mindig könnyen elérhető lesz, és a munka végeztével a szárítással sem kell sokat bíbelődnünk. Habár nagyon kényelmes tárolási mód, arra azért ügyeljünk, hogy ne váljon az összes edény kiállítási helyévé: csak a legszükségesebb, leggyakrabban használt serpenyőket akasszuk ki.


Használjunk késmágnest

Egy erős mágnescsík a falon rengeteg helyet felszabadíthat a konyhaszekrény-fiókban. Természetesen nem kell ráaggatni a vendégeknek szánt evőeszközkészletet, sem a vajkéseinket – annál inkább egy-egy jó séfkést, hámozókést, illetve fogazott kést.


Lógassuk a talpas poharakat

A konyhaszekrény felső elemeinek aljára rögzíthető praktikus eszköz kiváló alternatíva, ha alig van helyünk a szekrényekben, vagy ha nem szeretnénk a vizespoharakkal, tányérokkal azonos térben tárolni a boros poharakat.


Emeljük meg a csöpögtetőt

Mindenki, akinek nincs mosogatógépe, szembesül a gonddal, hogy egy edényszárító tálca mekkora helyet vesz el a hasznos konyhapult-területből. Egy felakasztható verzióval mindez kiküszöbölhető, és a pult ismét teljes egészében a fontos feladatok színhelyévé válhat.


Tegyünk mágneses rendszerezőt a hűtő oldalára

Egy ilyen rendszerező remek lehetőséget teremt az apróbb eszközök átgondolt tárolására, hiszen általában rendelkezik kis polcokkal, rudakkal és akasztókkal, amelyeken helyet kaphatnak az ollók, sör- és bornyitók, illetve bármi, amire a mindennapokban szükségünk van. Ráadásul a felszerelésével sem kell bajlódni, elég felcuppantani a hűtőszekrényre.


Ha van ajtó a konyhán, használjuk ki

Egy ilyen felületet vétek parlagon heverni, ha kevés a helyünk. Számos praktikus lehetőséget találunk például az áruházak szaniter részlegén, bátran használjuk őket a konyhában is – az ötlet remekül működhet például fűszerek, olajok vagy magvak tárolására.


Szereljünk fel polcokat

A nyitott polcok szuper tárolóhelyek, ha jól választjuk meg, mit pakolunk rájuk. Két dolgot érdemes szem előtt tartani: egyrészt vásárláskor jó, ha ügyelünk arra, hogy a polcnak legyen egy masszívabb pereme, amely megakadályozza majd, hogy a rajta tárolt tárgyak folyton a nyakunkba essenek. Másrészt ne felejtsük, hogy egy ilyen polcra felpakolt tárgy az enteriőr szerves részévé is válik. Jó ötlet itt tartani a kedvenc kerámia edényeinket, bögréinket, vagy azonos dizájnú üvegekbe zárt, illatos fűszereinket.

Hozzuk ki a legtöbbet a polcokból

Polcok esetén az egyik legnagyobb probléma az szokott lenni, hogy az elfoglalt terület fele kihasználatlan marad. Ezeket az üres tereket remekül lehet hasznosítani néhány polcra helyezhető plusz emelettel.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.