GasztroHírek  » 

Pulykasütéshez kínálnak lejátszási listát

Pulykasütéshez kínálnak lejátszási listát

2018.11.20.  | Orbán Szilvia

Az egyik legnagyobb zenei szolgáltató cég új szolgáltatással rukkolt elő a mai hálaadásra: a pulyka méretéhez igazított lejátszási listákkal kedveskedik a kimerült amerikaiaknak.

A hálaadás Észak-Amerikában az egyik legfontosabb ünnep, amikor a távolba szakadt családtagok egy hosszú hétvégére újra összegyűlnek a családi asztal körül. Ilyenkor hagyományosan nagy a készülődés a konyhában is: készülnek a titkos házirecepteken alapuló áfonyaszószok, sütőtökös piték, párolt zöldbab köretek, krémes krumplipürék – és persze az ikonikus (töltött vagy töltelék nélküli) pulykasültek.

A hálaadást (thanksgiving) az Egyesült Államokban november 4. csütörtökén (idén tehát november 22-én), Kanadában pedig október 2. hétfőjén tartják. A tradíció szerint ilyenkor az őszi betakarítás eredményességéért adnak hálát az emberek.

A mai USA területén az első hálaadást hagyományosan 1621-ben ünnepelték azok az európai telepesek, akik a Mayflower fedélzetén az előző évben érkeztek Plymouth kikötőjébe a vallásüldözések elől. A menekültek fele a zord körülmények miatt az első télen meghalt, a megmaradókat pedig a wampanaoaq indián törzs segítette a túlélésben. A következő ősszel a megmaradt 51 telepes már bőséges termésnek örülhetett, amelyet az indiánokkal együtt meg is ünnepeltek.

Az első hivatalos nemzeti ünnepnapot Washington elnök hirdette 1789-ben, rendszeres ünneppé pedig Lincoln tette 1863-ban.

Az ünnep mostanában eléggé megosztó, hiszen több csoport is úgy gondolja, hogy a hálaadás a gyarmatosítók győzelmét (is) ünnepli az őslakos indiánok felett. Ezért az 1970-es évek óta az ünnep idején az indián áldozatok emlékére az aktivisták nemzeti gyásznapot tartanak Plymouth Rocknál.

A tradicionális hálaadásnapi pulykasült egészben, több órán át készül, és szinte elmaradhatatlan kelléke az ünnepi vacsorának. Az amerikai otthonokban ez az az időszak, amikor az emberek talán leginkább ragaszkodnak az otthon készített ételekhez, azonban az évszázados hagyományoknak elég stresszes maradéktalanul megfelelni. A nyomást sokan érzik is – nekik kedveskedik a Spotify, amely úgy döntött, hogy az idegbaj-faktor mérséklésére speciális lejátszási listákat hoz létre, amelyek időtartama igazodik a felhasználó által sütőbe tett pulyka méretéhez, írja a FoodBeast.

Hogy hogyan?

Az alkalmazásban található egy „pulya időzítő”, amelyen beállítható a szárnyas súlya, illetve az, hogy töltött, vagy töltelék nélküli ételt készítünk-e. Ezek rögzítése után az app összeállít egy kellően hosszú zenei listát, amely éppen akkor ér véget, amikor a fogás elkészül.Példának okáért, ha van egy 7 kilós, töltött pulykánk, az alkalmazás nagyjából négy és fél óra sütést javasol, 175°C-on. Erre az időtartamra az elcsigázott konyhatündér 6 különböző műfaj (például pop, latin, country stb.) dalaiból választhatja ki azt, amelyik az ízlésének és hangulatának éppen leginkább megfelel. Ha pedig a lejátszó végre elnémul, ideje kivenni a ropogós pulykát a sütőből.Hasznos újítás vagy inkább badarság, mindenki döntse el maga, mindenesetre kíváncsian várjuk, vajon a zenei szolgáltatók előrukkolnak-e valami hasonlóval karácsonykor is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.