Receptek

Rizottó szalonnacarpaccióval, grillezett libamájjal, fokhagymás spenóttal

Amrein Csaba receptje:

Rizottó szalonnacarpaccióval, grillezett libamájjal, fokhagymás spenóttal

HOZZÁVALÓK:

(6 főre)

  • 1 kg rizottórizs
  • 1 szál póréhagyma
  • 5 dl húsleves
  • 15 dkg parmezán
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg spenót (fiatal)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 40 dkg libamáj
  • só, (frissen őrölt) bors ízlés szerint

RIZOTTÓ SZALONNACARPACCIÓVAL

ELKÉSZÍTÉSE:

Olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, beleszórjuk a felaprított póréhagymát, megforgatjuk, majd utána adjuk a rizst is. Óvatosan, kis lángon átforgatjuk, hagyjuk egy kicsit megpörkölődni. Ráöntünk egy deciliter jófajta fehérbort, kevergetjük és hagyjuk nagyrészt elpárologni. Ezután a húslevest adagoljuk folyamatosan úgy, hogy amint elpárolog a ráöntött adag, szépen utánadagoljuk, míg a rizs "fogropogósra" nem puhul, ami azt jelenti, hogy nem puha, de nem is kemény, éppen jó. Még mielőtt elérné ezt az állapotot, egy evőkanálnyi vajat csapunk bele, illetve parmezánt, amit hagyunk összeolvadni. Kevéske tejszínt is hozzáadunk, hogy tovább selymesítse. Tálaláskor a tetejére papírvékonyra szelt füstölt mangalicaszalonnát helyezünk, ami azonmód szinte ráolvad.

GRILLEZETT LIBAMÁJ

ELKÉSZÍTÉSE:

A libamáj kierezett legszebb részéből szép érméket szelünk, amelyeket finoman borsozunk, majd erősen felhevített serpenyőben sütünk, mindkét oldalát finoman kérgesítjük. Minél jobb minőségű a máj, annál kevesebb zsírt ereszt magából. A megperzselt érméket 80 °C-os sütőbe helyezzük pihenni. A lényeg az, hogy kívül ropogós, belül finoman krémes legyen a máj. Amikor kész, óvatosan ráhelyezzük a szalonnaborítású rizottóra. Kevés nagy szemű sót szórunk rá.

FOKHAGYMÁS SPENÓT

ELKÉSZÍTÉSE:

A bébispenótot egy tálba tesszük, középmeleg olívaolajjal és vékonyra szeletelt fokhagymával, sóval, borssal megszórjuk, összeforgatjuk, majd ezzel díszítjük a tányért körben.

Amrein Csaba további négy receptje megtalálható a Magyar Konyha 2012. január 25-én megjelent január-februári számában.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább